0

"Ой, все!" 13 пар рослин, які "не переварюють" один одного (Рослини з несумісністю до посадки)

"Ой, всё!" 13 пар растений, которые "не переваривают" друг друга (Растения с несовместимостью к посадке)

Сьогодні ми піднімемо дуже важливу тему: Чому, використовуючи, якісний насіннєвий матеріал, і виконуючи всі агротехнічні вимоги, нам не завжди вдається отримати багатий врожай?

    Тут може бути кілька причин
  • Про одну з них ми уже писали – це неграмотне використання ґрунту.
  • Друга причина – це багаторічне культивування культури на одному і тому ж місці
  • Третя – висаджування на ділянці рослин, які категорично не "переносять" сусідства один з одним.

Ось про третю причину - детальніше.


В повітрі, воді та ґрунті віділяються речовини, які згубно вплавають на всі вегетаційні процеси сусідніх рослин. Одна з найголовнішіх причин їх несумісності - Коліні. Колліни - це речовини (органічні), що виділяються з кореневої системи вищих рослин і які діють подавляютьінші (сусідні) вищі рослини.

Біологи це стійке неприйняття культур один до одного називають аллелопатії (активний вплив).

які рослини потрібно садити поруч
які рослини потрібно садити окремо

Не рекомендується на одній ділянці висаджувати культури, у яких коріння залягають на одній глибині. Також, не варто поряд селити рослини, які потребують певної підгодівлі - органічної і мінеральної (тобто у них однакові «гастрономічні» уподобання). При нестачі добрив, культури починають один одного пригнічувати і ведуть «сусідські» війни за харчування, світло і воду.

Особливу увагу потрібно приділити бур'янам. Крім того, що вони «витягують» з ґрунту всі корисні мікроелементи, вологу і створюють тінь, так з них ще виділяється величезна кількість Колін (які сильно пригнічують і виживають «благородних» жителів грядок).

Приклади несумісності:


Цибуля– горох. Всі різновиди цибулі справляють пригнічуючий вплив на горох. Також, не бажано сусідство грядок гороху і часнику. Ідеальними партнерами для горохової культури стануть ріпа, огірки, кольрабі, морква, петрушка.

Картопля – помідор. Оскільки обидві культури зараховуються до пасльонових, висаджувати їх поруч категорично не можна. Через те, що вони з одного сімейства, у них не тільки однакові шкідники, а й ідентичні хвороби. І такий обмін «подарунками» між ними, природно, небажаний. До речі, баклажани і перці - теж представники цієї родини, тому їх теж не варто висаджувати поруч.

несумісність цибуля-горох
несумісність картопля-помідор

Перці– бобові Дуже небажане сусідство. Ці рослини дуже сприйнятливі до антракнозу (грибкове захворювання). Через нього на листі і стеблах з'являються темні плями і виразки, а плоди культур - гниють. Антракнозом також уражаються гарбузові - кавуни, кабачки, дині, огірки. З кущових культур - аґрус, смородина, малина, і полуниця. Тобто сусідство з ними теж неприйнятно.

Укроп – моркова. З наукової точки зору, ніхто не може пояснити, чому таке сусідство небажано. Але ось уже не одне покоління возделивателей стверджує, що кріп загальмовує розвиток і зростання моркви. А ось цибуля, шпинат і горох, навпаки, дуже позитивно впливають на всі її вегетаційні процеси.

несумісність перці-бобові
несумісність кріп-морква

Капуста – виноград. «Бувалі» агрономи стверджують, що виноградні ягідки після сусідства з капустою дуже сильно втрачають в смаку.

А ось сильнопахнучі базилік, орегано, іссоп і герань - відмінні сусіди, вони відлякують від винограду всіх шкідливих комах.

Капуста ж стане ідеальною сусідкою для м'яти, кропу, шавлії або розмарину.

Брокколі - латук. Латук дуже повільно і погано сходить на тих грядках, де раніше культивувалася брокколі (або навіть якщо вона росла десь поряд). У процесі росту, капуста виділяє достатньо велику кількість Колін, і вони згубно впливають на трав'янисті рослини. Найбільш сприятливе сусідство для нього - це огірки, цибуля (всі види), буряк, редис.

виноград-капуста несумісність
несумісність рослин

Буряк – гірчиця (листова). Гірчиця дуже не "любить" сусідства з буряком (а також з турецькими бобами). А такі культури, як брокколі, латук, спаржа і цибуля - навпаки, дуже навіть вітаються.

Кукурудза – буряк. Ці культури не рекомендується висаджувати по сусідству. Ідеальні сусіди для кукурудзи - це пізня білокачанна капуста, горох, кабачок, гарбуз, огірки, бобові.

несумісність буряк-гірчиця
несумісність кукурудза-буряк

Гарбуз – кабачок. Висадити поруч дві ці культури - велика помилка. Під час росту рослини переопиляются. І на виході виходить якийсь гібридний плід з сумнівними смаковими якостями. Оскільки гарбуз - це «дама» з непомірним апетитом (вона під час росту вибирає з ґрунту багато корисних речовин), то біля неї не варто висаджувати картоплю, огірки, томати, баклажани.

Ідеальними напарниками для неї стануть бобові та горох.

Малина – яблуня. Це поєднання - дуже згубне. Одна з причин - це те, що коренева система малини знаходиться на поверхні. І вона забирає з верхнього шару землі всю вологу і поживні елементи. Тобто до коренів яблуні мало що дійде. А по-друге, це різні етапи розвитку. У той період, коли малина ще цвіте і тільки починає дозрівати, яблуня вже страждає від набігів шкідливих комах і хвороб. І тут без застосування хімічних препаратів з цими проблемами вже не впоратися. Під час обробки яблуні, хімія може потрапити на кущі, що може привести до отруєння людини. Не варто також забувати і про наших маленьких помічників - бджол.

гарбуза-кабачок несумісність
малина-яблуня несумісність

Огірки - пізня картопля. У цих культур один спільний ворог - фітофтороз. Тому огірки краще висадити біля соняшнику, кукурудзи, капусти або квасолі.

Чорна смородина – вишня. Через таке сусідство вишня перестає приносити плоди. Дуже сильно пригнічує кущ і м'яту (перцеву).

несумісні овочі
несумісні ягоди

Аґрус – смородина. Смородина блискавично атакується літаючим сірим метеликом (аґрусова вогнівка).

Фенхель. Його потрібно висаджувати окремо від усіх культур. При недостатній кількості вологи, вона буде «осушувати» всі прилеглі території.

аґрус і смородина несумісність
фенхель

Ми сподіваємося, що наші рекомендації і поради вам допоможуть, і ви знайдете цю статтю корисною.

А ми, в свою чергу, хочемо вам побажати сприятливої погоди і відмінних урожаїв

27.03.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.