0

Коти створюють затишок. А як створити затишок для кота?

Что нужно для кота

Рішення завести кошеня завжди має бути дуже продуманим - адже питання стоїть не про якусь красиву м'яку іграшку, а про живу, норовливу і дуже вимогливому тварину.

Дуже часто, йдучи на поводу своїх емоцій або бажань, ми приносимо в будинок ці живі потішні грудочки і вважаємо, що: ми врятували його від загибелі (якщо взяли тварину з вулиці), або тепер наше життя буде наповнена тільки одним позитивом і радістю.

Але не все так просто. З появою пухнастого улюбленця, ми беремо на себе відповідальність за здоров'я і благополуччя чотирилапого друга.

Тому, перш за все, потрібно розуміти, що кішка - це повноцінний і повноправний член сім'ї. Зі своїм характером (який, ну дуже важко виправити), уподобаннями, зі своїми дивацтвами і складнощами. Тварина дуже незалежна, примхлива, і з чудовою пам'яттю - тому не варто на котах «відіграватися» за свій поганий день, або якісь інші невдачі.

Щоб краще вивчити і зрозуміти свого домашнього вихованця, господарям корисно почитати і переглянути чимало спеціалізованої літератури та інформації на предмет виховання кішок, їх дресирування та потреб.

І ще одне відкрите і важливе питання - це алергія. Перш ніж приносити в будинок кошеня, з'ясуйте, чи всі ваші домочадці здорові, і чи не позначиться прихід нового члена сім'ї на їх самопочутті?

Що потрібно для кота
Що потрібно для кота

Середня тривалість життя котофеїв - приблизно п'ятнадцять років. І за весь час, що вони у вас будуть жити, їх потрібно годувати, напувати, вичісувати, проводити гігієнічні процедури, привчати ходити на лоток, викликати або возити до ветеринара, можливо, купувати одяг або іграшки і т.д.

Будьте готові до того, що чотириногі улюбленці будуть здійснювати спроби «підрехтувати» кігтиками ваш улюблений раритетний диван або крісло, допоможуть прополоти землю в ящику з розсадою, «прикрасять» своєю вовною ваші парадні штани, або будуть нахабно обстежувати взуття «улюблених» гостей (і не тільки обстежувати).

Всі розуміють, що коти, як і люди, на жаль, старіють. І до пенсійного віку у них починають випливати різні болячки і примхи. Тварини вже не такі активні, імунна система вже слабенька, і іноді вони починають «кряхтіти» і «стогнати» як старі дід та баба. І в цей період їм особливо потрібна ваша допомога і увага.

Ну, раз ви вже взяли «хвостате» чудо додому, то потрібно йому створити всі умови, щоб тварина не страждала, щоб вона завжди була веселою, безтурботною, радісною і здоровою.

Що потрібно для кота
Що потрібно для кота

Харчування


Коти за своєю природою хижаки. Але так як вони живуть в будинках, то гризунів і пташок їм замінять відварне м'ясо (з кашею і овочами), риба (теж відварна), молочні продукти (не жирні), яйця, злаки. З загального столу годувати тварин не рекомендується - не вся «людська» їжа їм підходить, а іноді дуже шкодить.

Якщо у вас немає часу на приготування, або ж у вас кішка «блакитної» крові - то запасіться сухими кормами. Тільки сильно не економте на вартості - дешеві корми мають в складі менше м'яса і більший відсоток сої.

Не забувайте і про посуд для їжі та пиття. Він повинен стояти завжди в одному і тому ж місці, бути чисто вимитим, а тарілочка для води - завжди наповненою.

Туалет


Як правило, привчити кошенят ходити на лоток дуже просто - вони росли разом з мамою-кішкою, і вона прищепила їм основні навички. Досить тільки поставити кошеня в лоток з наповнювачем, він лапками відчує м'який ґрунт, і далі вже, так би мовити, справа техніки.

Щоб уникнути всіляких «аварій» - не забуваєте вчасно міняти наповнювач. Кіт - дуже охайна тварина! І якщо він десь «нашкодив», можливо, його лоток був переповнений і пухнастик просто погребував в нього заходити своїми чистенькими лапками.

Що потрібно для кота
Що потрібно для кота

Будиночок або м'яка підстилка


Виділіть вашому котикові затишне місце в будинку - як варіант, біля тепленькою батареї.

Стовпчик для дряпання


Часто стовпчик комбінують разом зі спальним місцем, називається така споруда «котяче дерево». На верхньому ярусі кішка відпочиває, і можливо ховається від докучливих карапузів. А на нижньому - шліфує і відточує кігті. Як ми вже писали, кішка - це хижак. І у неї на генетичному рівні закладено - що вона кігтями повинна зловити і розірвати свою здобич. І до цього ви теж повинні бути готові.

Матеріал, з якого виготовляються котячі стовпчики, дуже різноманітний. Це і картон, і пластмаса, обтягнута килимком, кора і т.д.

Що потрібно для кота
Що потрібно для кота

Контейнер для перевезення


Можливо, ви вирішите відпочити з кішкою на дачі, або поїхати з нею в гості, або ж записалися на прийом до ветеринара - це якраз той «транспорт», який вам дуже придасться.

Іграшки


Якщо кішка домашня - вона не зможе витратити стільки енергії, як її вуличні "родичі" - вона не зможе як вони «поганяти» голубів, або «поспілкуватися» з сусідськими котами на дереві. Саме для цих цілей і придумали котячі іграшки - бігаючі мишки, м'ячики, що шарудять кульки з фольги. Тварина має рухатися!

Що потрібно для кота
Що потрібно для кота

Трава для кішок


В основному, вона котам «цікава» не як додаткове джерело вітамінів, а як засіб почистити свій шлунок. Тварини сильно линяють, часто вилизуються, і цілком логічно, що вони заковтують велику кількість вовни.

Домашні коти, не мають можливості походити по вулиці і пожувати травичку. Але вихід є - продаються потрібні насіння трав, які ви зможете висіяти у себе вдома. Є і спеціальний корм, який сприяє виведенню вовни зі шлунка котика.

Щітка для вичісування


Всі стикалися з проблемою, коли шерсть в будинку всюди, а іноді навіть в їжі. Щоб цього уникнути, чотириногих улюбленців потрібно регулярно і ретельно вичісувати.

Що потрібно для кота
Що потрібно для кота

Як убезпечити свого вихованця?


  • Якщо кошеня маленька, стежте, щоб вікна, двері і вихід на балкон завжди були закритими. Як і будь-яка маленька дитина - вони дуже цікаві. Дайте їм час на адаптацію.
  • Зробіть всі необхідні щеплення, якщо потрібно - стерилізуйте.
  • Сміттєві мішки залишайте за закритими дверима тумбочки.
  • Сховайте предмети, що легко б'ються в недоступне місце.
  • Не залишаєте відкритими холодильник, пральну і посудомийну машини, духовку і мікрохвильову піч. Використовуйте наклейки з нагадуваннями, щоб ви не забували все перевіряти.
  • Закривайте кришку унітазу - кошеня може впасти, і без вашої допомоги йому звідти не вибратися.
  • Приберіть всі кабелі (електричні) за меблі. Крім того, що це може привести до смерті тварини, все може закінчитися замиканням і пожежею.
  • Прослідкуйте, щоб в каміні було захисна огорожа.
  • Шнури від фіранок постарайтеся заховати.
  • Поліетиленові пакети сховайте в ящики - тварина може його проковтнути, а іноді бувають і сумні наслідки.
  • Не залишайте на кухні харчових відходів. Курячі або рибні кістки - причина багатьох проблем.
Що потрібно для кота
Що потрібно для кота

Отруйні (токсичні) рослини для котів:


Кімнатні – лілії (рослина дуже токсична), диффенбахія, омела, пуансеттія, філодендрон, молочай.

Садові – азалія, помідор, лілії, гортензія, тисове дерево, нарцис, лютик, конвалія.

Що потрібно для кота
Що потрібно для кота

І на закінчення. Безумовно, догляд і життя з кішками - це справа не проста. Але разом з тим:

  • З вами завжди любляче і вдячне серце.
  • Кішки - чудові психологи. Вони завжди відчувають, коли господареві непросто і сумно. Своїм бурчанням і муркотанням вони розряджають обстановку і знімають стрес.
  • Кішки - хороші лікарі. Вони завжди безпомилково знаходять хворе місце у людини і допомагають знімати біль.
  • Дітвора, яка постійно возиться з тваринами - отримує море позитивних емоцій.
  • Кішки - неперевершені винищувачі мишей.

15.02.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.