0

Цибулинні, які не потрібно викопувати

Луковицы цветов

У цій статті ми хочемо познайомити вас з цибулинними рослинами, які не потребують щорічної пересадки.

Ця корисна інформація допоможе вам значно заощадити свій час і сили і дасть можливість зайвий раз відпочити і просто подихати свіжим повітрям на дачі.

Пізньоцвіти

Ніжна рослина, її часто плутають з весняними крокусами. Але на відміну від крокусу, пізньоцвіт розпускається восени, коли більшість квітів в саду вже відцвіли.

Прекрасно приживається, може не змінювати місце свого проживання до п'яти років (винятком є літнє розсадження рослини).

Пізньоцвіти абсолютно не примхливі, ростуть у будь-якому ґрунті і освітленні. Не бояться холодів, але, якщо у вашому регіоні люті зими - краще на цей період рослини чимось накрити (опале листя, торф, солома).

Лілії

Культура досить негативно реагує на пересадки.

Вона прекрасно відчуває себе і зимує на одному місці протягом чотирьох-п'яти років. Після цього терміну рослину вже потрібно буде пересадити - вона сильно розростається і буде глушити свої ж пагони.

Під час пересадки цибулини не потрібно висушувати, досить очистити від старих, відмерлих лусочок з дітками, підрізати коріння на десять сантиметрів, і знову висадити в ґрунт. Лілія любить добре освітлені, безвітряні місця і вологу землю.

Цибулини лілій

Мускарі

Одна із найневибагливіших рослин. Може рости в одному ґрунті десять років, за цей період дає багато нових цибулинок. Тому рекомендується переселяти (пересаджувати) культуру один раз на п'ять років.

Добре витримує тінь і сонце, у ґрунті не повинна застоюватися волога. Як тільки мускарі заквітнуть - можна відразу розділяти цибулинки (початок літа). Вони цілком життєздатні, якщо їх пересадити на нову ділянку в червні або липні, то до наступного року розквітнуть.

Нарциси

Рослина також не потребує щорічної пересадки. Нарциси можуть «сидіти» на одному місці від чотирьох до п'яти років, а то і більше. Першим дзвіночком для пересадки рослини буде відсутність кольору.

Викопувати нарциси потрібно через сорок-п'ятдесят днів після їх цвітіння. Цибулини необхідно просушити два-три тижні, попередньо очистивши їх від омертвілих лусочок, і провести дезінфікуючу процедуру.

Цибулини нарцисів

Крокуси

Потребують пересадки через п'ять років. Якщо ж ви побачили, що рослина прихворіла (наприклад, через застій води у ґрунті), необхідно його викопати в середині літа. Хворі цибулини видалити, хороші - знезаразити, просушити, а у вересні вже можна буде і висадити.

Пушкінія

Кожні чотири-п'ять років рослину розсаджують, зазвичай це роблять у червні. Цибулина за цей період «дає» кілька нових цибулинок, які необхідно відсадити, оскільки вони витягають усі корисні речовини з ґрунту - йде свого роду конкуренція за виживання.

Викопані цибулини необхідно очистити від ґрунту, змертвілих лусочок, відокремити «діток». Молоді цибулинки просушують, і кладуть на зберігання в холодильник, або в інше темне приміщення, яке добре провітрюється. Пушкінія добре витримує морози і посуху.

Цибулинні квіти

Рябчики

Спокійно можуть рости без пересадки від трьох до п'яти років, її роблять тільки у разі хвороби рослини, або для розмноження.

Якщо рябчики сортові, то вони можуть не давати діток по кілька років, тобто пересаджувати зовсім не обов'язково (виняток - поразка хворобою).

Пересадку роблять після того, як рослина відквітла і квітконіс частково засох. Зібрані цибулини очистити від землі, старих лусочок, і потім гарненько просушити. Висаджувати в ґрунт - у серпні. Зимового укутування рослина не потребує.

Хіонодокса (морозостійка)

Рослина прекрасно витримує зими, і практично може починати квітнути під снігом. Частих пересадок не потребує (через три-чотири роки, а то і більше).

Цибулинки рослини досить мініатюрні, можуть розростатися в глибину і ширину. Завдяки цій особливості, посадки хионодокса залишаються життєздатними і не густіють.

Рослина полюбляє сонце і різні комплексні добрива.

Хіонодокси купити

Проліски

Рослина морозостійка і невибаглива, виняток - люблять зволожений ґрунт. Потребує пересадки раз на три-чотири роки.

Викопувати цибулини із землі потрібно, як тільки рослина відквітне. Цибулини традиційно очищають, проводять знезараження, сушать і по осені висаджують.

Тюльпани

Незамінна прикраса кожної весняної клумби. Цінуються за свою красу, різноманітність сортів і забарвлень, а також - невибагливість і стійкість до зимових заморозків.

Однак, цибулини рослини досить легко вражаються хворобами, підгнивають, або взагалі можуть піти вглиб ґрунту і припинити квітнути. Щоб цьому запобігти, цибулини перед посадкою очищають і знезаражують спеціальними захисними засобами (Актара+Фундазол), висаджують у кошиках. Пересаджувати з періодичністю у три роки.

Купити цибулини тюльпанів

Декоративна цибуля (Алліум)

Ці пухнасті кульки чудово витримують зиму, тільки необхідно цибулини висаджувати досить глибоко. Візуально відміряйте загальну довжину трьох цибулин, і на таку глибину висаджуйте (звичайно, тільки одну цибулину).

Рослина любить сонячну місцевість, своєчасні поливи і підживлення.

Білоцвіти

Зовні нагадують конвалії. Розділяють купину квітки один раз на п'ять-шість років.

Висаджують починаючи з липня і закінчують у вересні, під час зростання рослина потребує частого поливу.

Цибулинні квіти в Україні


05.11.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.