0

Пуансетія або "Різдвяна зірка": догляд в домашніх умовах

Как ухаживать за рождественским цветком

Пуансетію (молочай найпрекрасніший) заслужено називають символом Різдва, достатку і комфорту. Саме в Різдвяні свята її яскраві та ефектні квіти-зірочки розпускаються і «запалюються» поверх зелених листочків. Вірніше сказати, декоративність надається не самими квітками (вони дуже непоказні), а саме листочками присуцвітними. Це вони обрамляють квітки і роблять рослину ефектною.

В даний момент (спасибі за це селекціонерам) можна спостерігати різні відтінки приквітників - червоні, жовто-лимонні, абрикосово-рожеві, і навіть існують плямисті забарвлення.

Рослина родом з Мексики, теплолюбна і погано переносить різку зміну температур.

При купівлі квітки варто приділити увагу огляду рослини - вимоги до транспортування не завжди виконуються і дотримуються. На ринку купувати рослину не рекомендується - може бути підморожена коренева система, а ми ж пам'ятаємо, що рослина південна. Ґрунт рослини повинен бути не сильно зволоженем.

У Пуансетії три життєвих цикли:

  • зимове цвітіння;

  • період спокою;

  • період росту.


Догляд за рослиною в домашніх умовах


Місцезнаходження, температурний режим, освітлення

Вдома рослину потрібно поставити на добре освітлене підвіконня, ні в якому разі не повинно бути протягів. Якщо ви поставите квітку на вікно, де взимку немає достатнього освітлення, вона може скинути листя - продумайте, як в темну пору доби рослина буде досвічуватися.

Ґрунт повинен бути не ущільненим, його потрібно періодично рихлити - повітря повинне надходити безперешкодно. Час звикання «вдома» триває в середньому десь три тижні. Далі квітка пересаджується в універсальний ґрунт, в нього додається трішечки піску і вермикуліту. Дотримуючись цих рекомендацій, ви зможете милуватися рослиною протягом чотирьох місяців.

Правильний полив

Категорично не можна поливати квітку холодною водою, неприпустимий «перелив» - загине коріння. У літній період рекомендується рослину поливати часто, а в зимовий - рідко.

Як доглядати за квіткою різдвяна зірка
Як доглядати за квіткою різдвяна зірка

Яка повинна бути вологість

Часта причина невдач при вирощуванні пуансетії - це сухе повітря. Низька вологість погано позначається на квітці - вона скидає листочки. І важливо! Ми пам'ятаємо, що висока температура повітря, плюс низька вологість - це прекрасні умови для розмноження павутинного кліща! Саме тому рослину потрібно часто обприскувати теплою водичкою.

Як проводити підживлення?

Від весни і до осені рослина підгодовується мінеральными добривами. Влітку - підгодівлю можна замінити слабо розведеним коров'яком. Коли рослина цвіте - застосовуються добрива, що містять калій.

Як доглядати за квіткою різдвяна зірка
Як доглядати за квіткою різдвяна зірка

Як пересаджувати?

Пересаджується щорічно. В березні місяці стеблинки обрізаються на одну третину, і квітку поміщають в тепле приміщення, де достатня кількість світла. Поливати потрібно тепленькою водою. Як тільки з'явилися листочки, пуансетію відразу пересаджують в горщик, який трошки більший від попереднього. Подбайте про хороший дренаж. Потім горщик з квіткою переставляють в кімнату, де повинна бути незмінна температура (+20 o С), і рекомендується рясний полив і обприскування.

Після появи нових відростків (пагонів), залишається тільки п'ять або шість, але наймогутніших і сильних. Зайві пагони зрізаються - вони можуть бути використані для чергового розмноження. Тільки потрібно видалити молочний липкий сік, в іншому випадку держак не пустить корінь - рідина заб'є пори. Щоб цього не сталося, і сік витік зі стеблинок - живці поміщаються вертикально в баночку з теплою водичкою на двадцять хвилин. І вже потім їх можна висаджувати в ґрунт для вкорінення.

Період спокою, обрізка

Період спокою починається в березні-квітні, триває півтора місяця. Після відцвітання рослини зменшується полив (протягом шести тижнів) - до підв'лення листя. Проводиться полив тільки тоді, коли ґрунт повністю висохне. Потім рослину потрібно обрізати. Залишають тільки стебла, приблизно десять сантиметрів від ґрунту. Потім рослина пересаджується в ємність з дренажем і ґрунтом, і ставиться в притемнене місце, температура від дванадцяти до шістнадцяти градусів тепла. Поливається бідно.

Як доглядати за квіткою різдвяна зірка
Як доглядати за квіткою різдвяна зірка

Що потрібно робити, щоб Різдвяна зірка розцвіла до свят?

В кінці вересня (в останній декаді), протягом восьми тижнів, для квітки скорочують світловий день - до десяти годин. Тобто ніч у нього повинна тривати чотирнадцять чи п'ятнадцять годин. Так само рекомендується на «ночівлю» його вкривати пакетом або матеріалом, що не пропускатиме світла. Це все потрібні і важливі умови для розвитку бруньок і фарбування листоподібних приквітників. Доступ кисню до рослини повинен бути відкритим!

Шкідники і хвороби

Найбільш рослина схильна до атак трипсів, борошнистого червецю, павутинного кліща, і сірої гнилі. Тому регулярно оглядайте рослину, але в разі ураження шкідниками використовуйте протигрибкові та інші народні і хімічні препарати.

Важливо! Сік рослини дуже отруйний! Ні в якому разі він не повинен потрапити на слизову оболонку ока, або дихальних шляхів (при попаданні потрібно моментально промити уражені ділянки проточною водою). Руки, після роботи з рослиною, природно, теж ретельно миються. Бажано прибрати квітку якнайдалі від дітей і домашніх тварин.

Як доглядати за квіткою різдвяна зірка
Як доглядати за квіткою різдвяна зірка

Різдвяна зірка - це перш за все символ добра, благополуччя, і не любити цю квітку неможливо. Не дарма пуансетія користується таким попитом, і популярність її зростає з року в рік.




29.11.2023

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.