0

У Вас ще не зростає лохина? Посадіть обов'язково!

Напевно, кожен із вас звертав увагу на лоточок ягід в супермаркеті, схожих на чорницю, проте дещо більших, і ціна, м'яко кажучи, «кусається» – це лохина. Ягода дуже корисна. А сік лохини в усьому світі визнаний чи не найціннішим за вмістом вітамінів та антиоксидантних властивостях. Садівники навчилися вирощувати лохину в саду. Однак для гарного врожаю потрібно дотримуватися кількох важливих правил. 

Саджанці лохини

Сонячне місце 

Лохина любить сонечко, тільки на сонечку ягоди наливаються у всій своїй красі і дружно дозрівають. При нестачі світла ягоди зав'язуються дрібні та кислі. Однак враховуйте, що місце для посадки повинно бути захищене від вітру. 

Простора посадкова яма 

  1. Викопайте посадкову яму розміром 60 на 60 см. 

  2. Обов’язково заповніть яму кислим ґрунтом. Рекомендуємо ґрунт для хвої

  3. Заправте посадкову яму добривами. Лохина добре відгукується на підживлення мінеральними добривами, а ось органіка може провокувати розвиток грибкових захворювань. Рекомендуємо використовувати спеціалізоване добриво для лохини ТМ Agrecol. Воно містить увесь комплекс необхідних поживних елементів для гарного росту і плодоношення. 

Правильна підготовка саджанця 

Саджанці лохини, представлені в нашому інтернет-магазині, мають закриту кореневу систему. Це означає, що їх можна висаджувати у відкритий ґрунт – з весни по осінь. Як правильно висадити саджанець? 

  • Замочіть саджанець на 1 годину в розчині препаратів Актара і Фундазол, так щоб вода покривала все коріння. Ці препарати захистять молодий саджанець від грибкових захворювань і від шкідників. 

  • Дістаньте з води і обережно розправте кореневу систему. 

  • Розмістіть саджанець в посадковій ямі таким чином, щоб він був на 3 см нижче, ніж посаджений в контейнері. 

  • Акуратно утрамбуйте. 

  • Замульчуйте посадки сосновою корою. Мульча збереже вологу і не дозволить розвиватися бур'янам.

Догляд під час вегетації 

Полив. Лохина вологолюбна рослина. Поливати її потрібно рясно. Особливо в період плодоношення – липень-серпень. Однак стежте за тим, щоб вода не застоювалася під кущем. Якщо літо видалося дуже спекотним, лохину потрібно обприскувати, робіть це ввечері.   

Підживлення. Мінімум 2 рази на сезон лохина потребує підживлення. Рекомендуємо удобрювати навесні та в період цвітіння. Використовуйте добриво для лохини ТМ Agrecol. 

Обрізка. Для гарного плодоношення лохину потрібно обрізати. Робити це краще навесні, до набрякання бруньок. Дуже важливо обірвати всі квіти в молодих рослин у перший рік посадки, це дозволить правильно сформуватися рослині. Рослини у віці 3-5 років потрібно сформувати таким чином, щоб залишити кілька скелетних гілок, які зможуть витримати урожай, інші сухі, хворі, слабкі, пониклі обріжте. Не допускайте змикання гілок між сусідніми кущами – це може погано позначитися на смакових якостях ягід. 

Правильний збір ягід 

Збирати лохину краще вранці, після випаровування роси. Коли ягоди набувають кольору вже стиглих, їм потрібно дозволити дозріти ще кілька днів, саме у ці дні вони збільшуються в розмірі, а вміст цукру в них підвищується. Лохина чудово зберігатися в холодильнику протягом 2 тижнів. 

Гарного врожаю!

Добрива для чорниці

14.04.2017

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.