0

Весняна посадка троянд: покрокова інструкція

Найпомпезнішого і найфеєричнішого ефекту при оздобленні присадибного майданчика можна досягти завдяки посадці троянд. Але вирощування таких дивовижних рослин - досить трудомісткий процес. Особливо важким він може стати при відсутності садівничого досвіду. Саме тому Вам знадобиться докладний план дій.

Троянди купити

Вибір посадкового місця

Троянда - рослина з досить «примхливим» характером, що вимагає ретельного догляду і уваги. З цієї причини, перед посадкою, слід наперед подумати про місце розміщення квітів. Простір для висадки рослин має відповідати таким правилам:


Освітлення. Троянди неймовірно світлолюбні, з цієї причини слід здійснювати посадку на добре освітленій ділянці. Якщо упустити цей момент, то присутній ризик в'янення і втрати декоративності прекрасної рослини. Але і безперервно палюче сонце може привести до небажаних наслідків. Потрібно віддати перевагу просторій місцевості, на якій троянда буде перебувати під прицілом сонячних променів до і після обідньої спеки, тобто - під «частковим» або тимчасовим затінюванням.
Саджанці троянд

Вологість. Коренева система рослини досить вибаглива до надлишку води. Якщо вологи виявиться надмірна кількість, то існує ризик гниття кореневої системи. Троянди рекомендується висаджувати на невеликій височині. Але і нестачі вологи допускати ні в якому разі не можна. Троянди потрібно поливати регулярно і рясно.

Вітер. Через його сильні пориви сповільнюється і деградує процес розвитку кореневої системи. Стовбур може розгойдуватися, що згубно вплине на загальний стан троянди. Оберіть затишне тихе містечко, де садова красуня буде захищена від протягів.


Дотримуючись вищевказаних вимог, можна забезпечити правильний захист рослини від згубного впливу зовнішніх факторів.

Ґрунтовий баланс

Троянди, щеплені на шипшину, відрізняються набагато більшою витривалістю, адже ця рослина відома своєю унікальною здатністю до виживання і може рости практично в будь-якому середовищі.

Як пристосувати ґрунт Вашого саду до потреб троянди?

Троянди посадкаВ ідеалі для садових троянд підходять суглинні ґрунти, багаті поживними речовинами, гумусом і нейтральною (PH 6,6-7,2) кислотно-лужною реакцією. Текстура повинна бути добре проникною для вологи і повітря.

Піщаний легкий – один із численних типів ґрунту, придатних для посадки. Його плюси в тому, що він добре пропускає повітря і воду, але з таким же успіхом з нього вимиваються поживні речовини, випаровується волога. Щоб він став родючим, над ним доведеться трошки «підшаманити»: слід ретельно удобрити його мінеральними речовинами, перегноєм і змішати з глиною в невеликій кількості.

Троянди доглядБагатий перегноєм, помірно важкий гарний тим, що має здатність прекрасно утримувати вологу, поживні речовини і тепло. Але йому, найчастіше, не вистачає проникності. Щоб довести його до «ідеалу» - просто присипте десятисантиметровим шаром піску і ретельно перекопайте.

Важкий глинистий надовго затримує в собі поживні речовини, але дуже погано пропускає вологу і повітря. При пересушуванні збивається у «клубок» і дає тріщини. Але і такий ґрунт можна прекрасно адаптувати для вирощування троянд. Розпушити його можна, розбавивши сумішшю піску з компостом в пропорції 1:1.

Кислий заболочений містить надлишок вологи і не дуже багато поживних речовин. Але і на такому можна виростити чудовий квітник, виконавши такі маніпуляції. Завчасно (місяця за 3 до посадки) старанно перекопати землю на 50-60 см і ретельно розпушити. Надлишкова волога буде поступово випаровуватися і земля не буде такою сирою.

Правила посадки

Троянди ціни

Подбаємо про наявність лунки для рослини. Її приблизна глибина - 60-65 см. Далі потрібно дослідити і обробити саджанці. Процес виконання такий:



Дбайливо витягаємо саджанець з упаковки.

Занурюємо кореневу систему саджанця у воду на 6-8 годин.

Підрізаємо пошкоджені корінці.

Попередньо підготовлені добрива змішуємо з субстратом і розподіляємо по лунці.

Укладаємо на дно кожної ямки по 1 таблетці Ініціатора: це дозволить убезпечити молодий і незміцнілий саджанець, захистивши його від шкідників і хвороб. Таблетка буде поступово розчинятися і цілий рік оберігати рослину.

Акуратно поміщаємо саджанець у лунку, розправляючи корінці таким чином, щоб вони були спрямовані вниз, дбайливо присипаємо ґрунтом. Важливо! Місце щеплення (або коренева шийка) саджанця має бути заглиблена під землю на 3-5 см. Це не дозволить підщепі з шипшини пускати пагони. А культурна прищепа сортової троянди буде пускати власне коріння і зміцнюватися.

Ретельно поливаємо нововисаджену троянду.

Уход за растением

Догляд за трояндамиЗабезпечення безперешкодного зростання і цвітіння здійснюється декількома способами:


Своєчасне обрізання троянд відповідно до потреб сорту.

Правильне формування куща або плетінь.

Регулярні підживлення і удобрення троянди.

Обробка від паразитів інсектицидами і фунгіцидами.
Корисні поради:

Для того, щоб надлишки вологи не спровокували гниття і появу інших хворобливих проявів на кущі, поливати троянду прямо під стовбур не слід. Сформуйте навколо куща невелику луночку і направляйте цівки води з лійки туди, поливаючи з боку круговими рухами.

Щоб волога не випаровувалася завчасно, а бур'яни не заважали рослині правильно розвиватися, не забудьте про мульчування: відразу після посадки виконайте мульчування торфом, керамзитом або сосновою щепою.

У перший рік після посадки молодий кущик дуже ніжний і чутливий. Удобрюйте його дуже дбайливо, не зловживаючи цим. На наступний рік підживлювати можна вже активніше.

Перед посадкою плетистої троянди не забудьте встановити опору, яку троянда буде обвивати.

Троянда - неймовірно гарна рослина, яке стане перлиною найнепримітнішого саду. Потрібно лише дотримуватися всіх вищевказаних порад і правил. Подібне заняття можна перетворитися не тільки на хобі, а й на прибутковий бізнес з продажу різноманітних троянд.

16.04.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.