0

Як доглядати за газоном влітку

Как ухаживать за газоном летом

Проходячи повз приватні будинки, дачниі селища, або якісь інші об'єкти, ми часто милуємося і задивляється на рівний, смарагдовий трав'яний килим, який бездоганно застелений, і відмінно прикрашає різні зони відпочинку. Газон надає ділянці «шик» і «блиск», і не дарма його так люблять ландшафтні дизайнери. Тому сьогоднішня наша стаття буде присвячена газонам. А конкретніше - догляду за газоном в літній період.

Для того, щоб газон був доглянутим, привабливим, і життєздатним, потрібно дотримуватися кількох обов'язкових правил:

1. Полив

Полив растений

Зрошення потрібно проводити такою кількістю вологи, щоб вона промочила ґрунт не менше ніж на п'ятнадцять сантиметрів. Саме на цій відстані і знаходиться коріння рослини. При мізерному поливі, трава не буде отримувати потрібне харчування, і вся ваша праця буде малоефективною.

Кількість дощування безпосередньо залежить від синоптики (погодних умов). Якщо літо спекотне - дощувати необхідно один раз в два-три дня. При дощовому літі - скорочуємо полив - в тиждень один-два рази. У денний час зрошення проводити категорично не можна - тровостій може просто згоріти, і на газоні з'являться жовті, похмурі плями. Тому проводити його потрібно вранці або ввечері.

Для володарів великих газонів продаються різні зрошувальні системи, у кого газони поменше, рекомендується придбати розбризкуючі насадки (їх просто потрібно надіти на шланг)

І ще одна порада: краще газон недозволожити, ніж залити водою. В іншому випадку застій вологи на газоні може привести до різних грибкових інфекцій.

Все для поливу >>

2. Піживлення

Подкормка газонаОбов'язкова умова для повноцінного зростання травостою. Кожна чергова стрижка призводить до пошкодження і виснаження рослини. Для «відновлення сил» газону необхідно проводити регулярну підгодівлю. Добрива можуть продаватися як в сухому вигляді, так і в гранулах.

При «сухій» підгодівлі, газон спочатку добре поливають, і потім чекають, коли трава підсохне. Потім препарати розсіюють над галявиною, і знову ретельно поливають водою. Суху підгодівлю можна проводити і в період дощів.

Набагато дієвіший і результативніший - «рідкий» полив. Для цього попередньо, препарат розчиняють в якій-небудь ємності і вже, потім добриво потрапляє в машини (поливальні) або дощовики.

Так які ж добрива потрібно вносити?

У вегетативний період траві необхідні великі дози азоту, влітку ж - фосфорні сполуки, калій, і комплексні мікроелементи.

Тобто весна і середина літа - це з'єднання з азотом. У готовому вигляді можна придбати аміачну селітру, карбамід, комплексную нітроаммофоску або специальні добрива для газону.

Середина липня - бажано припинити підгодівлю травостою азотними сполуками. Так як вони добре сприяють набору зеленої маси, а це може погано позначитися на зимостійкості рослини.

З серпня можна вносити добрива з фосфором (зміцнює кореневу систему) і кальцій (підвищує стійкість до високих температур).

3. Стрижка газону

Необхідна умова для підтримки газону в належному вигляді. Завдяки регулярному скошуванні, ваш газон буде виглядати акуратно і доглянуто. Не рекомендується стригти газон затупленими інструментами, як наслідок - неохайний і неестетичний вигляд.

Висота стрижки прямо залежить від вашої кліматичної зони:

  • У регіонах з нежарким кліматом, і високою вологістю - не більше одного-двох сантиметрів;
  • В регіонах, де переважає посуха і спека - від трьох до п'яти сантиметрів. Якщо ж покриття буде більш восьми сантиметрів, то можуть підняти голову бур'яни;
  • Середня смуга - від п'яти до семи сантиметрів. У спекотні періоди, косити рекомендується на пару сантиметрів вище.

Після скошування, всі органічні відходи з газону потрібно прибрати.

Бур'яни. При закладці газону потрібно використовувати тільки якісне насіння, придбане в спеціалізованих магазинах. Для профілактики слід регулярно газон підкошувати, щоб запобігти розмноження бур'янів. При ранньому виявленні можна провести прополку вручну, якщо ж ви пропустили цей момент - доведеться вдатися до хімічних засобів, але тут потрібно бути дуже обережними, щоб не нашкодити газону. Перед застосуванням потрібно уважно прочитати інструкцію.

Аерація. Проводитися при загущенні посівів, або ж при багаторічному використанні газону. Спосіб досить простий: дерен протикають тонкими штирями. Таким чином коріння рослин насичуються киснем, вологою і корисними речовинами.

04.06.2020

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.