Плануємо грядки або "овочеве" сусідство

Сонце світить усе яскравіше, дні стають довшими... справжній городник уже в передчуття «дачного» життя. Насіння, грядки, добрива, експерименти – хороший урожай. А починається все звичайно з планування. Що сіяти, скільки і в якому місці? Адже так хочеться спробувати і новинки і, безумовно, залишити місце для давно перевірених врожайних сортів. Плануючи місце під грядки, важливо враховувати кілька моментів: 

Які культури росли на цьому місці в минулому сезоні? Грядки з якими овочами можна розміщувати поруч, а які вкрай небажано? 

Це пов'язано з тим, що всі рослини виділяють у ґрунт складні сполуки, вони можуть сприятливо впливати на одні рослини, а інші будуть погано розвиватися. Наприклад, після посівів гірчиці будуть добре рости горох, морква, цибуля, а ось капуста погано. Ми підготували для Вас таблицю, яка допоможе Вам грамотно спланувати грядки на ділянці. 

Овочі

Сприятливе сусідство

Несприятливе сусідство

Квасоля

Кукурудза, селера, чабер садовий, огірки, редис, полуниця

Цибуля і часник

Буряк

Капуста, броколі, салат, цибуля, часник

Квасоля

Капуста білокачанна, броколі, брюссельська

Буряк, мангольд, картопля, селера, кріп, салат, цибуля, шпинат

Квасоля

Морква

Бобові, томати, цибуля

Немає

Селера

Квасоля, помідори, капуста

Немає

Кукурудза

Огірки, кавуни, гарбуз, горох, квасоля

Помідори

Огірки

Квасоля, кукурудза, горох, всі види капусти

Салат, шпинат, картопля рання

Баклажан

Квасоля, перець

Немає

Цибуля

Буряк, морква, мангольд, салат, перець, томати

Бобові

Горох

Квасоля, огірки, ріпа, морква, кукурудза, редис, картопля, пастернак

Цибуля, часник

Картопля

Кукурудза, горох, капуста, гарбуз

Томати

Кабачок

Кукурудза, дині, гарбуз

Немає

Томати

Морква, селера, огірки, цибуля, перець

Картопля

Овочі та пряні трави 

Грамотно посіяні пряні трави допоможуть позбутися від деяких шкідників. Так, наприклад, цибуля відлякує тлю, чебрець – шкідників капусти, розмарин захистить від шкідників квасолі. 

Навіщо дотримуватися сівозміни? 

Класичне правило: культури одного сімейства не повинні сідати на колишньому місці раніше ніж через 3-4 роки. Інакше хорошого врожаю Ви навряд чи дочекаєтеся!

Є кілька дуже важливих причин, за якими сівозміни потрібно дотримуватися обов'язково: 

Шкідники і хвороби 

У рослин одного сімейства однакові шкідники і хвороби, і тому виростити на одному місці хороший урожай овочів навряд чи вийде. 

Накопичення токсинів в ґрунті 

Багато овочі дуже чутливі саме до своїх власних токсинів, які виділяє їх коренева система. Не дивлячись на відсутність шкідників і хвороб, урожай буде дуже маленький. Найбільш сприйнятливі до своїх токсинів (колінів) – шпинат і буряк. А ось кукурудза та бобові культури найменш сприйнятливі. 

Живильні речовини в ґрунті 

Дуже важливий момент. Для гарного росту і розвитку рослин зелених (капуста, огірки) потрібен азот, а ось для коренеплодів (морква, буряк) в більшій мірі потрібен калій і фосфор. Якщо кілька років поспіль садити одні й ті самі культури на одному місці, запас необхідних елементів вичерпується і підгодовувати такі рослини потрібно у 2 рази більше. Всі ці фактори впливають на якість і кількість врожаю. Прислухайтеся до наших рекомендацій, і результат не змусить себе довго чекати. 

Багатого врожаю!

Насіння купити

09.03.2017

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.