0

Як обрізати троянди навесні

Весенняя обрезка роз

Весняний сезон починається з традиційних робіт: зняття всіх укривних матеріалів, прибирання, і звичайно ж з обрізки квітів і чагарників. Важливо, в цей період, приділити більше уваги трояндам. Якщо грамотно і вчасно не провести обрізку - культура не зможе нам дарувати яскраві і ароматні суцвіття. Не менш важлива і «санітарна» обрізка троянд. Гілка відсікається до зеленої (здорової) тканини.

По весні «зістригають» всі види троянд. Обов'язково потрібно видалити всі пагони, які вимерзли, засохли, і старі в тому числі. Все це потрібно для того, щоб рослина не віддавало їм всі свої поживні речовини, а направило всю свою енергію на формування нових і здорових бутонів.

Обрізка троянд
Весняна обріза троянд

Весняна обрізка також передбачає формування форми чагарнику, видалення молодої порослі біля самої основи культури. Сюди ж входить і відсікання пагонів для стимуляції майбутнього цвітіння.

Час обрізки конкретних термінів не має, все залежить від того, коли відступить зима. Але починати потрібно роботу відразу ж як встановиться стабільно тепла і хороша погода. Зрізання потрібно встигнути зробити в період між тим як набухнуть бруньки й до того моменту росту пагонів (березень-квітень).

Як ми вже писали, обрізка повинна проводитися в сонячний і ясний день. Для цього вам знадобиться добре заточений секатор. Перед експлуатацією, його потрібно обробити марганцівкою (розчином). Зрізання робиться вище бруньки приблизно на п'ять-сім міліметрів. Положення секатора - під кутом 45 градусів. Після, всі зрізи потрібно обробити садовим варом. Рекомендується, до того моменту як листя розпустяться, всі чагарники обробити купоросом (мідним).

Обрізка троянд
Догляд за трояндами

Тепер розглянемо обрізку кожного сорту троянд більш детально.


Як обрізати плетисті (виткі) троянди. Методи зрізання багато в чому залежать від того яка це культура. Якщо одноразово квітуча, то обрізка, як правило, навесні не проводиться. Тому що суцвіття у неї з'являються на минулорічних приростах. Винятком може бути лише небажання «королівської» особи цвісти.

Як правило, такі троянди лише трохи проріджують, не чіпаючи новоутворених пагонів. Для того, щоб цвітіння було рясним, гілочки потрібно сформувати так, щоб вони росли в горизонтальному напрямку. Якщо ремонтантна, то пагони у неї з'являються на багаторічних і молоденьких гілках. Зрізуються бічні пагони - до трьох-п'яти бруньок, а скелетні (довгі) батоги зрізати не рекомендується.

Правильна обрізка троянд
Троянди обрізка

Обрізка ґрунтопокривних троянд. Формувати чагарник навесні не слід, можна лише провести легке проріджування і санітарну обрізку. Якщо після зимівлі старі гілки не пошкоджені (кора зеленого кольору), то краще їх зайвий раз не чіпати.

Рекомендується кожні п'ять-шість років троянди сильно обрізати. Пагони бічні зрізають до двох-чотирьох бруньок. Якщо цього не зробити, то вже досить «дорослий» чагарник перестане давати колір.

Кущові. Для того, щоб рослина виглядало привабливо, потрібно відсікти все старі гілки «на кільце». Вже досить сформована троянда, повинна складатися з трьох-п'яти пагонів, які зрізають до трьох-чотирьох бруньок. Після обрізки, висота троянди становить приблизно десять-двадцять сантиметрів. Вирізаються так само гілки, які одна одній заважають. І тут потрібно віддати перевагу більш молодим паросткам.

Троянди обрізка
Троянди

Як правильно проводити обрізку чайно-гібридних троянд. Стару культуру, від рівня грунту, зрізають в висоту від двадцяти до двадцяти п'яти сантиметрів. На гілочках залишається по п'ять-шість бруньок. Під час висадки молодих культур, у них залишається в висоту п'ятнадцять сантиметрів. Кількість бруньок після обрізки - дві-чотири.

Кущі дають цвітіння, тільки на пагонах поточного року. Тому не потрібно бояться зрізати гілки, яким більше двох років. Так само рекомендується обрізати і молоденькі гілочки - це буде стимулювати пишне цвітіння.

Обрізка троянд Флорібунда. Після зими, пагони яким два-три роки, не зрізують, але роблять набагато коротше. Пагони, яким один рік, коротшають на одну третину.

Троянди обрізка
Обрізка троянди


Як обрізати бордюрні троянди. Центральні гілки, які ростуть вертикально, у дорослої культури не обрізають. Зрізують тільки трошки бічні. Щоб кущі росли симетрично, в кінці весняного сезону і влітку, все гілочки прищипують над четверти- п'ятим листочками. Також потрібно видаляти відцвілі бутони.

Обрізка паркових троянд. Пару років кущі можна взагалі не формувати. Квіти з'являються як на гілочках поточного року, так і на старих. Навесні потрібно провести тільки санітарну обрізку. У старіших кущів, бажано підкоротити все гілочки, інакше суцвіття стануть нечисленними і дрібними.

06.04.2020

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.