0

Коли мерзне город: що робити, якщо вдарили перші осінні заморозки

Первые осенние заморозки на огороде

Стаття буде корисна, коли мороз приходить невчасно, а також для новачків у «городньо-садовій» справі. Може, хтось просто відволікся на інші проблеми і забув вчасно зібрати урожай?

Отже, серед осені несподівано прийшла зима, неочікувано вдарили морози. Що ж робити, і що потрібно рятувати в першу чергу? По-перше - без паніки, по-друге давайте розбиратися.

Малина

Ягоди, які вже «схопив» мороз не придатні для тривалого зберігання (втрачають смак, стають водянистими). Тому рекомендуємо їх відразу ж з апетитом з'їсти. Якщо ви не в змозі все скуштувати, то можна зварити компот або варення.

Малина 

Яблуня

Теж саме - мороз «вбиває» смак яблука, плід стає млявим. Тому знову варимо компот і варення.

 Яблука

Груша

Якщо плоди «зачепила» температура нижче восьми градусів - проводимо ті ж дії, як і по малині.

 Груша

Гарбуз

Якщо накрити його покривним матеріалом, то заморозки не страшні.

 Гарбуз

Важливо! Не варто використовувати поліетилен як укривний матеріал. Найкраще для цих цілей засіб - зігріваюче агроволокно, яке пропускає повітря. Воно дозволяє забезпечити циркуляцію повітря. Інакше культура загине.

«Обмороження» на гарбузах побачити і розпізнати дуже важко - плід гине зсередини. Якщо ж ви трошечки запізнилися, і гарбузи примерзли - існує величезна кількість страв, які можна приготувати. Наприклад, салати, ікра, варення, повидло, лечо, каші і т.д.

Буряк

Особливість цього коренеплоду полягає в тому, що всі корисні мікроелементи та вітаміни накопичуються до осінніх місяців. Тому прибирають буряк з грядок в останню чергу. І потрібно встигнути прибрати до заморозків - підморожені коренеплоди довго зберігатися не будуть. Вони стають волокнистими, жорсткими і змінюють свої смакові якості. Якщо ж ви не встигли, можна закрити прекрасну заправку для борщу, просто замаринувати, і взимку готувати корисні вінегрети або інші страви.

 Буряк

Морква

Досить «стійкий» овоч. Він не боїться ні холодів, ні заморозків. Деякі «землевласники" не викопують моркву до заморозків, і стверджують, що вона потім краще зберігається. А більш просунуті аграрії взагалі залишають моркву в грунті на зимівлю. Спочатку на морквині зрізається бадилля, після чого її накривають соломою або покривним матеріалом. Саме в такому стані морква може зберігається до весни і не втрачати своєї «користі» і смакових якостей.

 Морква

Капуста (білокачанна)

Можна сказати, що морози до восьми градусів покращують збереження качанів. Якщо температура на градуснику опустилася нижче восьми градусів - ну що ж, існує безліч рецептів, де одним з основних інгредієнтів є капуста.

 Капуста

Виноград

Якщо вдарив мороз нижче семи градусів, то ягоди вже непридатні для їжі. Вони змінюють колір, стають м'якими, з неприємним присмаком. Про приготування вина можна взагалі забути. Тому щоб цього не сталося, подбайте про виноградник заздалегідь. А це - підрізування і укриття / укутування кущів і їх загартовування.

 Виноград

Як же заморозки впливають на урожай майбутнього року?

У перших числах жовтня в рослинах починається процес накопичення пластичних речовин, які допомагають успішно пережити морози і гідно, без великих втрат, пережити зиму.

Ранні ж заморозки (до дванадцяти градусів морозу) дуже шкодять рослині і знижують майбутній урожай в рази.

Вплив заморозків на врожай

 

Що потрібно зробити, щоб уникнути вимерзання рослин?

  1. Внести добрива. Для цього в першому осінньому місяці обробляють кореневу систему і листя рослин калійно-фосфорними добривами. Що це дає? За допомогою цих препаратів відбувається накопичення пластичних речовин та цукру, і рослини менш схильні до дії мінусової температури.

  2. Укутування. Можна використовувати непотрібні старі речі, спеціальні матеріали.

  3. Опалювати ділянки. Використовують мангал, або мобільні / переносні печі.

  4. Приховування / укутування. Підійде плівка, покривний матеріал (агроволокно).

29.10.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.