0

Як вибрати парник: матеріал, розмір та щільність

 Как выбрать парник: материал, размер и плотность

Вибрати оптимальний парник – значить, гарантувати собі отримання раннього врожаю. В мінітеплицях створюється комфортний мікроклімат для швидкого та комфортного зростання вашої розсади та забезпечується захист рослин від занадто яскравого сонця, непогоди та птахів.

Як вибрати розмір парника


Парник – невелика конструкція висотою до 1,3 м. Зазвичай довжина складає від 3 до 8 м, а ширина – від 0,8 до 1,2 м. Такі варіанти найбільш розповсюджені – і їх легко можна купити в магазині. Проте на ринку трапляються парники навіть 20 м завдовжки.

В тепличках шириною до 1 м зручно доглядати за грядками. Якщо парник довший 4 м і вкритий плівкою - збільшується ризик її розриву під поривами вітру. Слід врахувати максимальну висоту рослин, які плануєте вирощувати: запас висоти складає 30 см.

Розміри парника вибирають, зважаючи на доступну для обробки площу землі. Адже тепличка має стояти:

  • на рівній ділянці;

  • в незатіненій області;

  • в зоні без протягів (вони можуть виникати, якщо дві будівлі знаходяться поруч);

  • поблизу джерела води (щоб було легше проводити полив).

В багатьох випадках краще вибрати декілька компактних парників, ніж один великий. Таким чином можна буде зручно та вигідно розмістити мінітеплиці на ділянці.

Матеріал для парника – який вибрати?


Для покриття мінітеплиць використовують плівку або агроволокно (спанбонд). Що вибрати?

      1. Плівка краще захищає від заморозків, дозволяє швидко прогріти землю, прискорює розвиток рослин. Вона ефективна ранньою весною та при різкому похолоданні.

      2. Зате агроволокно «дихає», пропускає воду, не викликає створення конденсату – що дуже актуально для теплих днів.

      3. Парник під плівкою – це повністю закрита система, в якій зберігається тепло і волога (а тому з’являється грибок). Тепличку доведеться регулярно відкривати, щоб не спалити листя. В дощову ж пору є ризик гниття коренів.

      4. Агроволокно дозволяє забути про рослини на 2-3 дні. Перегрів та надмірне зволоження в цьому випадку не настільки критичні (хоча в спеку парник з агроволокном слід відкривати).

Спанбонд сприяє створенню в парнику «природного» мікроклімату. Рослини захищені від непогоди та холоду (щільне агроволокно витримує до -9°C), але при цьому отримують і натуральний дощовий полив, і контакт із сонячними променями.

Проте більшість рослин виросте і під плівкою, і під спанбондом – якщо людина піклується про своїх «вихованців». В деяких випадках матеріали комбінують. Наприклад, парник з агроволокна в прохолодні ночі вкривають плівкою (тим самим компенсуючи недоліки спанбонду).

2.jpg
image_1.jpg

Як вибрати тепличну плівку для парника?


Плівку для парника вибирають, враховуючи здатність матеріалу пропускати світло і його імовірний термін служби. Підійде:

      1. Звичайна біла поліетиленова плівка. Вона дешева, чудово пропускає світло і допомагає утримувати тепло в парнику. Але швидко псується під впливом сонця.

      2. Плівка з УФ-стабілізацією. Це кольорова плівка, яка добре витримує сонячні промені. Найчастіше зустрічається жовтуватий матеріал, розрахований на 12 місяців служби (два сезони). Проте є варіанти стабілізації й на 24, і на 36 місяців. Кольорова плівка, маючи світоперетворювальні властивості, підвищує здатність рослин поглинати світло та покращує урожайність.

      3. Повітряно-пухирчата плівка. Матеріал дуже добре зберігає тепло і, завдяки стабілізуючим добавкам, служить 3-5 років. Чим менші пухирці, тим менш прозора плівка – але тим вища температура в парнику.

Оптимальна щільність плівки для парника – 60-120 мкм. Чим товщий матеріал, тим менше світла він пропускає. Тому для регіонів з помірним кліматом краще вибирати не надто щільну плівку, адже сонця рослинам і так недостатньо (особливо навесні).

Агроволокно для парника – як вибрати?


Як покривний матеріал, для парників використовують білий спанбонд. Чим він щільніший, тим кращий захист рослин забезпечується – але тим менше світла та повітря пропускається.

При виборі враховують умови, в яких буде існувати парник:

  • 17-19 г/м2 – витримує заморозки до -2-3 °C. Матеріал прозорий на 90 %, вільно «дихає», мало важить. Актуальний для пізньої весни, літа, ранньої осені.

  • 23 г/м2 – придатність до -4 °C. Матеріал прозорий на 80 %, добре пропускає вологу та світло.

  • 30-42 г/м2 – придатність до -5-6 °C. Спанбонд пропускає близько 65 % світла. Він захищає рослини від снігопаду, повторних заморозків, поривчастого вітру. Використання такого агрополотна в парнику приблизно на два тижні наближує термін збору урожаю.

  • 50 г/м2 – придатність до -7 °C. Агрополотно пропускає 60 % світла, демонструє чудовий теплозахист та восени продовжує період родючості в парнику на 2-3 тижні. Навесні ж сюди можна на 10-14 днів раніше висадити розсаду.

  • 60 г/м2 – придатність до -10 °C. Надійний матеріал, який дозволяє максимально рано починати висіювати і висаджувати рослини.

Зазвичай для мінітеплиць вибирають 30-60 г/м2. В такому випадку гарантований захист від заморозків та активної непогоди.

1.jpg
8.jpg

Готовий парник чи зібраний власноруч – що краще?


Бажання заощадити властиве людям, які працюють з рослинами та землею. Адже вони знають, якою ціною дістається урожай. І кожен господар шукає комфортний для себе баланс між витратами часу, сил та грошей.

Є три варіанти спорудження парника. Можна:

  • Купити готовий парник (дуги, покривний матеріал, кілочки) – і зібрати його.

  • Вибрати окремо дуги, окремо плівку чи агроволокно . В такому випадку є можливість підібрати ідеальну для себе комбінацію матеріалів.

  • Купити покривний матеріал, а дуги та кілочки зробити самостійно. Зазвичай цим займаються чоловіки. Виготовляти дуги досить складно, особливо якщо вони з металу або дерева. До того ж треба знайти необхідний для каркаса матеріал.

Готові парники сконструйовані з врахуванням оптимального співвідношення висоти, ширини та довжини мінітеплички, а також щільності й ваги покривного матеріалу. Тому для початківців або тих, хто бажає більше часу приділяти рослинам, такий вибір – найкращий.

В магазині «Світ Рослин» представлені недорогі готові парники з якісними дугами та довговічним покривним матеріалом. У нас же можна купити окремо дуги, окремо агроволокно або плівку.

Самостійно виготовляють парники, скоріше, за покликом серця – ті, кому подобається ручна праця. Реальної економічної вигоди тут дуже мало.

Висаджування рослин у парник: насіння та розсада


Сезон парників починається з другої половини березня. Першими висівають холодостійкі культури. Їх насіння прокльовується при невисоких температурах +1-5°C та здатне витримати невеликі заморозки. Це:

  • редиска;

  • шпинат;

  • рання капуста (на розсаду);

  • цибуля на зелень;

  • салатна гірчиця;

  • крес-салат;

  • листовий салат.

З квітня – коли мине загроза поворотних заморозків – висаджують розсаду основних овочевих культур. Якщо весна холодна, то посадку переносять на середину-кінець травня. Земля має прогрітися до +13-15°C, щоб можна було «переселяти» в парник розсаду:

  • помідорів;

  • огірків;

  • баклажанів;

  • перцю.

Урожай з парника – це швидко, екологічно, смачно та корисно. Мінітеплиця дозволяє легко вирощувати овочі та зелень у себе на присадибній ділянці.

А в магазині «Світ Рослин» ви можете вибрати як готові парники й матеріали для них, так і якісне насіння. Гарного врожаю!

5.jpg
3.jpg





25.01.2023

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.