0

Поливаємо улюблений газон правильно

Поливаем любимый газон правильно

Коли поливати?

Фахівці рекомендують поливати, коли грунт підсохне на глибину 10см. Але на практиці дотримуватися цього дуже складно - адже думати ж ми кожен день розкопувати грунт, щоб визначити глибину його висихання. Тому головний орієнтир - зовнішній вигляд трави. Якщо трава на газоні почала втрачати колір і пружність - треба поливати.

Як часто поливати?

Частота поливу залежить і від погодних умов, і від типу грунтів на яких закладено газон. У спекотну погоду з мінливою хмарністю, поливати потрібно раз на тиждень. Суха, спекотна погода, особливо на піщаних грунтах, є приводом для щоденного поливу. При денній температурі повітря нижче 10 градусів, полив малоефективний і навіть шкідливий. Поливати газон краще вранці і ввечері.

Чим і скільки поливати?

Залежно від механічного складу грунту і ступеня висихання на кожен квадратний метр рекомендується від 10 до 20 літрів води. На сьогоднішній день придумано багато пристосувань, що дозволяють правильно поливати газон, зберігаючи його цілісність, і економити час при поливі - різні розбризкувачі та комплексні системи поливу. Шланги без насадок (або з насадками погано розбивають струмінь води) і садові лійки використовувати нежелательно.Надо використовувати розбризкувачі з пульсуючим струменем, шланги з рядом дрібних дірочок по всій довжині, декоративні розбризкувачі у вигляді квітів, метеликів, розбризкувачі з обертової трубкою і т.д .

 Є «маленька хитрість»: для того щоб визначити яку кількість води вилилося на газон, необхідно на зрошуване місце поставити кілька півлітрових скляних банок. Коли середній рівень води в них досягне 1,3 см, значить на квадратний метр газону вилилося 10 літрів води. Звичайно, кожен раз розставляти банки на газон не треба. Зробивши це один раз, ми визначимо час поливу в кожному положенні розбризкувача, і потім по необхідності, переставляємо на нове місце, орієнтуючись на цей час. Обов'язково необхідно враховувати склад грунту. Якщо на ділянці грунти глинисті, норму поливу треба скоротити. Кілька слів про газонах, які ростуть в тіні дерев (особливо берези): поливати їх потрібно ще більше, ніж газони, які ростуть на відкритих ділянках, оскільки коріння дерев дуже сильно висушують грунт.

І наостанок слід зазначити: Головна мета поливу - поповнити запаси вологи в грунті. Газон краще поливати рідше, але рясніше, ніж частіше але потроху. Полив невеликими дозами може принести більше шкоди ніж користі.

29.05.2014

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.