0

Садові роботи в листопаді: що потрібно встигнути до зими

Садові роботи в листопаді


Листопад - завершальний місяць садово-городнього сезону.

У цей період готуються до зими і до наступного за нею початку вегетаційного періоду рослин.

Які саме садові роботи в листопаді слід провести?



Обрізка дерев і багаторічних чагарників


До приходу морозних днів з мінусовою температурою важлива санітарна і формуюча обрізка. Встигніть:


  • прибрати гілки хворих і уражених шкідниками дерев;

  • вирізати сухі старі гілки, які не плодоносять;

  • зрізати однорічні пагони для живцювання, якщо в них є необхідність; 

  • зачистити стовбури.


Секатор купити


Прибирання на ділянці


Не забудьте прибрати опад - опале листя і уражені шкідниками та хворобами плоди, щоб вони не стали середовищем для розмноження бактерій і грибків. Обробити стовбури вапняним розчином.


Граблі купити


Підготовка саду до зими

  • Забезпечити захист стовбурів дерев від гризунів. Для цього потрібно зробити щільну обв'язку штамбів і скелетних гілок з підручних матеріалів (гілки малини або ожини, ялиновий лапник, руберойд, дрібна сітка), яка повинна бути поглиблена в землю. Або ж обробити стовбур спеціальною відлякуючою сумішшю. Якщо на ділянці є молоді саджанці (1-2 роки), то бажано зв'язати їх скелетні гілки, щоб вони не зламалися під вагою снігу. Так само варто зв'язати один з одним пагони малини і ожини і пригнути їх до землі в тому випадку, якщо взимку обіцяють сильні морози (під снігом пагони малини вдало перезимують). А ось гілки смородини і подібних чагарників зв'язувати не варто, це призведе до їх сильного промерзання, що в свою чергу знизить урожай.

  • Газон для зимівлі треба коротко підстригти - висота трави повинна залишитися на рівні 4-6 см. Особливу увагу слід приділити квітнику. Надземні частини квіткових багаторічних рослин необхідно зрізати на рівні 10-15 см і обробити мінеральним добривом; троянди, лілії, клематиси - укрити від майбутніх морозів. Суничні посадки слід так само укрити ялиновим гіллям, листям або сухим торфом.


Агроволокно в Україні

Заготівля ґрунтосуміші


У листопаді саме час заготовити поживний ґрунт для посадки кімнатних рослин та під розсаду. Це необхідно зробити до настання морозів, поки ґрунт не встиг замерзнути.


Осіння перекопка


Садові роботи в листопаді включають в себе і перекопування ґрунту, вільного від посадок. І тут є свої нюанси. При скопуванні не треба розбивати грудки ґрунту, оскільки це робиться навесні, тому що в такому стані ґрунт краще промерзає і в ньому гинуть личинки багатьох шкідників. Так само великі шматки землі насичують ґрунт киснем і затримують вологу. З огляду на останню особливість, не можна копати землю після того, як випав сніг - волога піде глибоко під землю, і навесні буде занадто довго випаровуватися.


Купити лопату


Консервація обладнання


Заключний етап садових робіт в листопаді включає в себе консервацію обладнання та підготовку інструментів до зимового зберігання.

Необхідно:


  • Злити воду з трубопровідних систем, а також з усіх наявних на ділянці ємностей, після чого їх слід перевернути догори дном. 

  • Очистити ринви і канави від опалого листя та іншого сміття. 

  • Неопалювані теплиці і парники законсервувати; 

  • Занести в підсобні приміщення шланги; 

  • Зібрати садово-городній інвентар, очистити від рослинно-ґрунтових залишків, просушити і прибрати в підсобне приміщення. 

  • Садове обладнання помити, просушити і змастити машинним маслом або солідолом.


садовий інвентар

Ось, мабуть, і весь перелік обов'язкових садових робіт в листопаді, які допоможуть підготувати рослини до зими перед тим, як вдарять перші морози.


Поспішайте все встигнути - часу залишилося не так багато.

Зустрінемо зиму підготовленими! ☺

17.11.2017

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.