0

Калійні добрива – що це таке, види, як застосовувати

Калийные удобрения — что это такое, виды, как применять

Калійні добрива – що це таке, види, як застосовувати

Калій належить до одних з найбільш важливих макроелементів для активного зростання і здорового розвитку різних культур. Завдяки цьому мінералу в клітинах рослин поліпшується білковий і вуглеводний обмін, накопичуються цукри, прискорюється фотосинтез, рослина краще переносить несприятливі навколишні умови. Тому в разі дефіциту слід використовувати калійні добрива. Про те, які бувають добрива, які рослини чутливі до низького рівня калію і коли проводяться підгодівлі можна дізнатися в нашій статті.

Що відноситься до калійних добрив

Калійні добрива – це мінеральні речовини, що є джерелом калію для підгодівлі рослин. Крім збільшенні врожайності, при його достатньому рівні збільшується стійкість рослин до холодів і захворювань, підвищується кількість цукру і вітамінів в плодах, поліпшується їх зберігання, а цвітіння декоративних культур стає рясним і тривалим. Серед добрив виділяють два типи: хлористі, які добре розчиняються у воді і вносяться в ґрунт тільки восени і сірчанокислі, що теж добре розчиняються, але можуть застосовуватися протягом усього сезону.

Для чого застосовують калійні добрива

Калійні добрива

Завдяки різноманітності поживних сумішей калійні добрива можуть застосовуватися в весняних і осінніх підгодівлях. Відмінною особливістю є хороша водорозчинність, завдяки чому компоненти швидко поглинаються рослинами і вступають в обмінні процеси. Культури по-різному реагують на рівень калію, але правильні підживлення однаково впливають на такі властивості рослин:

  • підвищують посухостійкість і стійкість до несприятливих умов;

  • підвищують морозостійкість;

  • активізують процеси фотосинтезу;

  • сприяють накопиченню цукру і крохмалю;

  • знижують сприйнятливість до захворювань;

  • покращують товарні та смакові властивості плодів.

Які рослини необхідно підгодовувати

Калій використовується для овочевих культур (томатів, картоплі, огірків, капусти, моркви, перцю, баклажанів), плодово-ягідних культур (сливи, яблуні, груші, винограду, вишні, кавунів) і квітів (кали, антуріуми, гортензії, стрептокарпусу, гербери , броваліі, спатіфіліуму). У меншому рівні калію потребують такі культури як смородина, аґрус, цибуля, салат, редис і полуниця. Детальніше дізнатися про вплив калію на чутливі до нього культури можна в таблиці. 

Культура

Вплив калійної підгодівлі

Ріпак

Покращує стійкість до розвитку хвороб, вилягання, збільшує кількість насіння, їх масу, підвищує морозостійкість.

Соняшник

Бере участь в транспорті води, обміні вуглеводів, обводненню клітин. Підвищує стійкість до посух, сприяє затримці вологи і зменшення її випаровування.

Соя

Особливо калій затребуваний в період формування бобів і наливки зерна. Збільшує врожайність і олійність рослин.

Плодові дерева і кущі

Сприяє накопиченню цукрів у плодах, покращуючи їх товарні та смакові характеристики. Розвиває стійкість плодів і рослин до бактеріальних і грибкових захворювань.

Цукровий буряк

Впливає на азотний обмін в рослини. Накопичує цукор в коренеплоді. Підвищує стійкість рослин до захворювань, перепадів температури, посухи.

Ознаки дефіциту калію у рослин

На появу дефіциту калію у рослин буде вказувати убоге цвітіння або зовсім його відсутність, стебла слабшають, стають тонкими. Молоде листя дрібне і має більш темний відтінок, їх верхівки набувають жовто-рудий відтінок, часто піддаються вигоранню. Активно наростають пасинки. Нижнє листя стає тьмяним, з'являються хлоротичні плями. 

Ознаки надлишку калію у рослин

Надлишок калію проявляється появою тонкого листя з міжжилковим хлорозом, його верхівки набувають бурий відтінок і відмирають. Коротшає міжвузля. Нижнє листя скручується і зморщується. Кінчики корінців відмирають.                                                

Що входить в калійні добрива

Для виготовлення калійних добрив використовуються природні солі калію: сильвін, каїніт, сильвініт, карналіт, алуніт, полігаль, лангбейніт, шепіт. Ці солі підвищують імунітет рослин по відношенню до посухи, агресивного впливу середовища, обумовлюють інші корисні властивості калієвих добрив.

Види і назви калійних добрив

Залежно від використовуваної сировини серед калійних добрив розрізняють:

  • Калійна сіль – мінеральне добриво, що представляє собою суміш хлористого калію, сильвініту і каїніту. Рівень калію досягає 40%. Калійна сіль характеризується хорошою розчинність в воді. Рекомендується використовувати в осінній період в якості основного добрива.          

  • Калій хлористий – це добриво, яке в своєму складі містить 40-65% калію і до 40% хлору. В основному застосовується під час осінньої підгодівлі, оскільки хлор уповільнює ріст рослин.

  • Калімагнезія містить близько 30% калію і 9-17% магнію. Застосовується на легких ґрунтах, бідних магнієм. Вноситься восени під перекопування або навесні в якості основного добрива безпосередньо в лунки. Завдяки вмісту хлору до 15%, підходить для чутливих до нього культур. 

  • Сульфат калію – висококонцентроване кристалічне добриво білого кольору. Характеризується хорошою розчинність в воді, хорошою засвоюваністю рослинами. Містить 18% сірки. Підходять для основної підгодівлі навесні у відкритому ґрунті і теплицях. 

  • Калімаг за складом нагадує калімагнезию, але має домішку сульфату кальцію і хлориду натрію. Вміст калію - 15-20%, магнію - 10%, сірки - 17%.                                                          

Коли і як вносити калійні добрива 

Коли вносять калій

Калійні добрива характеризуються універсальністю в застосуванні. Вони можуть використовуватися в якості основної, передпосівної і додаткової підгодівлі. Основне внесення проводиться в осінній період перед перекопуванням і оранкою. В цьому випадку частіше використовуються добриво з хлором, який підкисляє ґрунт, але вимивається до весни, тому не завдає шкоди рослинам. Передпосівне добриво вноситься в лунки до посадки, може використовуватися в комбінації з сульфатами і іншими корисними солями. Додатково вносять калій перед цвітінням декоративних і дозріванням плодово-ягідних культур, при виявленні дефіциту елемента. На бідних ґрунтах добрива вносять поступово, що дозволяє рослинам поступово вбирати поживні речовини без ризику появи надлишку. Дозування визначається складом засобу і типом культури, застосовується за інструкцією.

Чи можна зробити калійне добриво в домашніх умовах своїми руками

Приготувати калійне добриво можна і в домашніх умовах. Одним з варіантів підгодівлі є використання компосту. Закладку в компостну купу проводять пошарово і в якості компонентів використовують гній або пташиний послід, скошену траву, кору дерев, гілки, сухе листя. Аеробні мікроорганізми, які знаходяться в ґрунті, переробляють рослинні залишки, перетворюючи їх в поживну речовину. Недоліком є ​​лише тривалий період виготовлення компосту. Для прискорення отримання результату можна використовувати біопрепарати для компосту.

Яке калійне добриво є найкращим               

Застосування калійних добрив

З калійних добрив найбільш широкий спектр позитивних характеристик має сірчанокислий калій (сульфату калію). Склад багатий на калій, сірку, магній і кальцій, що сприятливо позначається на рослинах. Такі підживлення можуть використовуватися в будь-який період сезону і для будь-яких ґрунтів. Чи стане хорошим варіантом для підгодівлі широкого спектру рослин, в тому числі і тих, які не переносять хлор, наприклад, картоплі, помідорів, перцю, гороху, всіх ягідних культур, а також кімнатних рослин.

Також при виборі добрива можна звернути увагу на комплексні склади, що мають крім калію фосфорні і азотні солі. Наприклад, нітрофоска, нітроамофоска, калійна селітра.                                                                                              

У чому міститься калій для підживлення рослин

Калій для рослин міститься також: в цементному пилу, деревному попілу. Цементний пил використовується в якості калійного добрива для рослин, які не переносять хлор, він добре розкислює ґрунт і розчиняється в воді.

Для швидкої підгодівлі можна використовувати деревний попіл. Калій зберігається в рослинних рештках листя і гілок. Такі підживлення також містять велику кількість кальцію, особливо, при спалюванні деревини твердих порід. Попіл швидко проникає в ґрунт, має тривалий ефект і всі елементи представлені в доступній для рослин формі. Недоліком є ​​абсолютна відсутність азоту. Детальніше дізнатися про використання золи для підгодівлі можна в відео https://www.youtube.com/watch?v=Mg1ZLwoo2TI&t=199s

Ознайомитися з широким асортиментом добрив для рослин, їх фото цінами і описом і купити калійні добрива можна в інтернет-магазині «Світ рослин». На сайті можна швидко оформити замовлення з доставкою товару поштою в будь-яке зручне відділення. Поділитися своїми думками, задати питання і залишити відгук Ви можете нижче в розділі коментарів.

29.09.2021

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.