0

Посадка цибулі на зиму в Україні – як посадити, щоб виріс

Посадка цибулі на зиму в Україні – як посадити, щоб виріс

Для отримання ранніх урожаїв багато городників практикують посадку овочевих культур під зиму. Однією з таких культур є цибуля. Сорти озимої цибулі характеризуються високою здатністю переносити морозні зими. Увібравши в себе зимню вологу, він дає хороший урожай навіть в тому випадку, коли весна видалася посушливою, адже культура встигає вкоренитися ще до того, як настане посуха. Такий спосіб вирощування дозволяє отримати врожай на місяць раніше, в порівнянні з весняною посадкою.

Як вибрати лук для посадки

Озима цибуля

Як і при вирощуванні інших овочевих культур, насамперед слід визначитися з сортом. Для посадки цибулі під зиму придатні будь-які місцеві різновиди, тому вибирати рослини тут слід, спираючись лише на свій смак. Перед початком вирощування необхідно звернути увагу на якість цибулинок. Хороший посадковий матеріал повинен мати характерний запах цибулі, без домішки запаху гнилі, вогкості або цвілі; гладке, цілісно і щільно прилягаюче, лушпиння . Зовні цибулини повинні бути щільними , з рівною без плям поверхнею, без слідів хвороб або діяльності шкідників. Якщо цибулини   вологі, з стороннім запахом , на них з'явилися корінці білого кольору або почали прокльовується зелені паростки, це означає, що вони для висадки непридатні .

Залежно від розміру посадковий матеріал ділять на кілька категорій:

  • овсюжка – цибулини до 1 см в розмірі;

  • сіянка - діаметр від 1 до 3 см .;

  • вибірок – цибулини розміром 3 см і більше.

Найкращі врожаї овочів виходять при посадці цибулі-сіянки і овсюжки . Якщо цибуля висаджується для зелені, то краще використовувати вибірку , оскільки вона рідше йде в стрілку.

Коли садити озиму цибулю восени

Цибуля-сіянка

В Україні озиму цибулю висаджують в проміжку з середини жовтня до початку листопада – за 30-35 днів до настання стійких холодів. Якщо зробити це в теплі дні, то цибулини почнуть проростати, що призведе до їх замерзання взимку. А якщо затягнути з посадкою – цибуля сіянка до сильних морозів не утворює кореневої системи. Щоб не упустити момент рекомендується поспостерігати за температурою. Якщо значення температури опустилися до +5 ºC і утримуються кілька днів, значить настав час проводити посадку. 

Як правильно посадити цибулю на зиму

Якщо Ви вже вибрали якісний посадковий матеріал відповідного сорту і бачите, що навколишні умови сприятливі до посадки, значить настав час приступати до роботи. При виборі місця слід підбирати добре освітлену, захищену від вітру ділянку з легкої родючим ґрунтом. Хорошим варіантом стане дренований перегнійно-піщаний або перегнійно-суглинний ґрунт. Також слід пам'ятати про правила сівозміни.

Хороші попередники

Непридатні попередники

Зернові культури, крім вівса, кукурудза, буряк, гірчиця, рапс, помідори, салат, огірки і бобові.

Інші різновиди цибулі, часник, огірок, кукурудза, соняшник, морква, фенхеля.

Підготовка лука до посадки

Підготовка матеріалу до посадки складається з наступних етапів:

  1. Насамперед необхідно переглянути посадковий матеріал і відібрати тільки міцні красиві цибулини, а всі пошкоджені, хворі і засохлі екземпляри – в сторону. 

  2. Якщо відсутня загроза раптових заморозків, рекомендується обробити цибулинки. Спочатку вони замочують в розчині зі стимулятором росту, що дозволить отримати хороший урожай.

  3. Перед самою висадкою проводитися обробка засобами захисту для попередження розвитку хвороб або пошкодження шкідниками.

Підготовка ґрунту

Посадка цибулі під зиму

У разі низької родючості ґрунту на ділянці рекомендується заздалегідь внести добрива органічного і мінерального походження. Ґрунт перекопується з перегноєм з розрахунку 5-6 кг добрива на м². При виборі мінеральних добрив перевагу віддають калійній солі, використовуючи 10-15 г, або 20-25 г суперфосфату на м². Замість мінеральних добрив можна внести екофоску з того ж розрахунку. У день посадки бажано розсипати по ділянці золу з розрахунку 10 г на м². Після чого вирівняйте і ущільнить поверхню майбутніх грядок, підготуйте борозенки глибиною до 5 сантиметрів. Поміж борозенками слід дотримуватися відстань не менше 15-20 сантиметрів. Дізнатися докладніше про підготовку грядок для посадки можна в відео https://www.youtube.com/watch?v=1IoGkFjnCfE

Догляд за цибулею

Після посадки, при настанні заморозків, ділянку рекомендується замульчувати шаром сухого листя, ялиновим гіллям, соснової хвоєю. У разі холодної та безсніжної зими, можна вкрити грядки плівкою або агроволокном по мульчі. З приходом весни і прогріванням ґрунту покривний матеріал забирається, а через тиждень знімається і мульчують шар. Адже, якщо прибрати укриття пізніше, цибуля може почати вимокати під плівкою, а мульча затримає появу паростків. Подальший догляд за посадками цибулі включає регулярні поливи, розпушування ґрунту, прополювання від бур'янів, а також проведення профілактичних або лікувальних обробок по боротьбі з хворобами і шкідниками, якщо з'явилися ознаки ураження.

Висаджування цибулі під зиму дозволяє отримати ранній, багатий урожай, заощадити час навесні для інших робіт на ділянці і вирішити питання з зимовим зберіганням посадкового матеріалу . Задати питання або поділитися своєю думкою Ви можете нижче, в розділі коментарів. Зворотній зв'язок допомагає покращувати наші продукти та сервіс .

18.05.2015

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.