Засоби від бур'янів - гербіциди

Средства от сорняков - гербициды

Тема для суперечок і сумнівів - гербіциди. Левова частка ринку пестицидів належить їм.  Сапа давно поступилася місцем в фермерських господарствах хімічній прополці. Прихильники ж органічного землеробства виступають проти застосування гербіцидів. Дві абсолютно протилежні думки. Користь чи шкода? Давайте розберемося.

Для чого потрібні гербіциди?

yak obraty herbitsyd.jpg

Більшість культурних рослин, які ми вирощуємо на ділянках, завезені з інших регіонів. Бур'яни пристосовані до наших кліматичних і ґрунтових умов, тому більш конкурентні.

У них розвинена коренева система і потужний імунітет до місцевих хвороб і шкідників. Вони швидко пригнічують культурних ніженок.

Якої шкоди приносять бур'яни:

  • витягують корисні макро- і мікроелементи;

  • забирають ґрунтову вологу;

  • не дають кореневій системі культурних рослин розвиватися;

  • є рознощиками грибкових захворювань і комах.

Існують рослини, які справляються з бур'янами самостійно, виділяючи природні гербіциди в ґрунт. Наприклад, коріння волоського горіха продукують юглон, який пригнічує ріст небажаних сусідів. Посіви ячменю не так схильні до атаки бур'янів завдяки громіну - сильному алкалоїду. Відомі амазонські сади диявола: крім дураї там відсутня будь-яка рослинність.

Містичне явище пояснюється просто: в порожніх стеблах дураї живуть лимонні мурахи, вони захищають свої будинки, впорскуючи кислоту в усі інші рослини. Чим не гербіцид?

Переваги використання гербіцидів:

  • економія трудовитрат і часу;

  • можливість впоратися з корнепаростковими і багаторічними бур'янами - пирієм, берізкою, осотом;

  • тривала відсутність бур'яну на обробленій ділянці;

  • підвищення врожайності;

  • коріння культурних рослин не страждають від ушкоджень сапою при прополюванні.

Які бувають гербіциди

За часом внесення:

  1. Досходові - після посадки насіння овочів або бульб картоплі, гербіцидом обробляють ґрунт. Утворюється тонка плівка, яка знищує бур'яни при проростанні. Для культурних рослин препарат безпечний. Тривалим періодом захисту відрізняється Дуал Голд - більше двох місяців. Препарат відноситься до малотоксичних, не шкодить бджолам.

    Як показує практика, 50% ефективності дії гербіцидів залежить від якості самого препарату, а решта від того як і коли його вносять.

    Отже, важливо не лише правильно підібрати препарат, а й забезпечити належні умови внесення:

    • вносьте ґрунтові гербіциди на зволожений ґрунт, злегка пригрібаючи його за допомогою граблів на 2 - 3 см;

    • ґрунтові гербіциди утворюють захисний екран, не варто без особливої потреби пересуватися по обробленій ділянці і розпушувати ґрунт.

  2. Післясходові - ними обприскують бур'яни, висотою 10-15 см. Діюча речовина проникає всередину рослини і опускається в корінь. За 2 - 3 тижні бур'ян висихає.

За способом впливу:

  1. Вибіркові або селективні впливають тільки на певні види бур'янів. Наприклад, Фюзілад Форте усуває однодольні злакові культури - пирій, тонконіг, остюг. Його використовують для захисту овочів, полуниці, інших ягідних культур. Він безпечний для бджіл та навколишнього середовища, повністю розпадається протягом двох місяців.

  2. Суцільної дії знищують всю рослинність. Ефективні для підготовки ділянок під посіви. Після обробки Ураганом Форте, город можна засаджувати вже за два тижні - препарат швидко розпадається в землі.

Вкривайте культурні рослини плівкою при роботі з гербіцидами суцільної дії, щоб виключити знос діючої речовини.

Якщо препарат потрапив на потрібну рослину:

Механізм дії сучасних гербіцидів спрямований на руйнування певних життєвих процесів в рослині. Потрапляючи в клітини бур'янів, молекули блокують фотосинтез, пригнічують гормони росту або утворення амінокислот, чим викликають загибель. Черв'якам і корисним організмам такі гербіциди малонебезпечні, так як вносяться шляхом обприскування листя. Період розпаду сучасних препаратів в ґрунті становить від трьох днів до чотирьох місяців.

Чи означає це, що можна знехтувати загальними правилами роботи з пестицидами? Звичайно, ні.

Як підібрати гербіцид?

  1. Якщо потрібно повністю очистити ділянку від багаторічних трав’янистих бур’янів (пирій, мишій, амброзія), на якій вже проросли бур’яни, тобто прибрати всі рослини без винятків, використовуємо - післясходовий системний гербіцид суцільної дії. Підійде Раундап, Напалм, Ураган Форте. Ефективність обробки залежить від особливостей ділянки, тому іноді потрібно повторити обробку.

  2. Для захисту городніх культур, які вже проросли, використовуємо препарати вибіркової дії. Якщо переважає прирій – підійнуть препарати Антипирій, Фюзілад Форте та ін. Для очищення грядок овочів які висаджені розсадою (не посіви) від однорічних сходів злакових і однорічних дводольних бур'янів підійде досходовий гербіцид Дуал Голд. Препарат буде пригнічувати проростання насіння ще в ґрунті. Це дасть можливість розсаді вкоренитися і зміцніти. Надалі по сходах бур'янів використовуйте селективні післясходові гербіциди, наприклад, Фюзілад. Посадки полуниці, малини, смородини теж можна обробити Фюзіладом, Мастаком чи Оберегом. Засіб від бур'янів на картоплі гербіцид Антисапа, його можна застосовувати по всім бобовим (квасоля, соя, люцерна та ін.).

  3. На газоні проросли бур’яни – потрібен препарат, як и не зашкодить траві, але знищить бур’яни, гербіцид вибіркової (селективної) дії. Підійде Гольф або Дікамба. На дорослих газонах, якщо вони не дуже засмічені бур'янами, хороший ефект дає звичайна регулярна стрижка трави. Більшість бур'янів – не витримують регулярного скошування.

  4. Щоб видалити хміль, дикий виноград і інші агресивні бур'яни, які через сусідні рослин ви не можете їх обприскати – наберіть гербіцид в шприц і введіть препарат в стовбури, кореневу шийку, пагони.

Як правильно використовувати гербіциди:

herbitsyd po kartopli vid buryaniv.jpg

Щоб обробка принесла бажаний результат і не мала неприємних наслідків:

  1. купуйте сертифіковані препарати;

  2. використовуйте індивідуальні засоби захисту - респіратор, маску, рукавички, змінний одяг або захисний костюм;

  3. уважно прочитайте інструкцію, дотримуйтесь рекомендованим дозуванням препарату;

  4. вносьте гербіциди в безвітряну погоду, щоб виключити можливість зносу на культурні рослини;

  5. після обробки промийте обприскувач і форсунки лужним розчином господарського мила або соди;

  6. виходьте на оброблені ділянки за 3 - 7 днів.

Сучасні гербіциди набагато безпечніше своїх попередників. Вони швидко розпадаються в землі, менш токсичні. І все ж, дотримуйтеся інструкції. Використовуйте гербіциди в кінці сезону або до зав'язування плодів не частіше трьох разів на рік.

Раціональне використання гербіцидів захистить спину від навантажень, а руки від мозолів і значно підвищить врожайність

02.06.2023

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.