0

Кілька кроків до небувалого врожаю буряка

Несколько шагов к небывалому урожаю свеклы

Саджаючи буряк у себе на ділянці, ви вирощуєте не тільки смачний і калорійний овоч, а й джерело калію, фосфору та інших корисних елементів. Буряк багатий вітамінами, в яких так потребує людина, органічні кислоти і клітковина сприяють очищенню організму від шлаків, а безпосередньо сік - благотворно впливає на склад і оновлення крові.

Посадка буряку

Як же досягти високої врожайності цієї корисної культури?

Буряк світло- і теплолюбива рослина. Бажано, щоб ділянка була рівною, без заглиблень, так як рослина не виносить застою вологи. Грунт повинен добре пропускати повітря, бути легким, мати хороший дренаж.

Сіють насіння в прогрітий до 10 градусів тепла грунт, за термінами - це кінець квітня. Висіваються прямо в грунт, або ж розсадним способом. Ідеальним місцем для посіву, вважається грунт, де напередодні вирощували гарбуз, картоплю, кабачки, моркву, огірки. Протипоказаний грунт, де росли баклажани, помідори, капуста. Висаджувати буряк постійно в одному місці не рекомендується, потрібно зробити перерву на три-чотири роки.

Під час вегетативного періоду температура від 18 до 22 градусів тепла найоптимальніша. Якщо температура вище 25 градусів, то в буряках гальмуються метаболічні процеси, він стає волокнистим і має в складі менше цукру. Щоб знизити перегрів землі, рекомендується робити часті поливи, провести мульчування.

Перед посадкою, за два-три дні, насіннєвий матеріал потрібно замочити в теплій воді - нехай набрякне. Потім його слід підсушити, і висіяти в відкриту землю, яку восени добре перекопали і удобрили.

Відстань між грядками - близько 30 см, між насінням - від 1 см до 3 см. Щоб була хороша схожість, грядки слід накрити плівкою. Якщо паростки зійшли густо - необхідно проріджування. Під час цієї процедури, непотрібні сіянці бажано тільки відщипувати (можна верхівки зрізати ножицями). Висмикування може привести до видалення сусідніх паростків.

 Буряк

Паралельно c проріджуванням, проводяться й підживлення.

Перше проріджування - як тільки зійшли 2 листочка. Між паростками залишати відстань до 4 см. В кущику має залишатися від двох до трьох сіянців цієї культури. Після цього потрібно провести і перше підживлення - рослину необхідно удобрити настояним зольним розчином (на 1 відро води - 10 столових ложок), настоювати 4 години. Поливати самі рослини не можна, тільки борозенки, які знаходяться на відстані 10 см. Крім профілактичної користі (від шкідливих комах) - це ще й чудова фосфорно-калійна підкормка, багата різними мікроелементами.

Друге проріджування. Коли зійшло чотири-п'ять листочків. Відстань між рослинами вже 8 см, і залишати необхідно один, найсильніший паросток. Друга підгодівля проводиться добривом «Оракул мультикомплекс 10 мл», «Добриво Master для овочевих культур NPK 18.18.18 25 г», «Добриво Активін для саду та городу NPK 12.5.20 25 г», або «Добриво Майстер-Агро Люкс 100 г» (на вибір).

Третю підкормку проводять коли рослини в ряду зімкнулися. Стакан золи, 20 гр. суперфосфату, 25 м сірчанокислого калію на 1 квадратний метр площі.

Разом з підгодживленням обов'язково проводиться прополка, підгортання і полив.

Найінтенсивніша підкормка проводиться в середніх числах липня - в цей період здійснюється формування коренеплоду.

Щоб збільшити цукрових буряків, поливають грядки слабким розчином солі (1 ст. Ложка на 1 відро води). Повторювати процедуру 2 рази за сезон


 Догляд за буряками

Прибирати буряк з поля бажано до настання осіннього зниження температури, робити це потрібно гранично акуратно, щоб не пошкодився корінь. Бадилля потрібно не обрізати, а скручувати вручну.

Відсортований буряк, укладають рядами в ящик, наповнений вологим піском. Цей спосіб зберігання зробить коренеплід соковитим, смачним і здоровим тривалий час.

24.07.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.