0

Чому народні добрива не працюють

Почему народные удобрения не работают

Головний недолік «народних добрив» – непередбачуваність їх впливу. Занадто багато факторів мають зійтися, щоб все спрацювало. Чим же замінити улюблену багатьма соду або яєчну шкаралупу?

Тваринний гній та пташиний послід – чим небезпечні?

dobr -2.jpg

Заради урожаю фермери готові терпіти специфічний аромат курячого посліду та коров’ячого (свинячого, конячого) гною. Але рослинам надмірна природність добрив може нашкодити:

  1. необроблений послід та гній нерідко містять яйця глистів, спори грибків, насіння бур’янів;

  2. концентрований послід або гній, який не перепрів, провокує опіки листя. Також є ризик руйнування кореневої системи;

  3. відходи життєдіяльності тварин довго розкладаються та приманюють комах-шкідників, які оселяються на грядках;

  4. завелика кількість цього добрива змушує рослини направляти всі сили на нарощування зеленої маси. Наприклад, цибулини часнику будуть крихітними, зате зелене пір’я підійметься на заздрість сусідам.

Правильно підготувати гній та пташиний послід – дуже трудомістко. Використовувати такі добрива неприємно. А рослини не отримують очікуваної користі.

Яєчна шкаралупа – чому невигідно використовувати?

Потенційно яєчна шкаралупа – чудове саморобне добриво. Якби не кілька «але»:

  1. шкаралупу треба накопичувати – і в цей час насолоджуватися неприємним запахом від залишків білка (або ж доведеться витрачати час на промивання шкаралупи і її висушування);

  2. в землі шкаралупа розкладається декілька років – тож корисними речовинами рослини наситяться не скоро;

  3. для помітного результату слід внести у ґрунт на сотку землі 1 кг дуже подрібненої шкаралупи (а шкаралупа одного яйця важить всього 7 г).

Щоб компенсувати нестачу кальцію, краще використовувати промислові мінеральні добрива. Вони діють швидко і безпечно підвищують урожайність.

Харчові дріжджі – чому це не справжнє добриво?

dobr-3.jpg

Дріжджі – це народний замінник стимуляторів росту. Одноклітинні дріжджові гриби за короткий час розмножуються, завдяки чому формується насичена корисними речовинами маса. Рослина починає розвиватися активніше, але:

  1. дріжджі виснажують землю, поглинаючи з неї багато калію та кальцію;

  2. через активне підживлення стебла швидко набирають масу, але потім не мають ресурсу на повноцінне цвітіння та зав’язь плодів;

  3. дріжджовий розчин, потрапивши на листя, провокує його в'янення та опадання.

Щоб дріжджі не окислювали ґрунт, доводиться паралельно використовувати зольні розчини. Затрати часу значні – результат мінімальний.

Зеленка, йод, борна кислота, сода – це не добрива

Йод може трохи компенсувати нестачу йоду, борна кислота – бору, зеленка – міді, сода – натрію. Проте ці препарати в основному допомагають боротися з шкідниками та хворобами. Єдина перевага подібних засобів – дешевизна. Зате мінуси очевидні:
  1. передозування провокує опіки та шкодить листю (воно висихає, згортається, жовкне, відмирає);

  2. є ризик підсушування плодів та навіть загибелі рослини;

  3. пари йоду отруйні – і з ним треба дуже акуратно працювати в умовах теплиці.

Куди легше та результативніше використовувати промислові препарати. Наприклад, фунгіцид Фундазол захищає садові, квіткові та овочеві культури від низки хвороб (кореневої гнилі, борошнистої роси, снігової плісняви і т. п.)

Чим замінити саморобні добрива?

dobr-5.jpgПозитивний вплив «народних добрив» – скоріше випадковість, ніж закономірність. У часи, коли інших варіантів не існувало, їх використання було виправданим. Але на зміну прийшли промислові добрива. Вони:

  1. збалансовані за хімічним складом (і ви точно знаєте, чим підгодовуєте рослини);

  2. стабільні (немає ризику, що добриво виявиться надто «свіжим», як це буває з гноєм);

  3. швидко діють;

  4. прості у використанні;

  5. не виснажують та не перенасичують ґрунт.

Промислові добрива особливо актуальні у випадку великих площ, «підгодувати» які підручною органікою нереально.

Деякі фермери переживають через «хімічність» добрив. Але їх краще назвати «технологічними» – такими, що продуктивно використовують свій потенціал:

  1. Промислові органічні добрива насичені корисними речовинами і розроблені на основі природних компонентів. Наприклад, Курник – знезаражений курячий послід у вигляді гранул.

  2. Комплексні мінеральні добрива – це суміш неорганічних поживних елементів (калію, фосфору, азоту, магнію, кальцію і т. д.).

Промислове добриво можна вибрати під особливості землі. Наприклад, калійно-магнієве (42 % калію, 6,5 % магнію) чудово підходить для піщаних і слабо-магнієвих ґрунтів.

Добрива випускаються у різних формах:

  1. гранулюваній;

  2. таблетованій;

  3. порошковій;

  4. водорозчинній

  5. рідкій.

Найбільшою біодоступністю відрізняються хелатні добрива. Вони виготовляються у вигляді порошку або розчину. Але й інші промислові мінеральні або органічні препарати допоможуть отримати чудовий врожай.

В нашому магазині «Світ Рослин» ви можете придбати найкращі добрива перевірених виробників. Все для вашого поля та городу!


03.02.2023

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.