0

Подружіться, друзі, з лохиною

З чого починається плодовий сад? 

Саджанці лохиниНу звичайно, з величезного бажання порадувати своїх рідних і близьких смачними плодами черешні, персика, абрикоса, лохини. Адже так приємно отримувати віддачу від вкладених зусиль у вигляді гарного смачного врожаю! І сьогодні хотілося б розповісти не про класичні сорти яблуні і груші, а про таку прекрасну і дуже корисну рослину як лохина. А щоб виростити хороший урожай лохини, потрібно краще з нею познайомитися. У садах, як правило, вирощують високорослу лохину. Вона досягає значних розмірів – 1,8 - 2 м. За зовнішнім виглядом і смаком ягоди близькі до лісової лохини, але значно більші, більш яскравого синього кольору. 

Лохина – продукт дуже корисний, уповільнює процеси старіння і покращує зір. Однак найголовніша перевага лохини в тому, що вона значно прискорює імпульси в нейронах. Нервова клітина починає працювати ефективніше, без збоїв. Виникає прекрасна синхронізація всіх нервових процесів в організмі. Одним словом, справжня знахідка для Вашого саду! 

  • Обираємо місце. Місце для посадки лохини потрібне сонячне, захищене від вітру, обов'язково з кислим водопроникним ґрунтом. Якщо ґрунт на Вашій ділянці ближче до нейтральної, обов'язково в посадкову яму покладіть ґрунт для рододендронів. Не дивлячись на те, що лохина – лісова рослина, затіняти її в жодному разі не потрібно. 

  • Посадка. Саджанці з відкритою кореневою системою висаджувати краще навесні, саджанці в контейнері можна висаджувати протягом усього літа і осені за 2-3 тижні до настання заморозків. Викопуємо яму 50-60 см діаметром і глибиною 35-40 см, заповнюємо її ґрунтом для рододендронів. Після посадки обов'язково рясно полити. Відстань між кущами 3 м. 

  • Добриво. Лохину можна підживлювати органічними добривами, вони мають нейтральне або слаболужне середовище, що в свою чергу призводить до захворювань листя рослини. А ось на внесення мінеральних добрив лохина відгукується дуже добре: сульфат амонію (100 г на кущ), сульфат калію (200 г на кущ), суперфосфат (100 г на кущ). При весняній посадці, удобрюють лохину влітку, а при осінній – навесні. 

  • Мульчування. Мульчування пристовбурного кола корою обов'язкове. У лохини поверхнева коренева система, кора допоможе позбутися від бур'янів, захистить ґрунт від пересихання. 

  • Обрізка. Лохина плодоносить на пагонах попереднього року. Тому у молодих кущів навесні важливо видаляти кінці пагонів, пошкоджені морозами, а також ослаблені пагони. У дорослих плодоносних рослин періодично видаляють пагони, розташовані на рівні землі, старше 4 років, залишаючи 6-8 сильних багаторічних. 

  • Правильний полив. Нестача вологи веде до недобору врожаю і в поточному і в наступному році. Але надлишок води також не піде на користь голубиці. Для того щоб зрозуміти, чи немає надлишку вологи, стисніть ґрунт в кулаці. Якщо краплі проступають, Ви перестаралися з поливом. 

Плодоносити лохина починає на другий або третій рік після посадки. І буде радувати Вас рясним врожаєм протягом 15-20 років.

22.05.2016

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.