0

Як позбутись кротів на ділянці

Как избавиться от кротов на участке

Кроти приносять більше користі, ніж шкоди. Негативний вплив їхньої діяльності лише побічний, а корить колосальна - кротам доводиться харчуватися не менше трьох разів на добу, тому вони досить швидко очистять угіддя від ґрунтових шкідників. Тому боротися з ними варто гуманно - краще використовувати пастки чи відлякувачі, жорсткі методи не бувають виправданими.

Користь та шкода від кротів

yak poznutys krotiv na gorodi.jpg

Міф! Кроти не гризуни, а комахоїдні ссавці. Через зовнішню схожість їх плутають зі сліпаками, джерелом харчування яких є коріння. Сліпаки на межі зникнення та занесені до Червної книги України, їх заборонено винищувати.

Кротів навіть не хочеться називати шкідниками. Хоча через них:

  • страждає зовнішній вигляд клумб, газонів, ділянки в цілому;

  • пошкоджується коріння рослин;

  • створюється сприятливий простір для мишей та щурів, які користуються кротовими ходами.

Проте негативний вплив кротів — лише побічний ефект їхньої життєдіяльності. При цьому вони:

  • розпушують землю, посилюють циркуляцію повітря, нормалізують показники вологості верхнього та нижнього шарів ґрунту;

  • збагачують землю органікою, сприяють поверненню у її верхній шар вимитих поживних речовин;

  • поїдають комах-шкідників (капустянок, коваликів, личинок хруща, лялечок п’ядуна тощо).

Викинутий кротами на поверхню ґрунт родючий, збагачений киснем та мінеральними речовинами. Таку землю можна збирати та використовувати для висадки розсади або кімнатних квітів.

Методи боротьби з кротами

Боротьба з кротами передбачає механічний вплив, відлякування або фізичне знищення. Останній варіант небажаний: поки є можливість гуманного поводження, нею слід користуватися.

pastka dlya krotiv.jpg

Пастки для кротів

Пастки використовують в діючих ходах. Встановлюють їх тільки в рукавичках, бо у кротів дуже тонкий нюх. Перевіряти «улов» варто двічі на добу: вранці та ввечері.

Переваги кротоловок:

  1. гуманність (зберігається життя тварин);

  2. екологічність (не задіяна отрута, що може забруднити ґрунт).;

  3. простота (швидко та легко встановлюються).

Найкраще купити вже готову пастку для кротів. Наприклад, чудово справляється з задачею гуманний капкан із сигналізатором марки Bros.

Можна встановити і народну версію кротоловки. Розривають тунель і в нижню його частину вкопують банку чи відро. Тобто отвір ємності знаходиться на рівні підлоги кротового ходу — і тварина просто падає в посудину. Головне замаскувати потривожений тунель дерном, травою, дошками: будь-які протяги змусять кротів закрити хід.

Гранули від кротів

Гранули містять отруту, що вбиває тварин. Цей метод негуманний та малоефективний, адже кроти віддають перевагу живій їжі. І личинка хруща їм набагато цікавіша, ніж «найсмачніша» гранула. Навіть якщо якась одна тварина отруїться, інші навряд чи наслідують її приклад.

Огорожа проти кротів

Щоб не допускати появи нових кротів, слід огородити ділянку по периметру. Для цього підходять:

  1. глибока канава, засипана шифером, камінням або шифером;

  2. металева сітка або інший паркан.

Огорожу вкопують в землю на 80-100 см та роблять від 20 см у висоту. Для крота ця перепона непереборна. Він почне рити свої ходи в сторону, не потрапляючи на ділянку.

vidlyakuvach dlya krotiv.jpg

Відлякувачі кротів

Відлякувачі — як і пастки — гуманні, екологічні, легкі у використанні. Вони створюють некомфортні для кротів умови, через що ті самостійно покидають ділянку:

  1. звукові відлякувачі спричиняють вібрацію, низькочастотний звук та ультразвукові імпульси, що дратують кротів та гризунів (наприклад, кротовідлякувач електричний Sonik Bros або саморобний флюгер-вертушка з пластикової пляшки);

  2. спреї мають у складі ароматичгні олії, чий запах не подобається тваринам (хороший варіант — спрей Garden Club, він простий у використанні, досить струсити флакон перед застосуванням, змочити шматочок тканини в цьому розчині і помістити всередину кожної норки.

Недолік відлякувачів в тому, що вони можуть виявитися не такими і страшними для кротів. Проте комбінація їх з пастками дає непоганий результат.

Сітка від кротів для захисту газонів

Для захисту газонів використовується спеціальна пластикова сітка, що кладеться горизонтально. Процес приблизно такий:

  1. знімають верхній шар ґрунту. Прибирають нерівності, в разі потреби додають дренажний шар;

  2. укладають сітку рядами, які періодично перекривають один одного, фіксують кілочками або скобами;

  3. засипають сітку родючим шаром землі. Він має складати до 5 см, інакше кріт прориє ходи вже над сіткою.

Рулонний газон стелють прямо на протикротову сітку. Дуже просто! Це захищає від кротів газон — але не підходить для городів, де під час робіт треба перекопувати землю.

yak poznutys krotiv v sadu.jpg

Як не допустити появи кротів

Найкращий спосіб ніколи не займатися знищенням кротів на ділянці – запобігти їх появі на власній ділянці. Профілактика появи кротів — створення незручних для них умов. Слід:

  1. встановити огорожу або покласти сітку від кротів;

  2. 80% харчування крота складають білки, тобто личинок хрущів, совок та інші комахи-шкідники, обробка інсектицидами знищить кормову базу та зробить ділянку непривабливою для кротів;

  3. витоптати доріжки по периметру ділянки та між грядками з різними культурами — кроти уникають щільної землі та не так активно риють в цих місцях

  4. висадити рослини, запах яких не подобається кротам (цибулю, часник, кріп, базилік, нарциси, чорнобривці, рябчики).

Таким чином, поява кротів – це зовсім не проблема, якщо попередньо ознайомиться з можливими варіантами боротьби та використовувати їх у комплексі.

В магазині «Світ Рослин» ви можете придбати найефективніші засоби проти кротів — ми з радістю допоможемо вам вибрати найкращий варіант.

22.03.2024

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.