0

Як вибрати гербіцид для саду та городу

Как выбрать гербицид для сада и огорода

Ні руками, ні сапкою не можна повністю видалити траву з грядок. До того ж, з’являється ризик пошкодити культурні рослини. Простий вихід — гербіциди від бур’янів: вони економлять час та покращують якість урожаю.

Гербіциди по картоплі

chym_kropyty_buriany.jpg

Картоплю садять на великих ділянках, які фізично важко обробляти вручну. Тому гербіциди потрібні. В першу чергу застосовуються ґрунтові (досходові) препарати. Вони вносяться у землю:

  • до посадки бульб;

  • до появи сходів.

Ці засоби створюють «гербіцидний екран» у верхньому шарі ґрунту. Бур’яни не можуть прорости через нього й гинуть.

Досходові препарати для картоплі:

  • Дуал Голд — ґрунтовий гербіцид вибіркової дії, який застосовується для знищення однорічних злакових та деяких однорічних дводольних бур'янів, ефективний проти лисохвосту, щириці, ромашки, лободи, мишію. Обробку по картоплі проводять після посадки, але до появи сходів, підходить для обробки ґрунту перед висаджуванням розсади чи висівом насіння. Щоб тривалий ефект дії препарату не зменшився після обробки, не потрібно прополювати і розпушувати ґрунт у міжряддях.

  • Пермаклін Ліквід — ліквідує однодольні та дводольні бур’яни, включаючи вівсюг, лободу, мишій, осот, портулак, щирицю та ін. По картоплі використовується як досходовий, а по моркві та томату — ще й після появи сходів.

  • Гезагард — гербіцид вибіркової дії, який крім картоплі використовується для захисту плодів моркви, бобових рослин, кукурудзи, інших технічних і овочевих культур. Він пригнічує ріст дводольних (портулак, осот, чортополох) та злакових (лисохвіст, плоскуха).

Післясходові препарати для картоплі:

Другий тип гербіцидів — післясходові. Вони застосовуються від пророслих бур’янів, обробки проводять по сходах культури:

  • проти вівсюга, мишію та інших однорічників — при довжині листків 5 см;

  • проти пирію, сорго та інших злакових багаторічників — при висоті трави 10–15 см;

  • проти осоту, березки, полину та інших багаторічних дводольних бур’янів — до початку стеблування та появи бутона.

Деякі гербіциди для картоплі працюють і як досходові, і як післясходові. Яскравий приклад: Антисапа — засіб вибіркової дії, що допомагає від величезної кількості одно- та багаторічних бур’янів (ромашки, амброзії, дурману, кропиви, осоту, лободи, мишію, вівсюга тощо). Крім картоплі, може застосовуватись по томатах.

Післясходові гербіциди для картоплі:

  • Антипирій — впорається зі шкідливим злаками (тонконогом, пирієм, вівсюгом, мишієм). Актуальний для захисту томатів, моркви, цибулі, капусти, буряка;

  • Тівітус — знищує дводольні та злакові, серед яких: гірчак, щириця, зірочник, кропива, пирій, мишій (види), тимофіївка та ін. Підходить також обробки кукурудзи та томатів від бур’янів;

  • Рим+Мачо бореться зі злаковими та деякими дводольними. Мачо - ефективний прилипач, який продовжує дію гербіциду. Рекомендований при засиллі пирію, берізки, лободи, осоту. Використовується й для кукурудзи;

  • Фюзілад Форте — бореться зі злаковими (вівсюгом, пальчаткою тощо). Актуальний для захисту винограду, буряку, томатів, моркви, полуниці та ін.

Гербіциди по кукурудзі

gerbitsyd_po_kukurudzi.jpg

В досходовий період для захисту кукурудзи підходить гербіцид Дуал Голд, що знищує однорічні злакові та ряд дводольних бур’янів.

Серед післясходових препаратів рекомендовані:

  • Дикамба форте — містить дві діючі речовини та ліквідує стійкі дводольні бур’яни (осот, амброзію, полин, берізку, кульбабу). Застосовується по кукурудзі, зернових, газонній траві;

  • Тівітус — часто вноситься по картоплі, але рятує від бур’янів і кукурудзу.

Гербіциди по кукурудзі не вносять при закладанні волоті (1–3 листки) та в період формування зернових рядків (5–7 листків). Препарати в цих випадках можуть зменшити врожайність.

Найкраще використовувати гербіциди, коли висота кукурудзи сягає 15–35 см, а листків у неї — 3–5.


Гербіциди по газону

gerbitsyd_po_gazonu.jpg

Злісний ворог газону - кульбаба. Досить залишити одну квітку, і вже через деякий час іх будуть десятки. А згород кульбаба заглушить газон. Тож важливо вчасно провести обробку.

Газон від бур’янів рятують після появи сходів. Використовують безпечні для трави, але згубні для дводольних та коренепаросткових:

  • Гольф — впливає на одно- та багаторічники (берізку, подорожник, будяк, осот, кульбабу);

  • Хлібодар — знищує всі типові однорічні та багаторічні бур’яни (будяк, амброзію, кульбабу, лободу, гірчицю, осот). Використовується для зернових та газонів;

  • Осотин — захищає від багаторічних коренепаросткових (дикого латуку, осоту) й однорічних дводольних (гірчаку, ромашки). Застосовується також на ділянках із зерновими, буряком, цибулею, полуницею;

  • Дикамба форте — знищує дводольні бур’яни по газону, зернових, кукурудзі.


Гербіциди по полуниці

gerbitsydy_po_polunytsi.jpg

Полуницю оброблюють весною або влітку. Використовують післясходові препарати вибіркової дії:

  • Оберіг — бореться зі злаковими (такими як тонконіг, вівсюг, пирій, лисохвіст, мишій, пальчатка, мітлиця, свинорий, пажитниця). Ще застосовується по цибулі, буряку, соняшнику, моркві, капусті, картоплі, огірках, томатах;

  • Фюзілад Форте — знищує злакові бур’яни та підходить для багатьох культур, включаючи виноград, малину, соняшники та овочеві;

  • Мастак — знищує стійкі бур’яни, серед яких: кульбаба, ромашка, будяк, молочай, осот, гірчак, паслін. Може використовуватись по овочевих та зернових, а також на газонах.

Важливо! Не поєднувати обробку від бур’янів з обробкою від хвороб і шкідників. Спершу вилікуйте рослини, а вже через кілька днів обробіть гербіцидами.


Гербіциди по малині

gerbitsydy_po_malyni.jpg

Якщо в малині багато ромашки, мати-й-мачухи, кислиці, подорожника, — то ґрунт закислений. Бур’янам комфортно — ягодам не дуже.

Слід розкислювати землю вапном або попелом. Процес тривалий, але з часом кількість бур’янів зменшиться.

Також часто в малині росте пирій. Механічно його неможливо повністю видалити, не нашкодивши ягоді. Оптимальні гербіциди для малини:

Обробка гербіцидами безпечна й не змінює смак плодів. Головне — слідувати інструкції. Правильні пропорції, відповідна погода, якісний препарат — три фактори для успішної боротьби з бур’янами.


15.05.2024

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.