Весняна побілка дерев

Якісний врожай і гарний розвиток саду можливо отримати завдяки правильному догляду за плодовими деревами. Одним з головних чинників є весняна побілка дерев. Не варто нехтувати необхідністю подібної процедури. Варто зробити правильний вибір складу побілки і підібрати відповідну технологію.

Важливість весняної побілки

Побілка деревГоловні фактори проведення побілки плодових дерев:

Захишеність від перегріву.
Профілактика захворювань і садових паразитів.   

З огляду на вищевказані фактори, слід проводити побілку дерев двічі на рік. Весняна і осіння побілки є стандартними процедурами, які проводять досвідчені садівники. Однією побілки в рік недостатньо, адже проливні дощі і сильний вітер можуть вплинути на шар складу побілки. Можливий варіант прискореної побілки, але він виключається, якщо правильно підготувати розчин і провести відповідну процедуру.

Щітка для побілки купитиСлід пам'ятати, що весняне фарбування дерев в білий потрібно проводити якомога раніше. Причина лежить в нестабільній весняній погоді - в світлий час доби, зазвичай, спостерігається перевищення нульової позначки, а в темний - різкий спад. Через темний колір кори, рослина в денний час надмірно вбирає в себе сонячне світло, що сприяє суттєвому перегріву дерева. Вночі можна помітити зворотний процес - різке охолодження. Подібна зміна температурного режиму може вплинути на деформацію кори і її пошкодження. Своєчасна побілка допоможе уникнути травм подібного характеру, адже світлий відтінок кори чудово відобразить сонячне світло.

Усунення паразитів - друга причина побілки плодових дерев. Незадовго до процедури фарбування рослини, її звільняють від непотрібного шару кори. Це сприяє руйнуванню місць проживання паразитів, які перезимували в товщі кори. Вапно - головний ворог шкідників, адже їх лялечки і яйця знищуються з його допомогою.

Засоби для побілки

Розчин для побілки плодових рослин можна купити в спеціалізованому магазині або придбати готову суміш. При плануванні подібної процедури, слід заздалегідь задуматися про покупку спеціального розчину. Зимова пора ідеально підійде для придбання, адже покупка не в сезон значно збереже заощадження. Починаючи з першого місяця весни можна помітити значний ціновий стрибок.

Необхідно розглянути кілька варіантів побілочних складів і обрати відповідний:

побілка садова купити

  • Побілка. Білий склад дуже стійкий до сонячних променів, ідеальний для боротьби зі шкідниками. При бажанні самостійного виготовлення складу, слід роздобути такі інгредієнти:

Води – 2 литри.
Вапна – 300 грам.
Мідного купоросу – 2 ст. л.
Канцелярського клею – 200 грам.
Глини – 200 грам.
Карбаміду – 20 грамм.

Приступати до фарбування слід після перемішування підготовлених складових до отримання однорідного складу. У підсумку виходить близько трьох літрів маси, чого буде достатньо для побілки 3-5 дорослих рослин.

  • Садова фарба. Подібний фарбувальний матеріал славиться стійкістю до зовнішніх чинників, що забезпечує тривалий час знаходження на рослині.
  • Крейда. Молоде дерево може травмуватися через використання вапна, тому для таких випадків застосовуються крейдяні склади. Цілком можливо використання вищевказаного рецепта за умови заміни вапна на крейду.

Технологія побілки

Розглянемо весняну побілку покроково:

побілка садова в УкраїніКрок 1. Підготовка до побілки дерев. Насамперед слід видалити відмерлі кору зі штамба дерева. На території біля рослини слід розстелити клейонку або великий відріз тканини. Скребок знадобиться для видалення великих шматків кори. Далі - проводиться зачистка майбутнього місця вибілювання за допомогою металевої щітки. Не слід забувати про садовий вар, адже він захистить пошкоджену ділянку дерева у разі поранення.

Крок 2. Процес побілки. Склад для побілки слід наносити за допомогою спеціальної кисті. Кожна пора має бути рівномірно зафарбована.

Крок 3. Прибирання. Після обробки рослини, необхідно прибрати залишки роботи біля дерева. Якщо правильно виконати перший крок, то цей процес не займе багато часу через наявність розстеленої тканини. Зібране сміття слід спалити, адже воно може містити небезпечні для дерев хвороби.

Весняну побілку потрібно здійснювати як на дорослих деревах, так і на молодих. Таким чином можна уникнути летального наслідку для рослини у разі перегріву або атаки паразитів. Побілка - чудовий спосіб зберегти здоров'я дерева.

05.04.2018

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.