0

Нашестя гномів: історія виникнення самого популярного садового тренду в світі

Нашествие гномов: история  возникновения самого популярного садового тренда в мире

Історія виникнення садових гномів йде в далекі-далекі часи. Хтось вважає, що вже в античній міфології прообразом гномів був Пріап - давньогрецький бог родючості.

Інша легенда свідчить, що садові гноми «народилися» в Тюрінгії (східна Німеччина). За повір'ями місцевих селян, збираючи хмиз у лісі, вони частенько з ними зустрічалися і після кожної такої зустрічі у селян наступала світла смуга в житті - все вийшло, всюди їх супроводжували везіння і удача. І щоб залучити до свого дому фортуну «штучно», вони вирізали фігурки гномів з дерева, і «поселяли» їх в саду або біля своїх будинків.

Прообраз сучасного садового гнома - тюрінзькі селянські статуетки з дерева, які, за повір'ями місцевих жителів, приносили удачу.

Малюнки гномів
Намальовані гноми

А в англійському Корноуеллі (практично до самого початку XIX ст.), рудокопи вірили, що поруч з ними в штольнях трудяться, живуть під землею, маленькі чоловічки. Робочі розповідали, що нібито чули звуки, які нагадували удари кирки об кам'яні породи.

Тому в Англії маленьких чоловічків звати Нокер, з англійської knocker - перекладається як «стукаючий».

Як уявляли гномів в старовину?


Спочатку гноми виглядали тільки як маленькі старички, з довгою, сивою борідкою, що живуть під землею. Але з появою казок братів Грімм, В. Гайфа, Е. Гофмана, створився більш узагальнений образ. Гноми вже постають професіоналами ковальської справи, колекціонерами і знавцями дорогоцінних і благородних металів, володіють достатнім почуттям гумору і готові допомогти людям корисною порадою.

Свій тріумфальний хід по світу садові фігури почали з містечка Гревенрода. Де в позаминулому столітті стали виготовляти і продавати керамічні фігурки (виготовлялися з теракотової глини).

Садовий гном
Гном з табличкою

Звідки з'явився образ гнома в червоному загостреному капелюсі?


«Батьком» маленьких чоловічків по праву вважається Філіп Грібель. Кажуть, що якось, заблукавши в лісових хащах, він забрів на рудникову штольню. Трудяги, як раз закінчували вахту, вивели його до дому. По дорозі вони розповідали неудачливому майстру кераміки дивовижні історії про жителів підземного містечка. А на прощання Грібелю подарували яскраво-червоний ковпак.

Цей головний убір дозволяв шахтарям, в погано освітленому приміщенні наглядати один за одним і, в той же час, був своєрідним захистом від гніву «гірських духів», які «ніяк не хотіли віддавати своє добро». Як результат цієї зустрічі - у продажу масово з'явилися фігурки гномів в червоних, гострих капелюшках.

веселі гноми
Гноми незвичайні

Найдорожчий садовий гном в світі - гном Лемпі коштує 1 мільйон фунтів.

найстаріший гном Слідом за Німеччиною, гномики переселилися до Франції, Великої Британії. Первинно фігурки Грібель в Англію завіз сер Чарльз Ісхем (в середині XIX ст.), Який увірував в їх магічний захист. До наших днів збереглася лише одна статуетка з цієї партії - «Лемпі», яка застрахована на величезну суму (мільйон фунтів).

Сучасні гномики (завдяки діснеївським мультфільмам) виглядають набагато симпатичніше своїх попередників - у них приємні, тямущі особи, у кожного гнома є своє улюблене заняття. Хтось любить риболовлю, комусь подобається грати на інструменті (музичному), ну а хтось хоче просто «полінуватися» і повалятися на травичці.

Найчастіше, виготовляються з полімеру, гіпсу, каменю, дерева та ін. матеріалів. У народі кажуть, що поки господарі вночі відпочивають, працьовиті гноми оживають і починають в саду активно працювати. Їх «магічні» здібності допомагають розпуститися будь-якій квіточці, після їх чарівництва листя можуть поміняти свій колір, а струмки - віддають свою живлющу вологу нужденним рослинам.

І, хоча ми все вже давно подорослішали і знаємо, що насправді ніхто за нас самих садову роботу не зробить, а ці повір'я - те саме що казки, все-таки набагато веселіше виглядає сад, який прикрашений цікавими фігурками.

Веселий гном
Гном незвичайний

Казусні сторінки в історії садових гномів


З садовими жителями пов'язано жартівливий, і в певній мірі, забавний рух «Фронт звільнення садових гномів», цілком ймовірно, створений, як «дурненьке» спотворення руху «Грінпіс».

Учасники фронту, в основному жителі Франції та Італії, стверджували, що люди «безсовісно і нещадно, експлуатують працю цих бідних маленьких істот». Тому «фронтовики» вважали своїм обов'язком викрасти беззахисних садових гномів, і випустити їх де-небудь на природі (наприклад, в лісі, на галявині).

Пізніше в мережі з'являлися фотографії подорожуючих гномів, відпочиваючих десь на пляжі або підкорюючих гірські вершини. Іноді це «полювання» набувало зовсім «нездорової» форми. У 2008 році був заарештований француз, за те, що він викрав понад сто сімдесят гномів.

Гном-мандрівник
Гном, який їздить по світу

Інтерес до садових статуеток то падає, то зростає. Але, незважаючи ні на що, гномики завжди залишаються затребуваними і популярними.

Ми ж пам'ятаємо, що гноми завжди приносили і приносять удачу. Добрі й забавні гноми - садівники і музиканти, работяжки і мрійники - не можуть не принести радості дітворі і дорослим.

Декоративні гноми - завжди безпрограшний варіант на вашій ділянці. Вони добре виглядають біля клумб і доріжок, дерев'яних лавок або плетених огорож. Все залежить від стилю дворика і ваших колірних вподобань.

Гном Садовий
Гном-Санта
07.03.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.