0

Хвойники в ландшафтному дизайні

Хвойники в ландшафтном дизайне

Хвойники в оформленні дачних ділянок займають гідне місце. Вони чудово виглядають як поодинці, так і в групових посадках. І що є особливо цінним - рослини мають привабливий декоративний вигляд протягом всього року.

Вони стійко переносять спеку і холод, можуть достатньо часу обходитися без вологи, а завдяки виділеним смолам, культури прекрасно очищають повітря.

    При оформленні ділянки хвойними рослинами (сосна, ялиця, ялина, ялівець, кипарис і т.д.) потрібно обов'язково знати кілька правил:

  • хвойники не люблять сусідства з березою і черемхою;
  • ялиця буде погано уживатися з сосною і кедром;
  • кипарис не буде рости в регіонах з суворим кліматом;
  • потрібно брати до уваги, які будуть форми і розміри рослин, після закінчення деякого часу.
Хвойники в ландшафтному дизайні
Хвойники в ландшафтному дизайні

  Огляд композицій, що складаються з хвойних рослин.

Клумби


Якщо ви хочете створити композицію перед житловим приміщенням, то вам слід звернути увагу на карликові, компактні і ті, що повільно ростуть. Гармонійне поєднання на клумбі голчастих культур (ялина, сосна) з туями, або лускоподібними культурами. Тут головним «козирем» стане гра на контрасті як в колірному плані, так і у виборі геометричних форм.

Наприклад, пірамідальні хвойники, будуть ефектно виглядати з чагарником кулястої форми. У дуеті з хвойними (на задньому плані), добре поєднуються барбариси, спіреї, рододендрони, верески і т.д. Їз трав'янистих культур можна сміливо висаджувати папороті, флокси, чебрець, злаки і т.д.

Міксбордери


При оформленні хвойних міксбордерів, так само можна використовувати «карликових» представників хвойних - це ялина, ялиця і сосна. Допускається використання сланких представників - ялівець або тую.

Часто в оформленні міксбордерів використовується хвойники з різним «ростом». Високі рослини висаджуються на задній план, а попереду розташовуються культури низького росту. Наприклад, ефектно виглядатиме, якщо верхній ряд міксбордеру буде «заселений» хвойними культурами високого зросту. У другому ряді можна висадити рододендрони, ну а попереду, для завершення образу, будуть добре виглядати культури, які стеляться - котяча лапка, або роговик.

Дуже стильне поєднання хвойних міксбордерів з великим камінням, скульптурами, садовими ліхтарями і меблями і т.д.

Хвойники на клумбі
Хвойники міксбордери

Альпійські гірки


При їх створенні важливо не втратити всі унікальні особливості, які характерні для справжньої гірської місцевості. Не дарма Альпи славляться своїми чудовими схилами, які покриті смарагдовими дикорослими рослинами. Тому, щоб максимально наблизитися до «оригіналу», ландшафтні дизайнери використовують ялицю, ялівець, модрину і ялину. Для доповнення образу, хвойники поєднують з молодилом, папороттю, молочаєм, пізньоцвітом, очитком і т.д.

Жива огорожа


Для огорожі ділянки потрібно використовувати культури кулястої, пірамідальної або колоноподібної форм. Тобто ті хвойники, які легко «стригти»: це ялина, ялиця і сосна.

Для зонування території, краще висаджувати сорти середнього «зростання» - це різні сорти ялівцю, кипарисовика, туї та тиса.

Якщо ви хочете, щоб ваша огорожа виділялася на тлі інших посадок, віддавайте перевагу сортам з сріблястими або блакитними відтінками.

Важливо! При створенні огорожі, використовуйте швидкозростаючі хвойники тільки одного виду

Хвойники на альпийскій гірці
Жива огорожа із хвойних

Газон


Доповнити і прикрасити зелену галявину зможуть рослини високого або середнього зросту. Найголовніше - щоб у них була чітко виражена форма крони. Це можуть бути стрілоподібні, пірамідальні і кулясті сорти.

Чагарникова скульптура (топіар)


Славиться тим, що завдяки щільності і густоті хвойних рослин, можна протягом усього року створювати неймовірні й фантастичні композиції.

Хвойники на газоні як розмістити
Топіар із хвойника

Бонсаї і контейнерні композиції


Не завжди південні представники хвойників можуть адаптуватися до різких перепадів температури. Тому ідеальним варіантом для їх культивування можна вважати контейнери. Влітку рослини виносяться на тераси, веранди, в зони відпочинку, а в зимовий період часу - прибираються в неопалювані приміщення.

Бонсаї з хвойників
Бонсаї з хвойників

  Правила поєднань геометричних пропорцій вічнозелених видів рослин

Пряма доріжка буде добре виглядати з невисокими і приосадкуватими посадками.

Біля водойм краще висадити невисокі пухнасті дерева.

Важливо! Великі ділянки рекомендується декорувати великими хвойними рослинами, а маленькі - карликовими сортами.

  Догляд за хвойниками

Для того, щоб рослини були здоровими і добре виглядали цілий рік - за ними потрібно доглядати. Це і своєчасна підгодівля, і спеціальні препарати (обприскувачі). Наприклад, оксихлорид міді або ж бордоська суміш.Якщо ви виявили, що на рослині з'явилися осередки хвороби, то такі ділянки потрібно обов'язково зрізати і відразу знищити.

Хвойники купити
Саджанці хвойників купити


26.04.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.