0

Секатор або сучкоріз? Як правильно вибрати інструмент для обрізки саду

Секатор или сучкорез? Как правильно выбрать инструмент для обрезки сада

Садову ділянку можна порівняти з великим організмом, який постійноо розвивається. У ньому весь час проходять якісь процеси - десь досаджуються нові рослини, десь на деревці, потрібно «зістригти» зайві пасма, а ось тому кущику вже прийшов час підправити форму «зачіски» і т.д.

  Для садових робіт, є свої, необхідні набори інструментів, які повинні відповідати декільком правилам:

  • Інструмент повинен бути добре заточеним і безпечним в роботі;
  • Рукоятка повинна бути зручною, а вага - порівняно невеликою;
  • Для полегшення пошуку мати дуже яскраві кольори;
  • Для безперешкодного проникнення до основи гілочок - мати неширокі кінці.

  Тепер більш детально
Як використовувати секатор
Обрізка кущів секатором

Секатори. Застосовуються для робіт по омолодженню і проріджуванню дерев, чагарників, а також для обрізки квітів. Обрізаються сухі і не дуже великі гілки (товщина двадцять п'ять-двадцять сім міліметрів). Використовуються для нарізки живців з пагонів нинішнього року.

  Секатори бувають:

Дволезові (обвідні) леза мають зміщення відносно один до одного, а також - до лінії зрізу. Одне лезо робоче (основне), а друге - виконує функцію упору. Завдяки такій особливості, основа, яку потрібно обрізати гілки залишається неушкодженою, а деформується лише тільки кінчик відсіченої гілки. Дволезові секатори застосовуються при обрізанні здерев'янілих гілок (до трьох сантиметрів), молодих пагонів і квітів.

З наковаленкою. Принцип дії як у гільйотини - гілка не обрізається, а «робиться». Знаходяться леза секатора на одній лінії. Лезо (робоче) зверху встромляється в гілку, а внизу її підтримує майданчик-наковаленка. Наковаленка проводиться з міцної пластмаси, і основна її функція - це захист робочої частини секатора від деформації і пошкоджень, а також - для створення необхідного (внутрішнього) зусилля.

Найкраще застосування - обрізка здерев'янілих гілок, засохлих гілочок лози і плодових (діаметром близько двох-трьох сантиметрів). Молоді поростки такими секатором обрізати не рекомендується, так як є велика ймовірність пошкоджень.

Дволезові секатори
Секатори з наковаленкою

З храповим механізмом. Використовується для обрізки товстих, масивних сухих гілок (до трьох сантиметрів). Такий секатор грамотно розподіляє на руку силове навантаження. При обрізанні гілок, ручки повертаються в початкове положення, а секатор «запам'ятовує" розташування лез. І після двох-трьох повторів, інструмент рівно зрізує бруньку. І що цікаво, робоче лезо при цьому залишається нерухомим.

На акумуляторах. При натисканні на маленький курок, робочий ножик починає діяти. Заряджений акумулятор електроножиць, дозволяє при обрізанні саду працювати пару годин.

Cекатори c храповим механізмом
Секатори на акумуляторах

  Для проведення більш складних і трудомістких процесів по обрізці масивних гілок (в діаметрі до чотирьох сантиметрів) і для «омолодження» культур використовують сучкоріз.

У сучкорезів довші ручки, а спеціальна будова зменшує навантаження на руки і збільшує тиск на гілки в рази. Форма сучкоріза дозволяє без будь-яких зусиль обрізати поростки всередині (в глибині) куща, а також - дотягуватися до гілок, які знаходяться на самому верху дерева.

Відмінності секаторів
Відмінності сучкорезів

  Сучкорізи бувають:

Двохважельні. У них дві ручки (подовжені) і два леза. Садовод надає руху рукоятці, внаслідок чого гілки акуратно перерізаються (діаметр до п'яти сантиметрів).

Дволезові (телескопічні). Застосовуються для видалення молодих гілок. Лезо, разом з контрлезом, заглиблюючись в дерево, обрізають гілочку.

Важливо! Зріз повинен знаходитися дуже близько до стволової частини, в іншому випадку на ній можуть утворитися шишки.

З наковаленкою. Обрізаються гілки, що знаходяться досить високо. Сучкоріз оснащений ріжучим механічним пристосуванням, яке приводить в дію рукоятку і телескопічну (здатну розсовуватись на потрібну відстань) ручку.

Висоторіз. Застосовується для видалення молодих гілок. Лезо, разом з контрлезом, заглиблюючись в дерево, обрізають гілочку.

сучкоріз c наковаленкой
висоторіз

Кущоріз. Задіюється для корекції живоплотів. З його допомогою, також обрізають пагони молодих плодових культур і кущів, підстригаються газони. Кущам надаються унікальні «архітектурні» форми.

Кущорізи, у яких заточка одностороння, підстригають гілочки товщиною в п'ятнадцять міліметрів. Лезо, яке внизу, підтримує бруньку, а верхнє, заточене - дуже акуратно її зрізає.

Кущорізи «подвійні», бувають, відповідно, з двома заточками: прямою і хвилеподібною. Пряма заточка використовується для обрізки сучків, хвилеподібна - для стрижки гілок живоплотів і хвойніков (товщина десять міліметрів).

сучкоріз дворучний
сучкоріз-пила

  Інструменти бувають електричні, бензинові, механічні та на акумуляторах.

Пили і ножівки. Застосовують для робіт (в основному разових) на ділянках з невеликою площею. Ці нехитрі інструменти дозволяють вручну спиляти сухі гілки і молоденькі дерева різної товщини (виняток гілки невеликого діаметру).

Садові пилки бувають вигнутими і прямими. Пили з вигинами дозволяють зрізати гілки (без заподіяння шкоди) в важкодоступних і проблемних місцях.

Ось невеликий список інструментів, який допоможе тримати ваш сад в ідеальному стані.

механічні інструменти для обрізки рослин
бензиновий сучкоріз


  Вдалих Вам робіт і хороших помічників!
Єнотики
Єноти смішні
19.03.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.