0

Розсада в лютому - що встигнути посадити

Что сеять в феврале

Лютий - це вже прямий провісник весни, і від того, що ви встигнете посіяти, яка у вас вийде розсада, безпосередньо залежить і ваш майбутній урожай.

Нагадуємо вам так само про те, що лютневі світлові дні ще недостатньо довгі, так що не забувайте про досвічування - адже нікому не потрібна тонка і «квола» розсада.

У цьому місяці триває посів насіння овочевих (і не тільки) культур на розсаду. Тільки на відміну від січня, тут висаджуються культури середньостиглих або пізньостиглих сортів.

При висіванні культур, потрібно точно прорахувати час висадки готової розсади в ґрунт. Тобто потрібно підсумувати час, який знадобиться на проростання насіння, на пікіровку (якщо є необхідність), і, природно, вегетаційний період. При складанні вашого посадкового календаря, не забувайте також про особливості вашої кліматичної зони, про те, в який ґрунт ви будете висаджувати розсадний матеріал (відкритий або закритий) і т.д.

Овочеві культури


Перець (гіркий, солодкий). Середньостиглі і пізньостиглі сорти. Перші сходи з'являються через десять-дванадцять днів (іноді пізніше). Вегетаційний період триває п'ятдесят-шістдесят днів.

Цікаво: перець (солодкий) – це багаторічна рослина. Для подальшого вирощування культури і отримання плодів в осінні і зимові місяці, її з грядок пересаджують в теплиці. Тільки зробити це потрібно до того, як нічна температура не опустилася нижче десяти градусів тепла! Інакше перець вже не зможе добре розвиватися і плодоносити.

Баклажани. Найчастіше висаджуються пізньостиглі сорти. Насіннєвий матеріал сходить дуже повільно, тому збільшується і вегетаційний період. Якщо є необхідність в пікіровці, то це ще, як мінімум, днів десять-чотирнадцять (поки рослина нормально укорениться). Щоб прискорити схожість - насіння повинні висівати вглиб але лише на один сантиметр, температура повітря двадцять п'ять-двадцять шість градусів тепла. Перед висадкою в ґрунт розсада повинна мати товсте, міцне стебло і пару квіточок.

Суниця, полуниця. Насіння сходить дуже повільно, іноді перші зелененькі точки «вискакують» тільки через місяць. Висаджуються культури в зволожений ґрунт, і будуть готові до висадки вже в останніх числах травня (коли з'явилися перші п'ять листочків).

Які овочі сіяти в лютому
Які овочі сіяти в лютому

Петрушка, селера. Насіння висівається в окремі ємності, тому не потребують пікіровки. Будуть готові до висадки у відкритий ґрунт через два з половиною-три місяці.

Томати. Висіваються пізньостиглі сорти, термін вегетації - більше ста днів. Час проростання насіння - шість-сім днів. В основному, це високорослі різновиди, будуть готові до висадки приблизно через два місяці.

Картопля (елітна). Якщо ви хочете поекспериментувати, і виростити у себе на ділянці новий, ексклюзивний сорт картоплі, то в кінці лютого можна висадити насіння (ботанічне) цієї культури. Насіннєвий матеріал попередньо пророщується, і через двадцять п'ять днів готовий до розсаджування. Температура в приміщенні не повинна опускатися нижче двадцяти чотирьох градусів тепла, обов'язкова і наявність хорошого освітлення. І важливо! Коливання нічних та денних температур не повинні бути різким!

Звичайно ж, в перший рік ви не отримаєте великого врожаю - у вас з'являться тільки невеликі бульби. Але вже на наступний рік, при їх висадці у відкритий ґрунт, ви, безсумнівно, здивуєтеся великій родючості смачної картоплі, яку в подальшому можна розводити традиційним, звичним способом.

Які овочі сіяти в лютому
Які овочі сіяти в лютому

Капуста (рання). Розсада, яка буде готова до висадки, з'явиться через сорок-п'ятдесят днів. І вже на шістдесятий день можна буде ласувати дозрілими, соковитими головками. Нещільними качанчики (вага до двох кілограм) довго зберігатися не будуть, тому для закваски не підійдуть.

Базилік (для подальшої пересадки в парники або теплиці). Період проростання і подальшого розвитку сіянців триває сім-вісім тижнів. Потім вони будуть готові до висадки в ґрунт.

Кавун. Для любителів цієї соковитої і великої ягоди (які не проживають в південних регіонах), лютий якраз той місяць, коли можна висівати насіння на розсаду.

Таким же способом вирощують кабачки, гарбуз і інші баштанні культури. Тільки ви повинні знати, що розсадний матеріал (який старше двох місяців) не завжди добре приживається у відкритому ґрунті, навіть якщо він висаджений в торф'яні стаканчики. Всі сіянці потребують підгодівлі фосфорними і азотними добривами.

Більш точні дані про подекадні терміни висівання овочевих і ягідних культур в лютому, дивіться в таблиці.

Які овочі сіяти в лютому
Які овочі сіяти в лютому

Зелень на підвіконні


Не забувайте і про зелений город на підвіконні. Свіжа, корисна «зеленушка» завжди буде під рукою. Приправляючи страви ось такими доморощеними вітамінчики, ви як мінімум заощадите гроші, як максимум - крім своєї корисності, така витончена грядочки чудово освіжить і задекорує ваше житло.

На підвіконні можна виростити зелену цибульку, шпинат, крес-салат, петрушку, зелену гичку Бурячка і т.д. Все, що від вас буде потрібно - це заздалегідь приготовлений субстрат, ємності для висадки, ваша турбота і належний догляд.

Зелень на підвіконні
Зелень на підвіконні

Квіткові культури


А тепер переходимо до квіткових культур. Весь земельний субстрат перед висіванням квіткових культур, бажано добре прожарити або пропарити при температурі від ста до ста тридцяти градусів - все це робиться для того, щоб в подальшому захистити рослини від хвороботворних мікробів.

Віола. Перше цвітіння культури - в останніх числах травня, або в червні (на початку). Насіння дуже дрібне, тому воно повинно бути добре поглиблене в ґрунт. Підрослі сіянці розподіляють в окремі стаканчики, і переносяться в приміщення, де температура повітря п'ятнадцять градусів тепла. Пікірувати необхідно, коли з'явиться перша пара справжніх листочків. Висаджують у відкритий ґрунт на відстані десять-п'ятнадцять сантиметрів один від одного.

Хризантема. Насіння висівається в неглибокі контейнери із земельною сумішшю. Однорічні культури поглиблюються в ґрунт на пів сантиметра, багаторічні - залишаються на земельній поверхні (досить тільки трішечки їх «придавити» долонею). Посіви зволожують з пульверизатора і прикривають плівкою або склом. Температурний режим - двадцять три-двадцять п'ять градусів тепла. Перші сходи вже з'являться через пару тижнів. Температура повітря - шістнадцять-вісімнадцять градусів тепла, полив - своєчасний. Не забувайте «підгодовувати» рослину, один раз в два тижні. Висаджується у відкриту землю в останніх числах травня або початку червня.

Які квіти сіяти в лютому
Які квіти сіяти в лютому

Лаванда. Багаторічна рослина з довгим вегетаційним періодом. Спочатку насіння лаванди висівається в ґрунт і виносяться в холодне приміщення. В такому стані (в холоді) культура повинна знаходитися більше місяця. Потім ємність з насінням переноситься в тепло. Пікіровка проводиться після появи трьох перших листочків.

Сальвія. Однорічна рослина. Після висівання, насіння присипаються невеликою кількістю землі. Пікірувати після появи чотирьох листочків. Висаджувати на «вулицю» можна в останні дні весни.

У лютому можна висаджувати на розсаду насіння майорця, петунії, агератума, геліотропа, цинерарії приморської, лобелії, гвоздики Шабо, запашного тютюну, дельфініума, целозії і ін.

Які квіти сіяти в лютому
Які квіти сіяти в лютому

11.02.2020

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.