0

Квіти, які садять на розсаду в січні

Когда сажать рассаду цветов
 

У січні висаджуються квіткові культури, у яких вегетаційний період коливається від ста тридцяти до ста вісімдесяти днів .

До цієї групи належать не тільки однорічні, а й багаторічні (неквапливі) рослини. Перша група розквітне вже на початку літа, друга - за сприятливих умов розпустить перші квіточки вже в перший рік росту.

Є ще один важливий нюанс: для зростання повноцінної і здорової розсади потрібно штучне продовження світлового дня. Січень нас рідко балує яскравими сонячними промінчиками, тому бажано задіяти різноманітні фіто світлодіодні лампи.

Антирринум великий (левиний зів)


Однорічна культура,яка особлива великою колекцією сортів та забарвлень. Рослина прекрасно виглядає як в квітниках, так і в букетних композиціях. Готовий рассадний матеріал буде вже до травня місяця.

Ємність з посіяним матеріалом накривається плівкою і переноситься в добре освітлену кімнату.

Важливо! Не допускайте попадання сонячних (прямих) промінчиків на розсадний матеріал.

Температурний режим - від п'ятнадцяти до двадцяти градусів тепла. Термін схожості насіннєвого матеріалу - від восьми до дванадцяти діб. Оскільки насіння антирринуму проростає дуже повільно, то пікіровку слід проводити через місяць після появи сходів. Після пікіровки сіянці вкорінюються в ґрунті в проміжку від семи до десяти днів, в цей же час можна проводити і підгодівлю мінеральними добривами.

Висаджується розсадний матеріал в землю після першої половини травня, коли загроза заморозків (зворотних) мине. При висаджуванні дотримуйтесь відстані - двадцять-тридцять сантиметрів між культурами.

Рослина холодостійка, любить своєчасний полив і сонечко. Починає цвісти на початку липня і до самих заморозків. І не забувайте про підгодівлі мінералами.

Антирринум великий (левиний зів) купити насіння
Антирринум великий (левиний зів) купити насіння

Вербена гібридна


Однорічник. Дуже любить сонечко, добре переносить холод і посуху, не любить надмірного поливу.

Насіння висівається в заздалегідь приготовлений субстрат, контейнер з посівами до появи перших паростків накривається плівкою. Для тих, хто не любить возитися з плівкою і перенатягувати її після кожного поливу, можна використовувати спеціальну міні-тепличку для розсади зі зручною прозорою кришкою. Температура в приміщенні повинна бути від вісімнадцяти до двадцяти градусів тепла.

В останній декаді квітня вже повинен з'явитися квітучий рассадний матеріал. Висаджувати в ґрунт можна з середини травня по червень залежно від кліматичних особливостей регіону. Відстань між квітами має залишатися в межах двадцяти -двадцяти п'яти сантиметрів. Починає цвітіння з липня і до самих пізніх заморозків.

Гайлардія


Гайлардія - багаторічна рослина (але часто вирощується як однорічник). Володар дуже яскравої і ефектної зовнішністі. Квітка холодостійка, стійка до невеликих весняно-осінніх заморозків. Ідеальне місце для висадки - сонячні ділянки, з сухим і рихлим ґрунтом.

Насіння (досить велике), висівається в горщик по чотири-п'ять штучок. Перші сходи з'являться на дванадцятий-п'ятнадцятий день. Після загартовування, проводиться висадка розсади у відкритий ґрунт в травні (коли не буде загрози заморозків).

Вербена купити насіння
Гайлардія купити насіння

Садова гвоздика


Багаторічник налічує багато сортів (здебільшого гібридних). Найпопулярніший сорт - Шабо. Приступати до його вирощування можна у січні-лютому.

Вегетаційний період - від п'яти до шести місяців, розквітає в липні-серпні місяці. Гвоздика любить сонячні і відкриті місця, любить не занадо вологий ґрунт, тому рекомендується вибирати підвищені ділянки, де рано сходить сніг і не застоюється вода після поливу Дуже болісно переносить пересадки у «дорослому» віці.

У ґрунті/субстраті роблять бороздочки (три міліметри в глибину) і на відстані двох-двох з половиною сантиметрів починають висівати насіння.

Важливо! Сходи гвоздики схильні до грибкового захворювання «чорна ніжка», тому при висадці насіння їх слід присипати прожареним піском!

Далі на ємність з висадженим насінням надягається поліетилен, і виставляється на підвіконня та притіняється газетою. Повинен дотримуватися температурний режим від вісімнадцяти до двадцяти градусів тепла. Як тільки з'явилися перші сходи - газета і поліетилен забирається. Пікіровка проводиться два рази. Сіянці повинні знаходитися в добре освітленому місці, якщо світла не вистачає, і вони почали витягуватися - необхідно досвічувати лампами.

Гвоздика купити насіння
Гвоздика купити насіння

Дельфініум гібридний


Багаторічник, світлолюбний, не терпить перезволоження, любить часті підгодівлі.

Насіннєвий матеріал висівається в шухлядки або контейнери, і закопується в сніжок. По весні (ранній) проводиться пікіровка сходів (коли на них з'явилося по два-три листочка), і потім проводиться пересадка в ґрунт, на постійне «місце проживання».

Кальцеолярія зморшкувата


Дуже ефектний багаторічник (може вирощуватися і як однорічник), цвіте з травня і до вересня, для цього насіння культури висівають у лютому. Насолодитися цвітінням кальцеолярії можна і в березні, коли зійде сніг. Але такий спосіб вирощування має свої нюанси та посів проводять у червні.

Контейнер після висадки насіння накривається плівкою. Ідеальний температурний режим - десять-п'ятнадцять градусів тепла, приміщення має бути добре освітленим. Через два-три тижні повинні з'явитися сходи.

Пікіровка проводиться через місяць після появи перших сходів. У другій декаді квітня (якщо тільки немає заморозків), рослина виставляється на відкритий простір, в сонячне і безвітряне місце. Земля в контейнері повинна бути весь час вологою, підгодовувати добривами рослину потрібно кожні два тижні.

Дельфініум купити насіння
Кальцеолярія зморшкувата

Бегонія (вічноквітуча)


Багаторічна рослина. Посів бегонії проводиться в період з кінця грудня до лютого. Час висадки квітучої розсади в ґрунт - травень місяць. Насіння висаджують в землю і зверху накривають плівкою/склом. Перші сходи з'являються вже через півтори-два тижні. Як тільки з'явилися дві-три пари листочків (справжніх) проводиться перша пікіровка, друга пікіровка - через місяць після первинної, третя пікіровка - вже в третій декаді квітня, і в окремі ємності (діаметр десь десять сантиметрів).

Петунія


Користується популярністю через велику сортову і віддіточну різноманітності. Рослині властиве тривале цвітіння. У лютому — на початку березня насіння петунії можна висаджувати на розсаду.

Всю ґрунтову поверхню слід рівномірно засіяти. Якщо хочете уберегти себе від майбутньої пікіровки, можна заздалегідь розподілити насіння по 1 штучці в кожну торф'яну таблетку - це полегшить процес висадки розсади у відкритий ґрунт і контейнери. Паростки можна побачити на 10 добу. Розсаду, яка підросла пересаджують в окремі горщики. Цвітіння петунії, після висадки в клумбу, можна спостерігати до наступних заморозків.

Бегонія купити насіння
Петунія купити насіння

У січні також висаджують аквілегію, дзвіночок карпатський, пеларгонію, лобелію, примулу, молочай багатоквітковий і багато інших рослин.

Тобто посівних робіт у період із грудня по березень чимало, але вони принесуть гаму яскравих фарб та ароматів на Вашу клумбу у майбутньому сезоні. Якщо якогось насіння  немає або щось незрозуміло, Ви завжди можете звернутися до наших фахівців і вони Вам дадуть повну відповідь.


14.01.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.