0

Багаторічники для тінистого саду: що посадити, як доглядати

Многолетники для тенистого сада: что посадить, как ухаживать

Вибір рослин-багаторічників для тінистого саду чималий. Можна вирощувати і квіти, і чагарники, і культури з декоративним листям, і — звичайно — хвойники.

Якщо ділянка під квітник велика, то вийде створити гармонічну композицію, що виглядатиме ошатно протягом року. В малому ж просторі — аби запобігти тісняві та надлишку барв — краще зупинитися на двох–трьох багаторічниках: їм буде достатньо місця, щоб розкрити свою красу.

hvoini roslyny dlya sadu.jpg

Що посадити в тіні в саду

Хвойні

Оптимальні для просторого саду — хвойники. Бувши вічнозеленими, вони прикрашають ділянку і взимку. Багато хвойних рослин краще розвиваються на сонячних ділянках, але деякі хвойники ростуть в тіні:

  • кипарисовик горіхоплідний віддає перевагу вологому ґрунту, тож тіниста ділянка підійде чудово;

  • туя західна добре себе почуває в напівтіні, серед безлічі видів можна підібрати пірамідальні, що слугуватимуть живою огорожею або ж кулясті компактні рослини;

  • тис середній;

  • ялівець козацький, звичайний чи горизонтальний стануть чудовим фоном для квітучих в напівзатінених ділянках.

Цибулинні та кореневища

квітучі рослини для тінистого саду.jpg

Кольоровими плямами в тінистому саду є квіти. Але в напівтіні вони не цвітуть так інтенсивно, як на сонці. І навіть тіньовитривалі квітучі культури не ростуть в густому затемненні:

Цибулинні квіти, які розквітають рано, допустимо висаджувати під кронами дерев (адже під час цвітіння на гілках ще не буде густого листя):

  1. крокуси - низькорослі, яскраві, синьо-фіолетового, жовто-помаранчевого або білого забарвлення;

  2. гіацинти — нагадують квітучі конуси або циліндри. Можуть бути майже будь-якого кольору (білого, червоного, лілового, блідо-жовтог...);

  3. нарциси — витончені, з приємним ароматом та ніжно-жовтим забарвленням.

Кореневищні квіти зацвітають з настанням травня. Їх висаджують в прозорій тіні — наприклад, біля несуцільного паркану або поблизу невисоких чагарників:

  1. конвалія — білосніжні або рожеві «дзвіночки» добре переносять морози та можуть рости на одному місці до десяти років;

  2. дицентра — формою і кольором нагадує «розбиті серця»;

  3. аквілегія — радує цвітінням до осені і чудово почуває себе в напівтіні.

  4. іриси сибірські — добре ростуть навіть на притінених ділянках;

  5. морозник - потішить раннім цвітінням.

Декоративні чагарники

декоративні рослини для тіні.jpg

Популярні культури для тінистого саду — ті, в яких акцент робиться на зовнішній вигляд листя та на здатність рослини заповнювати значний простір. Так, декоративні листяні чагарники навіть без яскравих суцвіть виглядають ошатно:

  • магонія;

  • самшит;

  • жимолость;

  • тіневитривалий сорт барбарису Тунберга Atropurpurea;

  • дерен.

В напівтіні добре ростимуть квітучі чагарники:

  1. астильба;

  2. гортензія;

  3. рододендрон.

тінелюбні квіти.jpg

Листяні багаторічники непримхливі. Вони формують гарну композицію поруч з іншими рослинами:

  1. хоста - безліч форм та кольорів дозволить оформити клумбу одними лише хостами;

  2. бруннера - виграшний варіант для тінистого саду. Її невеликі квітки нагадують незабудки, тоді як сама рослина досягає 40–60 см у висоту, бруннера живе на одному місці до 15 років та чудово витримує тінь;

  3. плющ - зазвичай плющем покривають паркан або роблять вертикальне озеленення - напускають паростки на стіну, завдяки чіпким корінцям, плющ чудово тримається і заплітає стіну, покриваючи її смарагдовим листям;

  4. барвінок - використовують для заповнення прогалин або ж замінюють ним газону траву, оскільки барвінок здатний за короткий час перетворити голу ділянку в пухнастий килим, він чудово росте і на сонці і ві тінистих ділянках, тому може створити гарний перехід між світловими зонами саду;

  5. гейхера - незвичне листя від бордового до майже чорного додасть різноманіття вашому квітнику;

  6. папороть - невимогливий в догляді та ростиме в найглухішій тіні;

  7. седум (очиток) — морозостійкий на невибагливий багаторічник, який урізноманітнить ваш сад завдяки незвичному листю, а сланкі види допоможуть побороти бур'ян.

Найбільш проблемні ділянки (дуже темні, болотисті) закривають за допомогою каміння та моху.

Догляд за тінистим квітником

які рослини ростуть в тіні.jpg

Культури, що ростуть в тіні, не потребують значної уваги. Головне — правильно їх розмістити. Наприклад, біля хвойників бажано садити рослини, які потребують кислого ґрунту (рододендрон, гортензію тощо). А цибулинні квіти не варто висаджувати в заболоченому ґрунті, оскільки цибулини загниють.

Надалі необхідно лише:

  • регулярно поливати «підопічних», особливо якщо це квіти у тіні дерев;

  • підгодовувати добривами;

  • прополювати від бур’янів та обрізати;

  • видаляти квітконоси, що відцвіли;

  • укривати на зиму, якщо культура цього потребує.

А мульчування ділянки дозволить захистити квітник від бур’янів, забезпечити збереження вологи, додати декоративного вигляду ділянці. Для мульчування тінистого квітника підходять натуральні компоненти. Це:

  • мармурова галька «Тасос» — білосніжна, нагадує про грецькі пляжі та може використовуватися при створенні сухих струмків;

  • соснова кора — перетворює домашній квітник на лісову галявину;

  • доломітова крихта — білувате декоративне каміння чудово відтінює темно-зелене листя тіньолюбних рослин.

Якщо квітник витягнутий (наприклад, знаходиться вздовж паркану), то в найдальшій позиції висаджують високі культури, потім — середньорослі, а ближче до себе — найнижчі. Всі рослини отримуватимуть достатньо світла, а квітник вийде акуратним.

В закругленому квітнику (що може проглядатися з будь-якої сторони), по центру висаджують найвищі рослини, навколо них — середні та низькі. Це можливо, якщо всі сторони тінистого квітника освітлені приблизно однаково.

Вибирайте рослини для свого тінистого саду з магазином "Світ Рослин" - наші менеджери допоможуть з вибором рослин і дадуть відповіді на всі ваші запитання.

19.07.2023

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.