0

Нестандартний город: як об'єднати приємне з корисним

Оформление грядок на огороде

Такі слова як «город», «дача», «земельна ділянка» у багатьох людей викликають не дуже гарні і радісні асоціації. Напевно, тому, що це місця, де, перш за все, відбуваються рутинні, трудомісткі і виснажливі дії. Тобто город - це не завжди свято.

Тому ми хочемо познайомити вас із деякими напрямками в ландшафтному дизайні (як це не дивно звучить), які допоможуть вам не тільки заощадити час і простір, але і зроблять вашу ділянку максимально «зеленою» і стильною.

Вертикальні грядки

Серед переваг вертикальних грядок можна назвати:

  • економія місця;
  • доглядаючи за рослинами, не потрібно постійно нахилятися до землі;
  • ви отримуєте чистий, не забруднений ґрунтом, урожай;
  • рослини не контактують із землею, тому не схильні до грибкових інфекцій;
  • при несприятливих погодних умовах (зниження температури, сильний вітер, зливи, град) зйомний город можна перемістити в приміщення;
  • відсутність бур'яну і шкідників;
  • чудовий декор для стін, парканів, альтанок і тощо.

Важливо! Вертикальні грядки потребують своєчасного поливу і підживлення!

Їх можна спорудити з будь-яких підручних засобів. Розглянемо деякі з можливих варіантів.

Як зробити вертикальні грядки

Вертикальні грядки

Кишенькові грядки

Зшиваються з мішковини, брезенту (щільного), агроволокна тощо. Далі їх слід заповнити землею і підвісити на паркан, стіну або інший пристрій. 

Висаджувати в них можна практично будь-які культури - від базиліка, кропу і до помідорів (середньостиглих). Все залежить від розмірів зшитих кишень. 

Підвішувати їх необхідно на міцне кріплення, тому, що при поливі земля «обтяжується» і ваша грядка може просто злетіти.

Агроволокно

Агроволокно купити

Ящики із пластику (з пляшок)

Чудова ідея для посадки пряних трав, салатів тощо. Крім того, що ви зможете виростити багато корисних приправ і спецій, ця «стіна» послужить гарним декором і допоможе захистити вашу ділянку від сторонніх поглядів.

Пряні трави

Пряні трави посадка

Піддони

Перед висадкою рослин обов'язково перевірте - вони не повинні бути вражені цвіллю або гниллю. Потім потрібно на піддон нанести спеціальний склад для робіт зовні (на вулиці). З тильного боку піддони необхідно обтягнути агроволокном/мішковиною або іншими щільними матеріалами. Далі йде процес щодо заповнення та утрамбування ґрунту. 

Висадка культур починається з найнижчого ряду, потім їх поливають і залишають піддон в лежачому (горизонтальному) положенні на місяць - ґрунт повинен осісти, а коріння добре прорости. І заключний етап - перемістити/повісити грядку на потрібне місце. 

На піддоні можна закріпити будь-який контейнер/відерця/оздоблені банки (бляшані)/пластикові пляшки тощо.

піддони для розсади

піддони для розсади в Україні

Будівельна сітка

На такій грядці запросто можна виростити картоплю, овочі і навіть гриби. Технологія дуже проста:

  • згорнути сітку трубочкою, діаметр - за вашим бажанням;
  • в середину засипати компост, зовні обгорнути соломою або поліетиленом;
  • потім починаємо «заселяти» трубу рослинами. Через кожні десять сантиметрів засипається шар ґрунту, в нього висаджують насіння/бульби. Далі новий шар ґрунту з насінням тощо.

Сітка купити

Сітка для захисту рослин

Модульні грядки

Поєднання різних за своєю геометрією і кольоровою гамою грядок принесе подвійний ефект. По-перше - виглядає стильно, по-друге - немає проблем з бур'янами, в дощову погоду ви не будете потопати в бруді, вигляд дуже акуратний і охайний. 

Що потрібно зробити спочатку? Звичайно ж, визначитися з ескізом/планом грядки і вибором місця. Модульні грядки, в ідеалі, повинні бути на відкритій місцевості, куди безперешкодно надходять сонячні промені і не дуже «гуляє» вітер. Форми крім стандартних - прямокутних, круглих, квадратних, можуть бути і не традиційні - у вигляді метеликів, квіточок тощо. Єдина умова - повинні бути чітко виділені і позначені межі городу. 

У ролі огорожі/бордюру можна використовувати цеглу, колоди, звичайний камінь, різні пластикові рейки, пляшки, а також різні декоративні низькорослі кущі або квіти. Усе на ваш розсуд. Доріжки між такими грядками повинні бути тільки з твердого покриття - бетонні плити, каміння тощо.

Насіння

Насіння як висадити


Нагадаємо, що схема висадки овочів повинна бути максимально продуманою, інакше вся проведена вами робота буде марною і неефективною. Прикрасити модульні городи допоможуть різні види салатів (червоні, пурпурні, з жовтими відтінками), базилік, капуста з листям різних відтінків тощо.

І не забувайте про полив і своєчаснне внесення добрив.

17.10.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.