0

Як вирощувати овочі на підвіконні: поради для успішного врожаю

Как выращивать овощи на подоконнике: советы для успешного урожая

Дуже зручно вирощувати овочі на підвіконні. Немає перепадів температури, бур’янів та шкідників — а зірвати смаколик до столу можна в будь-яку мить. Міні-город чудово доповнить кімнатні квіти, адже овочі та трави виглядають не менш естетично.

Що посіяти на підвіконні

ємнсті для вирощування розсади, овочів, прянощів.jpg

Важливо, щоб рослина була компактною та могла отримувати достатньо поживних речовин в обмежених умовах горщика чи ящика. До того ж культура має швидко достигати. Є сорти, виведені спеціально для вирощування на підвіконні. Зазвичай на підвіконні вирощують:

Замовити насіння овочів для вирощування на підвіконні можна в онлайн-магазині «Світ Рослин». В нашій колекції зібрані найкращі овочі та пряні трави для вашого домашнього мінігороду.

Коли висівати насіння на підвіконні

В зимовий період, коли не вистачає світла, на підвіконні добре розвиватимуться непримхливі пряні трави та салати. Їх бажано висівати кожний тиждень-два, щоб постійно мати свіжий урожай. Для того, щоб насіння гарантовано зійшло, його замочують в розчині Епіну, Гумату калію чи Рост Коцентрата 5:5:5.

Овочеві культури зазвичай сіють двічі на рік:

  • в кінці січня–на початку лютого — щоб отримати урожай в травні;

  • в першій половині липня — для плодоношення в кінці осены–на початку зими.

Вибір ґрунту для міні-городу на підвіконні

що можна посіяти на підвіконні.jpg

Для міні-городу купують вже готову ґрунтосуміш — універсальну або для розсади. Така земля:

  1. має всі необхідні поживні речовини;

  2. знезаражена – можна не хвилюватись через присутність патогенної мікрофлори;

  3. достатньо повітро- та вологопроникна для створення оптимального мікроклімату.

Як вибрати контейнери для рослин на підвіконні

Ємність замінятиме для рослини цілий світ. Тому горщик:

  1. достатньо глибокий - (половина від висоти дорослої рослини);

  2. широкий та просторий;

  3. з дренажними отворами для уникнення застою води та загнивання коріння;

  4. ємності можна поставити в піддони, які збиратимуть зайву вологу.

Зелень можна висівати одразу в горщик, для овочів викорстовують торфяні таблетки чи касети Використовують керамічні чи пластикові горщики. В міру росту овочі пересаджують у більші ємності.

Освітлення для міні-городу на підвіконні

Очікувано найкращий урожай отримується навесні та влітку, коли стає тепліше та світліше. При температурі повітря від + 10°C горщики варто переставляти на балкон. Туди зазвичай краще дістає сонце, тому овочеві культури розвиваються більш активно і дають смачніші плоди.

Якщо рослини стоять у кімнаті, то оптимально вибирати південно-західні або південно-східні підвіконня. Там достатньо світла, але при цьому сонячні промені не палючі. Чим доросліша та міцніша рослина, тим інтенсивніше освітлення вона витримує — тоді як ніжні молоді паростки треба берегти.

В осінньо-зимовий період (починаючи з жовтня) використовують фітолампи. Зелень підсвічують так, щоб загальний світловий день для рослини тривав 13–15 годин. В сонячні дні фітолампу включають лише ввечері, у похмурі — також і зранку.

Полив міні-городу на підвіконні

Полив здійснюють теплою відстояною водою, враховуючи потреби конкретної культури. Загалом варто дотримуватись деяких рекомендацій:

мінігород на підвіконні.jpg
  1. орієнтуватися на стан ґрунту (поливати, якщо земля суха);

  2. перевіряти піддон (якщо в мисочці під горщиком постійно накопичується багато води, то слід зменшити рясність поливу);

  3. в теплу пору року обов’язково поливати один-два рази на день залежно від температури;

  4. взимку поставити біля рослин ємність з водою або покласти на батарею вологий рушник, щоб зменшити вплив сухого повітря.

Скільки чекати на врожай

На упаковці насіння вказаний орієнтовний термін появи перших листочків та урожаю. Але практика показує, що частіше рослини дозрівають раніше зазначених виробником термінів. Багато залежить від освітлення, режиму поливу, температури в кімнаті та «настрою» самої культури:

  1. зелена цибуля дозріває десь за два тижні;

  2. листовий салат та кріп — за місяць-півтора;

  3. базилік — за два місяці;

  4. рукола — за місяць;

  5. редис — за три тижні;

  6. томати — за три місяці.

Мінігород потребує вкладення зусиль. Проте це дуже цікавий досвід, що тренує терпіння та вчить знаходити спільну мову з найрізноманітнішими рослинами. Ще б пак — ви ж житимете з ними під одним дахом!


18.12.2023

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.