0

Правила та особливості посадки горіхів


Правила та особливості посадки горіхів

Горіховим культурам відведена досить невелика ніша в садівництві. Мало хто знає про неймовірну користь, що таїться у волоському горісі, мигдалі і фундуку. Маючи такий запас мікроелементів, вони славляться своїм приємним смаком. Часто горіхи використовують при схудненні, але в невеликих кількостях. Покроково розглянемо основні правила посадки зазначених культур.

Волоський горіх

Правила посадки горіхівКрок 1. Вибір місця. До цього пункту варто поставитися з особливою увагою. Якщо є бажання посадки декількох дерев, то слід здійснювати це на відстані (близько 5 метрів). Але, якщо рослини висаджуються на схилі, то є варіант зменшення відстані до 3,5 метрів.

Крок 2. Ґрунт. Ґрунт перед посадкою слід ретельно підготувати і обробити. Рослина добре адаптується до вологих карбонатних суглинків з низьким вмістом вологи. Заміна землі або додавання додаткового добрива проводиться у разі дрібного родючого шару на місці висадки рослини. Процес здійснюється на основі внесення великої кількості гною з домішкою золи (в розрахунку двох склянок золи на відро гною). Додатково рекомендується додати суперфосфат. Для процесу готується лунка глибиною 80 см. Якщо видно сприятливий результат, то слід щороку замінювати ґрунт за розміром крони рослини.

Грецький горіх саджанецьКрок 3. Освітлення. Горіх вважають гірською рослиною, тому для утворення розлогої і красивої крони слід забезпечити йому постійний доступ до сонячних променів. Добре переносить низький температурний діапазон.

Крок 4. Посадка. Саджанець рекомендують висаджувати навесні, коли він досяг дворічного віку. Необхідно знати про декілька етапів процесу:

В обраному ґрунті готується лунка розміром приблизно 40 квадратних сантиметрів.

Щоб стимулювати супутнє зростання боків кореневої системи, потрібно в заглибленні лунки викласти поліетиленовий лист.

Неквапливими і акуратними рухами слід забезпечити бічним кореням горизонтальне положення, присипати родючим і розсипчастим ґрунтом. Процес потрібно здійснювати поступово. Спочатку – нижні корінці, потім - верхня частина відповідної системи. Верхівкове коріння не потрібно занадто віддаляти від поверхні землі, досить 6-8 см.


Мигдаль

Крок 1. Вибір місця. Мигдаль – посухостійка рослина. Але, не слід нехтувати цим фактом, так як посуха згубно впливає на вегетаційний процес. Потрібно вибрати підвищене місце, захищене від прямого впливу холодних поривів вітру.

Крок 2. Ґрунт. Найкращим ґрунтом для мигдалю вважають чорноземи з високою водо- і повітронепроникністю. Не потрібно уникати суглинних або піщаних ґрунтів з надмірним відсотком вапна, вони також підійдуть. Слід остерігатися кислих, хлористих і засолених ґрунтів.

Саджанці мигдалю купити

Крок 3. Освітлення. Мигдаль дуже світлолюбна рослина. Нестача сонячного проміння позначається на процесах продуктивності зростання. Тому не рекомендується висадка мигдалю біля високих будівель або в тіні інших рослин.

Крок 4. Посадка. Найкращий час для занурення в ґрунт – осінній період. Якщо є бажання посадки в зимовий час, то можна це здійснити. Це посприяє загартуванню рослини. Потрібно подбати про наявність взаємозапильних рослин. Знадобиться не менше двох представників різних сортів. Висаджуються вони у діапазоні 2-3 метрів. У заглиблення лунки кладеться щебеневий дренаж або подрібнена цегла, яка покривається піском (до 9-10 см). Далі – в решту пустки лунки вноситься гній (піввідра) та суперфосфат (50 г). Торф – завершальний етап для мульчування прикореневих кіл.


orehi-7.jpg Фундук

Саджанці фундуку купитиКрок 1. Вибір місця. Слід віддати перевагу теплим місцям, захищеним від наскрізних поривів вітру. Оптимальною площею для харчування рослини вважають 15-25 квадратних метрів. Тому інші дерева і чагарники краще розташовувати в діаметрі 4-5 метрів. Висаджувати рослину рекомендують як на рівних, так і на похилих поверхнях.

Крок 2. Ґрунт. Підійде різноманітний ґрунт, за винятком піщаного, засоленого і заболоченого. Перевагу варто віддати ґрунту з низькою кислотністю та високою родючістю.

Правила посадки фундукуКрок 3. Освітлення. Темне місце стане головною перешкодою при зростанні фундука. Потрібно віддати перевагу відкритому місцю, щоб це спричинило за собою збільшення врожайності.

Крок 4. Посадка. Фундук рекомендують вирощувати за допомогою посадки саджанців. Діапазон висадки повинен становити не менше 5 метрів. Готується лунка у вигляді кубика, кожна сторона якого дорівнює 60-65 см.

Етапи посадки такі:

Саджанці фундуку в Україні

У заглибленні лунки формується невеликий насип.

Саджанець обробляється глиняною сумішшю.

Коріння рівномірно розправляються по периметру насипу, а потім присипаються ґрунтом.

Ґрунт ретельно утрамбовується.

Саджанець обрізають на відстані 15-20 см від поверхні ґрунту.

Рослина підв'язується до надійної опори.

22.02.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.