0

Овочі, які садять на розсаду в січні

Что сажать в январе на рассаду

Новорічні свята пройшли, тепер саме час зайнятися важливішими справами. А саме - висадкою розсади овочевих культур. Що може бути ще приємніше, ніж ці ранні клопоти?

Отже, насіння куплене, ґрунт до посадки теж готовий - можна починати. У чому ж привабливість раннього посіву насіння?

  • ви отримуєте ранній урожай;

  • розсада, посаджена в січні, міцніша та стійкіша до захворювань;

  • можливість виростити дуже рідкісні та ексклюзивні сорти культур;

  • економія.

Але хочемо вам нагадати, що овочі діляться за категоріями:

  • ранньостиглі;

  • середньостиглі;

  • пізньостиглі.

Тому бажано було б враховувати терміни і час дозрівання (по днях), які написані на етикетках селекціонерами.

Перець (ранньостиглий і середньостиглий)


Висаджується в середині місяця (хоча все залежить від вашого регіону). Насіння висаджується в контейнер, висотою близько п'яти сантиметрів.

Вегетаційний період триває від ста десяти до ста сорока днів. Час схожості цього овоча від семи до п'ятнадцяти днів.

Температура до появи сходів повинна підтримуватися в районі двадцяти двох-двадцяти п'яти градусів тепла. Після cходів, температурний режим опускається до п'ятнадцяти-вісімнадцяти градусів тепла. Після появи сіянців, харчова плівка з контейнера знімається, а сама ємність переноситься на підвіконня, або будь-яке інше добре освітлене місце. Якщо цей момент пропустити, то розсада почне витягуватися, стане блідою.

Світловий день для розсади перцію повинен тривати від чотирнадцяти до шістнадцяти годин. Саме тому рослина потребує підсвічування. Намагайтеся стежити, щоб розсада не "завалювалася» у напрямку світла, досить буде контейнер просто регулярно повертати.

Як тільки з'явилася перша пара справжнього листя, його пікірують і пересаджують в окремі стаканчики. У ґрунт вже готову розсаду висаджують на шестидесятий-семидесятий день.

У висоту здорова розсада повинна бути двадцять сантиметрів, і мати від восьми до дванадцяти листочків.

Коли сіяти перець на розсаду
Коли сіяти перець на розсаду

Помідори


Під час висадки насіння томатів на розсаду, правильно і грамотно виберіть сорти для січневого (раннього) посіву. І знову ж, враховуйте свої кліматичні умови, уважно вивчайте інструкції, які написані на етикетках насіння.

Рослина теплолюбна, має довгий вегетаційний період (від ста до ста тридцяти днів). Пам'ятайте, що для вирощування здорової розсади необхідно провести кілька різних операцій, а для цього будуть потрібні додаткові зусилля і час.

Ґрунтова суміш для посіву використовується живильна і легка. Складається з піску, перегною, і дернової землі.

Як і при вирощуванні перцю, температура в приміщенні не повинна опускатися нижче двадцяти п'яти градусів тепла. Як тільки з'явилися перші сходи - температура знижується до вісімнадцяти градусів тепла.

Не забувайте про маленький світловий день, і про те, що розсада потребує досвічування.

Як тільки перші два листочка проклюнулися, приступайте до пікірування. І як тільки настали теплі і стабільні весняні дні, здорова і міцна розсада висаджується в ґрунт або теплицю (знову ж, все залежить від вашого регіону).

Посів помідорів на розсаду
Посів помідорів на розсаду

Баклажани


Рослина дуже теплолюбива. Сприятлива температура ґрунту для того, щоб насіння добре зійшло - плюс п'ятнадцять градусів, в приміщенні ж температура не повинна опускатися нижче, ніж плюс двадцять вісім градусів.

Насіння цього овочу прокльовується через два тижні після висадки. В землю готовий рассадний матеріал висаджується через сімдесят п'ять днів.

Якщо подивитися в місячний календар, то оптимальні терміни висадки насіння баклажанів на розсаду в січні - це двадцять п'ятого-двадцять шостого, або двадцять дев'ятого-тридцятого числа.

Коли сіяти баклажани на розсаду
Коли сіяти баклажани на розсаду

Селера


Для нашої кліматичної зони, виростити селеру просто посадкою у відкритий ґрунт не вдасться. Адже тільки вегетаційний період у неї триває від ста двадцяти до ста дев'яноста днів. Тому посіявши насіння на розсаду в січні, є всі шанси отримати багатий і своєчасний урожай. Насіння садять в суміш, яка наполовину складається з піску і на половину з універсального грунту.

Коли сіяти селеру
Коли сіяти селеру

Цибуля порей


Вегетаційний період триватиме приблизно шість місяців, тому вона вимагає рассадного способу посадки. Перед висадкою насіння цибулі замочують на півгодини в теплій воді, а потім загортають в просочену вологу тканину на кілька днів. Насіння висівається не густо - одна-дві насінини на осередок, і тоді рослина не потребуватиме пікірування.

Коли сіяти цибулю порей
Коли сіяти цибулю порей

Ще раз нагадуємо, уважно розраховуйте терміни висадки насіння на розсаду, дуже уважно зчитуйте інформацію, яка подається на упаковках (вегетаційний період в тому числі)! В іншому випадку, ви можете отримати перерослу і витягнуту розсаду, яка вже буде не така ефективна, а це значить, що ви не отримаєте запланований великий і багатий урожай. А з огляду на всі нюанси, зможете виростити соковиті і смачні овочі.


23.01.2024

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.