0

Саджанці плодових дерев

 
Виростити гарний сад, який буде регулярно плодоносити і прикрашати дворик пишною зеленню крон – мрія кожного господаря. Для того, щоб втілити це бажання в реальність, доведеться трохи попрацювати. Але при правильному виконанні всіх правил посадки результат вас не розчарує: вже за деякий час вся ваша сім'я буде ласувати щедрим урожаєм солодких і соковитих плодів. 


Який час підходить для посадки

Посадка плодових дерев   

Викроїти вдалий час для здійснення посадки – важливий крок на шляху до успіху. Вам знадобиться трошки терпіння і спостережливості для того, щоб не упустити ідеальний момент. Краща пора для початку посадки - часовий проміжок від опадання листя до заморозків. В даний період дерева скидають листя, зупиняють вегетацію і готуються до зимового сну. Це означає, що основні сили саджанець пустить не на зростання, а на формування кореневої системи і краще приживеться. Плодово-ягідні культури, посаджені восени, навесні швидше «прокинуться» і вступлять у період вегетації, встигнувши до цього часу вкоренитися і загартуватися. 

Як обрати хороший саджанець 

До вибору саджанця потрібно поставитися з особливою увагою: неякісний посадковий матеріал може не прижитися, виявитися хворим або зовсім не відповідати заявленому сорту. Недобросовісні продавці на стихійних ринках нерідко нехтують правилами догляду за саджанцем. А іноді буває і таке: купуєш на базарі якийсь «елітний» сорт лохини, як бджілка доглядаєш за ним, а по весні, з появою листя, в цій «голубиці» зрадницьки проглядається звичайна «вовча ягода». 

Щоб уникнути подібних розчарувань, настійно радимо дотримуватися таких правил: 

  • Купувати саджанці в спеціалізованих мережах, які співпрацюють з перевіреними постачальниками і несуть відповідальність за свою продукцію. Купити в авторитетних магазинах «кота в мішку» практично неможливо. Відповідно, перспектива розчаруватися в сорті зводиться до нуля.  

  • Купувати саджанці із закритою кореневою системою. Рослини піддаються чималому стресу до того, як потрапляють до вас на город: їх викопують, транспортують, реалізують... За цей час незакрите коріння саджанця може постраждати або ще гірше – засохнути. Коренева система не пристосована до того, щоб довго перебувати у прямому контакті з повітрям. Правильно упакований саджанець в контейнер або пакет з субстратом не буде піддаватися подібним ризикам. 

  • Обирати саджанці без листя. Як би привабливо не виглядали саджанці з листочками, для якості приживання їх наявність буде мінусом. Такий посадковий матеріал може мати недозрілі пагони, які будуть піддаватися підмерзанню. До того ж, через листя йде значна втрата вологи і саджанець може виявитися пересушеним. Якщо ви все-таки ризикнули придбати саджанець з листям, як можна швидше обірвіть його. 

Підготовка до посадки 

Перед безпосередньою посадкою рекомендується провести обробку кореневої системи спеціальним засобом. 

Коріння «відкритих» саджанців слід на пару годин занурити у розчин Актари або іншого препарату аналогічної дії. Це забезпечить захист кореневої системи від шкідників і заповнить втрату вологи, отриману в процесі транспортування. 

Правильно упакований саджанець із закритою кореневою системою можна не замочувати. Для його підготовки досить буде обробити спеціальною сумішшю, приготувати яку не складе труднощів. Для отримання засобу, розрахованого на 10-15 саджанців, потрібно змішати наступні інгредієнти: 3 л води, 6 г Актари, пару пакетиків Корневіна, а також – глину і чорнозем в рівних пропорціях (по 1 кг). 

Готуємо посадкову яму 

Саджанці плодових дерев

Перше, на що потрібно орієнтуватися при підготовці ями – розмір кореневої системи саджанця. Зовсім не обов'язково рити глибокий «окоп»: логіка «чим більше - тим краще» тут не може бути застосована. В середньому, виявляється достатньою яма габаритами 0,5х0,5х0,5м. Головне – коріння в розправленому вигляді повинно розташовуватися в ній вільно. 

Далі вносимо калійно-фосфорне добриво: при осінньому підживленні про азотомісткі та органічні засоби слід забути і заховати їх до самої весни. Для заправки посадкової ями ідеальним варіантом буде «Екоплант» або «Суперфосфат». 

На яку глибину занурювати саджанець 

Занурити саджанець на оптимальну глибину важливо не тільки для того, щоб він швидше прижився. Надмірно заглиблена рослина буде повільніше рости і давати менший урожай. Це обумовлено тим, що до коріння не поступатиме достатня кількість кисню, а кора стебла в землі може запрівати, і навіть підгнивати. Щоб занурити дерево на правильну глибину – потрібно простежити за тим, щоб коренева шийка була не вище і не нижче, а на рівні землі. 

Що таке коренева шийка

Саджанці купити в інтернет-магазині

Кореневою шийкою називають місце, в якому корінь «з'єднується» зі стовбуром. Як правило, вона розташовується на 3-4 см вище перших коренів і візуально визначається за кольором - коріння і стебло дещо відрізняються за інтенсивністю забарвлення. Місце «стику» більш світлого і темного кольорів, які часто і вказують на розташування кореневої шийки. 

Не скупимося з поливом 

Саджанці дерев

Коли наш саджанець вже зручно розташувався на своєму новому місці проживання, його потрібно гарненько полити водою. Навіть якщо земля волога і нещодавно пройшов дощ – все одно проводимо цю процедуру. Рясний полив виконає відразу кілька важливих функцій: забезпечить хороше зчеплення коренів із ґрунтом, дасть землі просісти, активує внесені добрива. 

Закріплюємо результат і захищаємо нововисажене деревце 

Саджанець ще дуже ніжний і вразливий, тому його потрібно підв'язати до опори. Матеріал для підв'язування обов'язково повинен бути м'яким і еластичним, щоб в процесі росту дерева не виникало ніяких перетяжок і травмування пагонів. З цим завданням чудово впорається спеціальний підв'язувальний матеріал – кембрік: він акуратний, гнучкий і надійний. 

Для захисту від шкідників рекомендуємо виконати побілку штамба будь-якою побілкою і підгорнути саджанець на зиму. Новоутворена земляна гірка буде перешкоджати підмерзанню в снігу й наступної зими та захистить кореневу шийку від гризунів. Навесні не забудьте звільнити дерево від цього насипу, щоб не допускати запрівання та загнивання кори. Доречно буде виконати мульчування із суміші тирси, хвої, торфу та соломи. 

Якщо на вашій ділянці є ймовірність пошкодження молодих дерев дикими тваринами, важливо не забути про захист саджанця від зайців. Для цього можна використовувати спеціальну пластикову сітку, яка не гниє та не іржавіє, відрізняється легкою вагою і повітропроникністю. 

Виконавши посадку за всіма правилами – можна бути спокійним, що молоде деревце зустріне зимові холоди захищеним і підготовленим.

06.09.2017

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.