Кімнатні рослини: все, що потрібно знати про пересадку

Комнатные растения: все, что нужно знать о пересадке

Кімнатні рослини у горщику мають обмежений простір для розвитку кореневої системи і певну кількість поживних речовин у ґрунті. Коли запас поживних речовин закінчується - вони можуть зупинитися в рості і в розвитку і навіть загинути.

Коли можна пересаджувати кімнатні рослини?

koly pravylno peresadzhuvaty kimnatni roslyny.jpg

Пересаджування проводять, щоб створити для кімнатної рослини кращі умови. Завжди це необхідно після придбання нової квітки — або ж якщо старий горщик став затісним.

Пересадка кімнатних рослин дозволить:

  • замінити бідний ґрунт, де накопичилися солі з води , а запас поживних речовин вичерпався, поживним ґрунтом, в якому рослина комфортно розвиватиметься до наступної пересадка;

  • оглянути кореневу систему;

  • видалити залишок торф'яних стаканчиків чи таблеток, в яких рослини вирощували в розплідниках.

Молоді рослини потребують пересадки щороку, зрілі - раз на два-три роки.

Пересадкою зазвичай займаються ранньою весною. В цей час рослини активно нарощують коріння та пагони, а тому легко переносять процедуру. Допустимо проводити пересадку і влітку. Але не в фазу цвітіння — через вірогідність опадання бутонів та квітів.

Якщо треба пересадити кімнатну рослину в другій половині осені або взимку, слід скористатися «лінивим» методом. Його називають перевалюванням (перевалкою). Рослину обережно дістають із горщика — так, щоб на корінні залишилася значна земляна грудка. Тобто основна маса ґрунту не змінюється, а пересадка не спричиняє надмірного стресу. Рослину вкладають в горщик більшого діаметру. Пустоти заповнюють додатковою землею.

Чи потрібно пересаджувати нову рослину?

peresadka novoi roslunu.jpg

В магазин рослина потрапляє в ґрунті, який призначений лише для транспортування, він не особливо поживний та і рослина може бути перелита. Потрібно звільнити квітку від транспортувального ґрунту, видалити залишки торф'яної таблетики з коренів та оглянути кореневу систему - пошкоджені та сухі корінці потрібно видалити.

Після пересадки рослину відправляють на каратнтин, він триває 2–4 тижні. Квітку тримають подалі від іншої кімнатної рослинності — бажано в іншому приміщенні. Карантин потрібен, щоб виявити зараженість. Тому:

  • до карантину оглядають квітку — у разі необхідності одразу користуються водними розчинами інсектицидів та фунгіцидів (а можна провести і профілактичну обробку);

  • під час карантину спостерігають за станом листя, стебла, ґрунту;

  • після карантину рослину ставлять до інших квітів на відстані 2–3 м — і лише через тиждень, якщо все добре, «приймають до компанії».

Який горщик обрати?

yak pidibraty horshchyk dlia kimnatnykh roslyn.jpg

Визначаються з матеріалом. Зазвичай це глина (кераміка) або пластик:

  1. керамічні горщики виготовлені з глини - природного матеріалу, який дихає, це забезпечує повіропроникність - корені рослин отримують достатню кількість кисню та терморегуляцію; вартість таких горщиків вища, порівняно із пластиковими.

  2. пластикові горщики не пропускають повітря, вони менш стійкі, зате легкі і дешеві.

Місткість, в яку пересаджують рослину, має бути трохи більшою від попередньої. В середньому — на 2–4 см в діаметрі та висоті. Не слід гнатися за надто великими горщиками: в них рослина розвиватиме корені, «забувши» про пагони та квіти. Для рослин, які зростають швидко, можна підібрати вазон на 3-4 см більший від попереднього.

Перший шар в горщику — дренаж. Він не дає застоюватися волозі і загнивати кореням. Частину роботи виконують дренажні отвори, але навіть вологолюбним рослинам цього недостатньо.

Найбільшою популярністю користується керамзитовий дренаж - це гранули, виготовлені методом випікання розпушеної глини високої якості. До його основних властивостей відносяться здатність вбирати зайву вологу і поступово віддавати її в ґрунт, а також покращувати його повітропроникність.

Висота дренажного шару — 2–3 см. Він може бути тоншим, якщо горщик має багато отворів. Але для місткості, в якої мало отворів, шар роблять до 4–5 см. Товстий дренаж потрібен для сукулентів та рослин з невеликою кореневою системою (аспідістри, маранти, эпіпремнуми).

Вибір ґрунту для пересадки рослини

koly mozhna peresadzhuvaty kimnatni roslyny.jpg

Ґрунт підбирається згідно з потребами рослини. Більшості квітів потрібні нейтральні або слаболужні субстрати. Але є винятки:

  • цикламен, азалія, гарденія - полюбляють кислі ґрунти;

  • алоказія, антуріум, диффенбахія, драцена, кротон, калатея, монстера — слабокислі;

  • аспарагус, пеларгонія — лужні.

Купити ґрунтову суміш для вашої рослини можна в інтернет-магазині "Світ Рослин", наші фахівці допоможуть підібрати субстат та горщик і порадять добриво. Земля з городу чи саду може коштувати вам рослини, бо вона може бути заражена хворобами та паразитами.

Покращують якість субстрату добавками, серед яких:

  • вермикуліт - відмінно вбирає вологу та рідкі добрива, поступово віддаючи їх рослині та чудово розпушує ґрунт і пропускає повітря;

  • цеоліт - це натуральне мінеральне добриво, воно насичує ґрунт киснем, утримує корисні органічні, мінеральні елементи, вбирає зайву воду та гальмує процеси випаровування чим знижує ризики перепаду вологості;

  • агроперліт - підвищує повітропроникність ґрунту, вбирає зайву вологу, розпушує ґрунт, захищає рослини від перегрівання або переохолодження;

  • низинний торф - універсальна добавка, допомагає наситити ґрунт органікою і поживними компонентами, а гумінові кислоти в складі позитивно позначаються на зростанні і розвитку рослин, верховий торф використовується для посадки кислолюбивих рослин;

  • кокос - має пористу структуру, здатний запасати вологу та особливо подобається фіалкам і сукулентам;

  • мох-сфагнум - робить землю легшою, пористою та гігроскопічною, завдяки чому дрібні корінці глибше проникають в субстрат;

  • соснова кора та кокосові чипси - використовується для дренування, розпушування і мульчування ґрунту.

Задекорувати верхный шар ґрунт можна мармуровою галькою, кварцитововю чи мармуровою крихтою.

Антистресанти після пересадки чи обробки рослини

yak peresadzhuvaty kimnatni roslyny.jpg

Пересадка ослаблює квітку, і їй потрібен час на відновлення. Особливо якщо це нова рослина або додатково виконувалася обробка фунгіцидами чи інсектицидами.

Використовують препарати-антистресанти. Вони стимулюють ріст, сприяють нарощенню кореневої маси, підвищують стійкість до несприятливих умов. Серед таких засобів:

Після пересадки кімнатна рослина може виглядати трохи в’ялою. Це нормальне і тимчасове явище.

Чи потрібно удобрювати пересаджену рослину?

Після пересадки квіти не підживлюють, щоб не спровокувати опік коренів. В субстраті і так містяться корисні речовини, яких вистачить на один–два місяці. Лише коли вони виснажаться, використовують добрива.

Обережно проводять полив. Вода знадобиться через 2–3 дні після пересаджування. Одразу поливати слід лише ті рослини, які були поміщені в дуже сухий ґрунт.

«Переїзд» до нового горщика — справжній стрес для квітки. І варто поставитися до неї з тією ж повагою, як і до будь-якої живої істоти, що переживає складний етап. Без поспіху та з часом на адаптацію можна виростити здорову і красиву рослину.

yak chasto treba peresadzhuvaty roslyny.jpg
koly peresadzhuvaty kimnatni kvity.jpg

15.05.2023

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.