0

Садово - городні роботи в серпні

Садово – огородные работы в августе

Здавалося б, серпень - це останній місяць літа, і можна було б подумати, що і садово-городні роботи закінчуються. Але насправді, це не зовсім так. Серпень дуже щедрий на врожаї, у багатьох рослин закінчується період плодоношення, дещо ще потрібно і можна посіяти, посадити, у деяких рослин можна зібрати насіння. Насолодитися товариством улюблених рослин, поки ще тепло.

Основні городні роботи

Збираємо врожай

огірки

Продовжуємо збір овочів, ще ростуть огірки, помідори, кабачки, стежимо за їх дозріванням. У томатів варто прищипнути верхівки і пагони, що не плодоносять, вирізати квіти, помідори вже не встигнуть визріти, краще перенаправити силу рослини на дозрівання вже сформованих плодів.

Саме час робити заготовки на зиму, непрезентабельні помідори можна пустити на переробку, на смачний сік або томатне пюре.

  • Рання капуста теж проситься на збирання, тому зверніть увагу на грядки, де росте броколі, цвітна капуста, кольрабі.
  • Огірки так само ще віддають урожай, знімаємо їх кожен день-два, не допускаємо переростання.
  • Прибираємо наприкінці місяця дині і кавуни в міру досягнення стиглості окремими плодами, орієнтуючись на відділення від плодоніжки.
  • Зазвичай, саме в серпні проводять роботи по збору врожаю цибулі. Сигналом до прибирання з городу буде підсохле перо. Бажано підсушити цибулини, після того як їх витягли із землі, можна прямо на городі, або під добре провітрюваним навісом. Можливо, буде зручно прямо під час збору розфасувати цибулю, розділіть на цибулю-сіянку на посадку під зиму, і цибулю, яку ви будете зберігати як овочевий запас.
  • З часником проводимо такі ж процедури як, з цибулею: збираємо, просушуємо.
  • У цьому місяці прибирають моркву, ранні сорти буряку, картоплі.

У саду…

саджанці яблукСерпень-місяць ми любимо не тільки за велику кількість овочів, які він приносить, а також і за величезну кількість різних смачних фруктів.

Зберіть ранні сливи, можливо, ви пустите їх в переробку на джеми та варення.

Початок місяця - час для збору літніх сортів яблук і груш. Зазвичай, прибирання починають з уже опалих плодів, їх зберігають окремо або роблять із них соки. Потім знімають фрукти з дерев, дуже зручно скористатися плодознімачами, які можна придбати в спеціалізованих магазинах. Після збору доцільно впорядкувати і розкласти плоди по ящиках для подальшого зберігання.

Кінець серпня дозволить знімати дозрілий виноград, кисті краще зрізати ножицями для рослин або ж секатором.

Збирають насіння гарних сортів багаторічних і однорічних квітів, висушують, закладають на зберігання.

Зрізати трави для чаю (м'ята перцева, меліса, ісоп), стебла залишити на висихання в затіненому місці.

Сіємо, ще встигнемо

На початку місяця сіють редис і дайкон.

До середини місяця можна посіяти кріп, салат, шпинат та інші пряносмакові трави.

Висадити зимовий ендивій і цикорій качанний.

Посадка суниціУ серпні садять суницю і полуницю. Тут важливо не упустити моменти гарного поливу, для кращого вкорінення. Можна підживити при посадці фосфорно-калійними добривами мінеральної категорії або органікою типу золи.

На грядках, які звільнилися від сезонних культур, дуже рекомендують висіяти сидерати, вони збагатять ваш ґрунт і позитивно вплинуть на його структуру. По термінах висівання саме в серпні краще обрати фацелію, овес, люпин однорічний, жито, гірчицю, редьку олійну і рапс.

У саду…

Сіють газонні трави, попередньо, звичайно ж, підготувавши ділянку, вносять добрива, сіють і рясно проливають.

Догляд за садом, городом

У цей час дуже важливо проводити прибирання в саду і на городній ділянці. Збираємо падалицю з-під дерев, чистимо ділянки від бур'янів, це допоможе попередити розмноження шкідників, які як раз у цю пору відкладають личинки.

аксесуари для поливуМалинник варто оглянути, якщо у вас вже пагони, які відплодоносили, їх варто зрізати, так ви не дасте шансів розмножуватися шкідникам і хворобам і звільните місце для нових пагонів. Ремонтантні сорти потрібно підживлювати, для цього можете використовувати осінні добрива з великою кількістю фосфору і калію, або золу.

Перевірте кору на деревах, чи немає пошкоджень і камеді, яка сочиться. Зніміть кору, або почистіть її і обробіть фунгіцидом, після чого можна замазати садовим варом.

Полив ніхто не скасовував. Навіть якщо рослини наприкінці вегетаційного періоду, вони все одно вимагають поливу. Слідкуйте за опадами і робіть полив за потреби. Особливу увагу приділіть молодим рослинам.

Саме час почати готуватися до зими, тому припиняємо годувати сад азотними добривами. Рекомендують обирати фосфорно-калійні, суперфосфат, з органіки можна і потрібно застосовувати золу, ця категорія добрив допоможе формувати коріння і потовщуватись корі на деревах.

Хвороби і шкідники ще поряд

засоби захисту рослинУ цьому місяці дуже гарна погода для розвитку шкідників і захворювань, ночі досить прохолодні, але їх змінює ще спекотний день, нерідко дуже багато вологи. Серпнень особливий місяць у плані обробок, оскільки практично все, що є у вас на ділянці, ви їсте, дозволити обробку препаратом хімічної дії і з тривалим терміном очікування - не можна.

Але є маса прекрасних препаратів, які допоможуть притримати напад шкідливих організмів, будь то спори грибків або шкідники. Скористайтеся препаратами (Мікосан, Фітодоктор, Тріходермін, Актофіт тощо) і вже буквально на другу добу, добре промивши плоди, можна їх їсти. У цю пору йде масовий вихід гусениці Білана капустяного і совки, не забувайте рятувати вашу капусту від шкідників.

Один з важливих обов'язків в серпні очистити город і сад від рослинних залишків. Цим ви знищите безліч паразитів і уникнете розмноження грибків.

Серпень - місяць досить трудомісткий, але якщо озирнутися на свою ділянку і розпланувати роботи, ви все встигнете і по максимуму підготуєте рослини до осені.

03.08.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.