0

Як виростити актинідії: найближчий родич ківі у себе на дачі

Как вырастить актинидию: самый близкий родственник киви у себя на даче

У цій статті, ми познайомимо вас з екзотичною, дивно красивою і неймовірно корисною рослиною - актинідією.

Привезли цю красуню з Китаю. Найбільш відомий сорт - ківі. Сучасні селекціонери вивели нові сорти ліан, які добре пристосовані до нашої кліматичної зони і можуть спокійно переносити зниження температури до тридцяти градусів морозу. Найкраще висаджувати рослину навесні або восени. А контейнерні саджанці - навіть влітку. Зацвітає актинідія в червні, на самому початку.

Володіє великими і одновимірними плодами, десь від тринадцяти до вісімнадцяти грамів кожен. Вони дуже соковиті, смак м'якоті кисло-солодкий, при вживанні можна розчути тонкий аромат ананаса. Крім того, що плоди дуже смачні - за кількістю корисних мікроелементів і вітаміну С, в рази перевершують смородину і цитрусові.

Актинідія

Крім своєї корисності, ліана - це декоративна рослина. Вона ефектно прикрасить стіни вашого будинку (вертикальне озеленення), відмінно буде виглядати в альтанці, і спокійно може «облагородити» будь-який стандартний паркан.

Декоративна ліана 

На що звертати увагу при виборі саджанців актинідії:

 

  1. Коріння повинні бути не деформованими, і не пошкодженими, і ні в якому разі не бути оголеними. Вони повинні бути надійно захищені – від спеки і вітру, можуть привести до загибелі рослини. І навіть якщо воно не загинуло, буде довго приживатися, «хворіти» і надовго відстане в розвитку. Купувати саджанці рекомендується, віком до трьох років!

  2. Рослина дводомна, і для того, щоб домогтися гарної врожайності, купувати слід «різностатеві» актинідії: на п'ять жіночих видів - два чоловічих;

  3. Актинідію можна виростити двома способами. Перший - з насіннєвого матеріалу. В цьому випадку пройде чимало часу, поки рослина дасть плоди. Другий - з саджанців. Цей спосіб значно прискорить зростання і розвиток ліани, і першими плодами, ви зможете поласувати вже до початку третього року;

 Як обрати актинідію

Вибір місця для посадки актинідії

 

Оскільки рослина кучерява, то потрібно заздалегідь підготувати опори, за якими ліана буде рости і розповзатися по вертикалі. Ще один прекрасний варіант - шпалери. Їх також можна встановити по периметру вашої ділянки. Як писалося вище - ліану можна висаджувати і біля стін вашого житла.

Крім того, що рослина задекорує фасад вашого будинку, вона ще буде надійно захищена від зимової холоднечі і перших весняних заморозків.

Вибирати місця для посадки актинідії бажано в затишному місці, де немає відкритих майданчиків (2-3-х річні паростки на сонці можуть попросту «згоріти»). Рекомендується частий полив, але в розумних межах.

 Вибір місця посадки

Посадка актинідії

Спочатку викопується посадкова яма (шістдесят на шістдесят сантиметрів). На низ кладеться дренажний шар (червоний бита цегла, галька і т.д.), від десяти до п'ятнадцяти сантиметрів. Потім вноситься збагачена грунт і корисні мікроелементи. На одну яму - десять кілограм перегною, сто п'ятдесят грам суперфосфату і дві-три склянки деревної золи.

Як тільки земля осіла, потрібно починати посадку. Для того, щоб у молодих саджанців на коренях не було опіку, насипається знову шар землі, але вже не удобрений. З землі формують невеликий горбок і вже на нього висаджують саджанці. Коренева система при посадці, звичайно не деформується!

 Ліани актинідії

Відстань між саджанцями в ряду - від півтора до двох з половиною метрів. Нововисаджені саджанці поливають, з розрахунку два-три відра на одну культуру. Лунки навколо рослин не роблять, інакше в них буде накопичуватися вода.

Далі йде мульчування. Прекрасний ефект дає велика кора сосни, її висипають шаром від п'яти до семи сантиметрів.

І на останок. Для того, щоб ваші рослини добре прижилися, їх рекомендують на п'ять-десять днів прикрити папером або нещільним агроволокном.

Приклади сервіровки з використанням плодів актинідії:

 Сервіровка актинідії

Актинідія в кулінарії

Гарного врожаю!

18.10.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.