0

Найкорисніша ягода в саду!

Як отримати запаморочливий урожай смородини

Смородина в саду - це два в одному: казково красива декоративна прикраса і комора повна вітамінів. Адже корисні не тільки ягоди, а й листя з гілками і квітами. Окремо варто відзначити, що застосування плодів дуже різноманітне, адже їх можна вживати не тільки в сирому вигляді, але і готувати різні смаколики (варення, джем, компот, сироп і навіть вино). А гілки і листя цієї, по істині незамінної рослини, чудово підійдуть для відварів і чаю.

Сорти смородини

Смородина є однією з найпопулярніших садових рослин, і на сьогоднішній день налічує близько 200 різновидів. Умовно всі види смородини можна розділити за кольором на 4 групи: чорна, червона, біла, золотиста. Першість серед видового різноманіття отримує чорна смородина. Цього вона змогла домогтися завдяки неповторному насиченому смаку і аромату ягід.

СмородинаОкремо варто відзначити, що це найпростіший поділ видів. Адже крім цього смородина ділиться:

  • за часом дозрівання ягід;

  • розмірами ягід;

  • рівнем урожайності;

  • стійкістю до захворювань;

  • відсотка вмісту цукру.

Як бачимо, смородина володіє дуже великим розмаїттям. Є з чого вибрати, як то кажуть, на будь-який смак і колір.

Посадка і догляд

Чорна смородинаСмородина - це один із довгожителів саду, а при правильному догляді буде плодоносити протягом 15 років. Важливий момент, смородина починає плодоносити вже через рік після посадки, при належному догляді і турботі.

Ідеальним часом для посадки є початок осені, але також можна висаджувати і навесні. Складність весняної посадки полягає в короткому проміжку часу на початку вегетаційного періоду, коли її можна садити. Адже відмінною рисою смородини є її швидке зростання, і земля може не встигнути досить прогрітися для вкорінення саджанців.

Отже, переходимо до самого цікаво, до посадки.

Перший крок - вибір місця і підготовка грунту. Смородина воліє рости на сонячному і захищеному від вітру місці, а грунт повинен бути добре дренованим і некислим. Ділянка під посадку попередньо скопана на невелику глибину, це приблизно на 20-22 см, з внесення органічних добрив 2-4 кг на 1 кв.м.

Придбати чорну смородинуДругий крок - підготовка ям під саджанці. Вони повинні бути не великих розмірів, десь 55х55 і глибиною 45 см, а відстань між ними в межах 1,5-2 м. На дно ями вноситься добриво. Для весняної посадки добре підходить Агролайф або Нітроаммофоска. У разі осінньої посадки: відро перегною з добавками суперфосфату (приблизно 100 г) і хлористого калію (45 г). Все це потрібно посипте землею, щоб уберегти коріння смородини від опіків. Цей вид робіт необхідно виконати за кілька тижнів до посадки, для того, щоб грунт встиг осісти.

Третій крок - посадка. Це кульмінаційний момент, адже від правильної висадки буде залежати яким виросте майбутній кущ. Саджанець потрібно занурювати в яму під кутом в 45º, щоб коренева шийка перебувала на оптимальній глибині, а це десь 5 см. Коріння обов'язково акуратно розправити, для прискорення утворення нових корінців з побігами з заглиблених в грунт бруньок. Це дозволить сформувати кущ з сильними гілками. Потім потрібно трохи посипати коріння землею і уплотнити її з подальшим поливом, десь піввідра на один кущ. Надалі яма засипається повністю, а навколо куща робиться борозенка, яка заповнюється водою. Грунт навколо куща мульчують перегноєм, для запобігання появи кірки, після поливу. Сам же кущ обрізається на висоті 10-15 см від землі. На вкорочених залишках пагонів має перебувати по 4-5 бруньок.

Червона смородина

Догляд за смородиною також можна розділити на три етапи:

Весняний догляд. Він включає в себе ряд санітарних і профілактичних робіт: обрізка, обробка від хвороб і шкідників, а також первинне підживлення азотними добривами. Далі кущ обкопують і мульчують, для мульчі використовується перегній або гній. Коли ж почався період цвітіння, потрібно бути особливо пильним. Стежити за станом грунту, він повинен бути досить вологим. А також оглядати квіти на кущі. При виявленні махрових суцвіть зробити негайне їх видалення. У тому випадку, коли махровість переважає на кущі, його потрібно викопати, тим самим захистивши від поширення захворювання.

Літній догляд. На перше місце в спекотний період виходить полив. Також варто періодично прополювати грунт між кущами. Підживлення здійснюється органічними добривами спільно з поливом. Хімічна обробка кущів від захворювань і шкідників не забороняється, однак і не рекомендується. При можливості варто використовувати народні засоби. Якщо ж без хімічної обробки не обійтися, то її потрібно проводити не пізніше ніж за три тижні до дозрівання ягід. Збір врожаю простий і нехитрий. З куща вибірково збираються плоди: з чорної смородини потрібно збирати по ягідці, а з червоної і жовтої - гронами.

Осінній догляд. Після закінчення збору врожаю, смородину потрібно рясно поливати і розпушувати грунт. Також не забувати про підгодівлю, яка повинна складатися з органічних і мінеральних добрив. Кінець вересня ідеальний час санітарного та формувального обрізання куща.

Як бачимо, вирощування смородини не є чимось складним і трудомістким. І якщо всі роботи проводити вчасно і з належною ретельністю, то нагородою стане рясний урожай.

19.03.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.