0

Вчимося розбиратися в розмірах і характеристиках цибулин

Учимся разбираться в размерах и характеристиках луковиц

Як розібратися в розмірах цибулини, купуючи посадковий матеріал в інтернет-магазині? Що означають хитромудрі позначення 11/12, 12/14, 12/+ та ін., котрі зустрічаються в каталогах і описах товару? Знання маркування допоможуть визначити розмір цибулини при покупці в закритому пакуванні і допоможуть зорієнтуватися у виборі через інтернет. 

Серед величезного розмаїття цибулинних рослин, кожен вид квітів відрізняється своїми індивідуальними особливостями. Але якщо видимі характеристики конкретної рослини можна оцінити по фотографії (яким буде колір і форма квітки, розмір квітконоса, щільність листя тощо), то вид і розмір самої цибулини часто прихований під упаковкою. Але все, що потрібно знати про калібр і характеристики посадкового матеріалу, ми можемо дізнатися з маркування.

Цибулини квітів

У мережі можна зустріти різного роду полеміку на тему «Що означають цифри в назві цибулини»? Хтось думає, що це діаметр цибулини в міліметрах, хтось, що це діаметр майбутньої квітки в сантиметрах. Але насправді, все набагато простіше. Ці цифри не мають ніякого стосунку до діаметра і означають окружність цибулини в сантиметрах. Такий підхід до вимірювання посадкового матеріалу цибулинних рослин є загальноприйнятим міжнародним стандартом і саме цим способом маркуються всі голландські цибулини. 

Також під час сортування цибулинних культур використовують спеціально призначені решітки, що мають круглі отвори. Кожному з них відповідає певний розмір. Це відбувається для фракційного розподілу цибулин. 

Цибулини розподіляють за спеціальними розборами:

  • екстраклас - відрізняються діаметром від 4 сантиметрів і довжиною кола від 12 сантиметрів;

  • перший розбір - у діаметрі становлять близько 3,5 сантиметрів, довжина кола - 11-12 сантиметрів;

  • другий розбір - діаметр дорівнює приблизно 3 сантиметрам, а довжина кола - 10-11 сантиметрів.

Посадковий матеріал багаторічних квітів - різний. Крім цибулин в класичному розумінні, є й інші його види.

Цибулина

Цибулини – це вкорочені й видозмінені підземні пагони. Цибулини квітів є в різних родинах – серед амарилісових, лілійних, ірисових і навіть серед дводольних рослин. Значна частина є високодекоративними садовими рослинами – мускарі, гіацинти, рябчики, проліски, пушкінії і, звичайно, лілії, але деякі вирощують як кімнатні рослини. Є дрібноцибулинні культури, як мускарі та проліски, а є квіти з більшими цибулинами, як тюльпани та нарциси.

цибулини тюльпанів купити.jpg

Назва

Довжина окружності

Розмір

Діаметр

Тюльпани

10-12 см

10/11, 11/12, 12+

3-3,5 см, 3,5-4 см, більше 4 см

Гіацинти

15-16 см

15/16

4,7-5 см

Нарциси

10-16 см

10/12, 12/14, 14/16, 16+

3-3,5 см

Мускарі

5-9 см

5+, 7/8

більше 1,6 см, 2,2-2,5 см

Лілії

12-14 см

12/14

3,8-4,4 см

Фрітіллярії

18-24 см

20/22

6,4-7 см

Гіпеаструм

26-28 см

26/28

8,2-8,9 см

Бульбоцибулина

Подібна цибулина з першого погляду нагадує справжню приплющену або округлу цибулину. Кожна бульбоцибулина одягнена у волокнистий або гладкий шар. На звичайну цибулину походить видозміненим стеблом, на якому присутня пара точок зростання. Це єдина схожість через альтернативну організації бульбоцибулини. Потовщені і укорочені стебла - місця скупчення мінеральних вмістів. Зморщування материнської бульбоцибулини відбувається через початок прискореного вегетаційного процесу і велику витрату мінеральних речовин. За допомогою цього можна запасти матеріал для майбутнього посадкового сезону.

Найбільш відповідні бульбоцибулини для посадки - молоді. Для цього підійде посадковий матеріал перших двох поколінь 1-4 розборів. Бульбоцибулини старіють через 4-5 років.

luk-02.jpg

Назва

Довжина окружності

Розмір

Діаметр

Гладіолуси

12-14 см

12/14 см

3,8-4,4 см

Фрезії

-

5/6

1,6-1,9 см

Кали

-

12/14, 14+

3,8-4,4 см, 4,4 і більше

Крокуси

5-10 см

5/7, 7/8, 8/9, 9/10

1,6-2,2 см, 2,2-2,5 см, 2,5-2,8 см, 2,8-3,2 см

Іксії

-

5/7

1,6-2,2 см

Бульба

Цибулини квітів купити

Вважається видозміненим пагоном, який має потовщене стебло. Як і у випадку з бульбоцибулиною, розташовується в товщі ґрунту. У бульби відсутня захисна оболонка і донець. Єдина точка стеблового зростання також не визначена. 100 грамів - приблизна вага бульби з розміром 1. Їх вважають більшими в порівнянні з бульбами розміру 2 (50-90 грам). Більша кількість пагонів утворюється на бульбах розміру 1, адже вони мають підвищене число вічок (інша назва - ростові бруньки). Розмноження відбувається за допомогою поділу бульби.

Назва

Розмір

Діаметр

Анемони

5+, 5/6

1,6 см і більше

Бегонія

5/6

1,6-1,9 см

Жоржини

I, II

-

Коренева шишка

Цибулькові квіти замовити.jpg

Є своєрідним потовщеним коренем, що кардинально відрізняється від структури інших цибулин. Основа старого стебла служить місцем відходу масивної шишкової структури. Коренева система з такою модифікацією допомагає рослині самостійно добути корисні речовини.

Під час вегетаційного періоду примітно відростання власних невеликих корінців. Такий процес обумовлений виділенням із ґрунту вологи і мінеральних вмістів. Нові рослини вирощують шляхом відділення шишок з вічком. 

Назва

Розмір

Діаметр

Ранункулюси (лютики)

5/6

1,6-1,9 см

Кореневище

Цибулькові квіти Україна

Спостерігається наявність потовщених стебел, що слугують резервуарами для поживних складів. Відрізняється від інших рослин горизонтальним зростанням з частковим або повним розташуванням у товщі землі. Розмножується пропорційним розподілом.

Для пакування таких рослин використовують пакети або пластикові контейнери:

  • I - одне кореневище у випадку багаторічників;

  • 2-3 бруньки - кореневище з 2-3 бруньками відновлення;

  • Р9 - квадратний пластиковий контейнер 9*9*9,5 см;

  • С - контейнери (об'єм в літрах),С1 - 1л і т.д.

Цибулини, які підходять для вигонки

вигонка цибулинних квітів.jpg

Світлолюбні і тропічні цибулинні культури ідеально підійдуть для вирощування в прохолодну зимову пору. В такому випадку перевагу варто віддати цикламенам, ірисам сітчастим, фрезії, білому паперовому нарцису, гіппеаструму. Цибулини подібних рослин не потребують витримки при холодних температурах (стратифікації). Від посадкового часу залежить тривалість цвітіння. З цієї причини вигонку цибулинних можна назвати важкою.

Особливу увагу слід звернути на стан цибулини - вона повинна бути велика і без серйозних пошкоджень.

Слідуючи вищепереліченим вказівкам, можна з легкістю визначити різновид цибулини і її вигляд за міжнародним стандартом.


31.01.2024

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.