0

Сад в крижаному полоні

Наскільки небезпечний полій для плодових дерев? 

Полій в садуВ останні роки зі зміною клімату погода стала вельми непередбачувана. Це приносить великі незручності для садівників, так як неможливо ідеально підготувати свою садову ділянку до різких змін погоди. У березні кожен день погодні умови диктують нам свої правила і необхідно знати про всі можливі сюрпризи: сьогодні - лютий мороз, завтра - відлига, зараз дощ, а на завтра вже передають сильні снігопади, хуртовини.

Необхідно бути готовим до всього і вчасно допомагати нашим садовим «вихованцям» пережити всі капризи нестабільної березневої погоди.

Перш за все, в боротьбі за вдалу зимівлю саду потрібно пам'ятати: попереджений - значить озброєний. Наші знання про те, які ж лиха можуть статися в саду в перші тижні березня і як з ними справлятися, повинні стати вдалим досвідом щодо захисту садових культур від їх негативних наслідків та запобігання їм у цілому. Це дасть їм можливість вдало перезимувати, порадувати нас пишним цвітінням і віддячити рясним врожаєм. 

Що таке «крижаний дощ» і полій?

Догляд за садом взимку«Крижаний дощ» - одне з найнебезпечніших для зимового саду метеоявищ. Після нього на садових культурах утворюється крижана оболонка - полій. Це природне явище утворюється в результаті перерозподілу теплих і холодних атмосферних мас. Якщо йде дощ, а біля поверхні землі мінусова температура повітря, то краплі води долітаючи до рослини і обволікаючи його гілки, перетворюються в товстий шар льоду. Таким чином, на дереві утворюється крижаний панцир.

Тонкий шар криги на плодовому дереві корисний. Він може захистити рослину від сильного вітру і в результаті запобігти виморожування вологи з тканин. Самі садівники вдаються до такої техніки при весняних заморозках. Під час цвітіння сад обприскується водою, яка під час заморозків замерзає і не дає підмерзнути квіткам. 

Чим небезпечний полій для плодових дерев?

Полій в саду

Обледенілі дерева завжди виглядають дуже красиво, природні крижані палаци - казкове видовище. Але для плодового саду такий «кришталевий полон» може бути дуже небезпечний.

  • Якщо шар криги досягає 2-4см і тримається на деревах більше 4-х днів, це може привести до згорання бруньок. Бруньки під льодовим покриттям виявляються як би в парнику, прокидаються, починають дихати, а повітря немає. Бруньки гинуть. Якщо лід протримається пару тижнів, то загинуть до 70% бруньок і урожай буде втрачено. 

  • Сумарна вага льоду, що покриває плодове дерево, може досягати декількох кілограмів. Така тяжкість може виявитися непосильною ношею для тендітних гілок, які можуть зламатися. Якщо зверху ще до того ж ляже сніг, то навантаження збільшиться в рази. І в такому випадку крижаний панцир може зовсім занапастити молоде незміцніле деревце. Відповідно дуже погано реагують на полій кісточкові плодові дерева (абрикос, вишня і т.п.), так як у них дуже тендітна деревина.
  • Ще однією проблемою може стати наявність льоду навколо стовбура дерева. Це явище так само небезпечно, як і полій на гілках, тому що через ефект лінзи сонячні промені, потрапляючи на лід, нагрівають кору, яка вночі сильніше промерзає і при відлизі починає пріти. Верхній шар кори сильно пошкоджується в результаті таких перепадів. Пом'якшити негативний вплив можна прибравши ефект лінзи обв'язавши стовбур непрозорим матеріалом. 

Як допомогти деревам?

Отже, що ж робити з садом після «крижаного дощу»? Як допомогти нашим «зеленим вихованцям»? Насамперед, приступаючи до роботи, необхідно переконатися в безпеці - чи всі дроти навколо дерев цілі і знеструмлені - після цього можна приступати до порятунку.

Всі роботи краще проводити під час відлиги або, принаймні, коли температура не нижче -5 ° С.

  1. Спочатку позбавляємося від зламаних гілок. Спил гілки треба робити знизу, що б, відвалюючи, гілка не зривала шматок кори. Місце спилу треба змастити садовим варом або зафарбувати оліфою.

  2. Не можна намагатися розтопити лід - несвоєчасне тепло зашкодить рослині більше, ніж полій.

  3. З високих дерев лід можна спробувати збити акуратним постукуванням палицею, на якій намотана тканина. З тонких гілочок лід не можна збивати. Звільнити сад від крижаного полону можна спробувати за допомогою зольного розчину, але його можна використовувати тільки при плюсовій температурі. Можна вдатися до канадського методу. Він полягає в обприскуванні з південного боку зледенілих стовбурів і скелетних гілок самогонкою або горілкою, підігрітою на водяній бані до 30 ° С.

  4. Чагарники і зледенілі грядки суниці можна спробувати врятувати від крижаного ув'язнення селітрою. Суницю посипають просто гранулами аміачної селітри, яка пропалює лід і сніг. А для кущів селітру потрібно розтерти в порошок, так як гранули будуть просто скочуватися в низ.

  5. Не забувайте про годівниці! Підгодовуйте крилатих мешканців вашого саду, адже в таку погоду їм дуже важко знайти їжу.

І пам'ятайте, що краще готувати сад до екстрених явищ природи заздалегідь. Це дозволить рослинам легше перенести всі погодні негаразди.

14.03.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.