Види томатів: як не заплутатися в термінах і вибрати правильний сорт

Виды томатов: как не запутаться в терминах и выбрать правильный сорт

Новачків, які слабо розбираються в «городній» кухні, безліч незрозумілих термінів призводять в деяку розгубленість. При продажі насіння (або рассадного матеріалу) продавці-консультанти іноді можуть запитати: Вам який потрібен помідор, штамбовий або детермінантний? Колір рожевий або жовтий? Для їжі або для консервації? "І т.д.

Саме «помідорній» темі присвячена наша сьогоднішня стаття, яка допоможе вам розібратися у всіх тонкощах цієї соковитої і дуже корисної культури.

Класифікація по висоті томатів (існує п'ять груп):

види томатів

1. Супердетермінантні – томати скоростиглі. Чагарники виростають невисокі, компактні, з двома-трьома суцвіттями. Вегетативний період невеликий, зав'язі утворюються рано, тому томати достигають дуже швидко, врожайність - висока. Вторинний цикл цвітіння настає після того, як дозріють томати на перших суцвіттях. Пасинкувати такі томати, не потрібно.

Цікаві сорти– Санька, Білий налив, Дитяча насолода і др.

Цікаво! Існує підвид «суперсупердетермінантних томатів» - які ще швидше дозрівають і ще компактніші в розмірах.

    Переваги супердетермінантних томатів:
  • найшвидший урожай;
  • найневибагливіші в догляді (не потрібно пасинкувати і підв'язувати);

2. Детермінантні – середньостиглі помідори, зростання обмежується чотирма-шістьма кистями. Вони трішечки вищі супердетермінантних помідорів. Вторинний цикл цвітіння збігається з появою на зав'язях перших томатів. Культуру потрібно пасинкувати і підв'язувати.

Кущ формується з міцним стеблом, відмінно кущиться.

    Перевага сортової групи:
  • прекрасно ростуть у відкритому ґрунті;
  • дають дружний урожай;
  • як правило, відрізняються непоганою стійкістю до захворювань.

Рекомендовані сорти - Київський ранній, Лагідний, Солероссо, Забава, Новинка Придністров'я, Дольчіссіо і ін.

помідори cупердетермінантні
помідори детерминантні

індетерминантний томат

3. Індетерминантні – відносяться до найвисокорослішої групи (від двох з половиною і до трьох метрів). Якщо такі кущі вчасно не формувати, то зовні така грядка буде нагадувати непрохідні джунглі.

В силу свого «зростання», такі помідори розвиваються повільно, і перші плоди з'являються на тридцять-сорок днів пізніше, ніж у інших томатів. Також мала ймовірність того, що на відкритому ґрунті, плоди встигнуть нормально сформуватися і визріти. Саме тому, висаджуються індетермінантні сорти, в основному, в теплицях. І оскільки ці сорти мають дуже велике «зростання», саме в тепличних умовах зручніше формувати кущі вертикально біля стовпів (підпорних), зрізати зайві пасинки і т.д



    У такого виду томатів є свої переваги, за які вони так цінуються городниками:
  • найвища врожайність, яка розтягується у часі;
  • можливість компактної посадки (так як такі томати ростуть у висоту, їх можна дуже щільно розмістити навіть на невеликій ділянці);
  • найвища врожайність, яка розтягується у часі;
  • спрощується забезпечення рівномірності освітлення всіх плодів - всі томати однаково доступні для сонячних променів, добре і дружно дозрівають;
  • менша ураженість грибками завдяки гарній аерації плодів;
  • плоди стійкі до розтріскування, лежкі та транспортабельні;
  • кращий вибір для промислового виробництва.

З найбільш відомих сортів і гібридів - Президент, Слива-гігант, Кентсберг золотий, Лимон-Ліана, Банан червоний, Волове серце і т.д.


сорти помідорів по висоті
відмінності детермінантні та індетермінантні томати
як сформувати помідори по висоті

4. Напівдетермінантні – культура високоросла, зріє пізно. Закладка суцвіть - кожні два-три листочки. Коренева система у томатів дуже потужна і розгалужена (може «йти» вглиб на півтора метри). Плодоношення дружне і рівномірне. У середніх смугах, Напівдетермінантні томати краще висаджувати в теплицях

Популярні гібриди - Гравітет, Івет F1, Гамаюн F1 і т.д.

    Ця сортова група ніби з'єднує в собі вибрані переваги детермінантних і індетермінантних сортів:
  • ранньостиглість;
  • висота до 2-х метрів (можна розмістити в звичайній теплиці);
  • укорочені міжвузля - до кінця шпалери розташовується більше кистей.


томати види

5. Штамбові – культура, яка потребує особливого догляду. Кущ - компактний, стебло - товсте і коротке. Листя ростуть на дуже близькій відстані один від одного, зав'язь також формується компактно. Тому кожен кущ, «видає» відмінний урожай.

Популярні сорти - Ефемер, Загадка, Едельрот, Білосніжка, Петруша-Огородник та ін.

    Переваги штамбових томатів:
  • не потребують підв'язки і пасинкування
  • не вимогливі до умов вирощування;
  • можна вирощувати в контейнерах.

За часом дозрівання:

1. Ультраскоростиглі (надранні) – від появи перших паростків і до збору врожаю проходить вісімдесят-вісімдесят п'ять днів (у деяких гібридів через сімдесят п'ять-сімдесят дев'ять днів). Вторинний цикл цвітіння настає після того, як дозріють томати на перших кистях. Пасинкувати такі томати, не потрібно.

Плоди у таких томатів невеликі й не дуже солодкі. Це наслідок того, що помідори ростуть ще в той період, коли світловий день ще недостатньо великий. Урожайність ультраскоростиглих помідорів скромна, але головна перевага - можливість поласувати свіженькими вкусняшками раніше за всіх. Після тривалої зими - так хочеться швидше зробити смачний весняний салатик зі своїх, не "хімічних» помідорів.

Популярні гібриди та сорти -Жаворонок F1, Вишневий потік F1, Санька.

2. Ранньостиглі - вегетаційний період від початку проростання - дев'яносто-дев'яносто п'ять днів. У ранньостиглу групу можуть входити як штамбові, так томати і детермінантні.

Рекомендовані - Президент, Золоте серце, Обжора, Сашер, Пінк роуз, Дитячий солодкий і ін.

помідори ультраскоростиглі
помідори ранньостиглі

3. Середньоранні – вегетаційний період від сходів насіння і до збору врожаю триває сто-сто три дні. Томати можуть рости як в теплицях, так і у відкритих ґрунтах.

Найбільш відомі томати - Вірність, Банан, Тарасенко, Клондайк, Яблучний Спас та ін.

4. Середньостиглі – після того, як з'явилися перші сходи, період визрівання - сто-сто п'ятнадцять днів. Середньостиглі дуже люблять сонце. Тому при висадці томатів, перевагу потрібно віддавати ділянкам з південного боку.

Найбільш відомі томати - Зебра біла, Малиновий дзвін та ін.


Помідор банан
Помідор зебра біла
Томат бичаче серце

5. Пізньостиглі – вегетаційний період від моменту проростання насіння - від ста двадцяти до ста тридцяти днів. Висаджувати такі помідори краще в теплицях, інакше прихід заморозків може погубити рослину.

До цієї групи належать всі «високі» сорти, яким потрібен час для нарощування зеленої маси.

Найбільш відомі представники - Титан, Фінік, Волове серце, Де Барао і ін.

За призначенням:

1. Свіже споживання – томати з соковитою, апетитною м'якоттю, шкірка - тонка.

Такі як: Данко, Вишенька рожева, Кавуновий, Італійський рифлений і ін.

2. Переробка (заготівля) – повинні бути томати дуже м'ясисті, і з малою кількістю насіння. Перед обробкою таких помідорів, шкірку, в основному, попередньо знімають.

Рекомендовані - Кардинал, Волове серце, Машенька, і т.д.

Насіння помідорів купити
Рецепти концерваціі помідорів
Страви з помідорів

3. Засолка, консервування. Вибирають помідори невеликі, правильної і бездоганної форми, шкірка повинна бути твердою, не схильною до розтріскування. Санька, Золоті пальчики, Солероссо і т.д.

4. Універсальні – після термічної обробки (як і в свіжозірваному стані) не втрачають свою форму.

Рекомендовані - Кобзар Тарасенко, Лагідний, Ріо Гранде.

За кольором:

1. Червоні. Таке забарвлення томати мають завдяки пігменту лікопін. Саме завдяки цьому пігменту, плоди благотворно впливають на серце, виступають хорошим профілактичним засобом від різних хвороб.

Рекомендовані - Ріо Фуего, Гібрид Тарасенко, Бичачий лоб.

2. Жовто-помаранчеві – плоди містять великий відсоток бетакаротину і альфа каротину. У них також присутня велика кількість вітаміну С, що благотворно впливає на стан шкіри. При регулярному вживанні в їжу таких плодів, знижується ризик захворювань шлунка, дихальних шляхів, запальних процесів.

Рекомендовані - Клондайк, Лимон-Ліана, Золоте серце.

3. Рожеві – плоди такого забарвлення набагато ніжніші, послаще і солодші, ніж червоні. У рожевих міститься велика кількість мікроелементів, каротин, і лікопін, вітамін С. Томати сприяють зміцненню імунітету, покращують роботу мозку, це профілактика різноманітних хвороб і т.д.

Рекомендовані - Малиновий дзвін, Де Барао Царський, Пінк Роуз, Гібрид Тарасенко рожевий і ін.


Помідори по квітам
Види томатів
Сорти помідорів

4. Фіолетові – це забарвлення помідорів дають фенол і антоціан. Застосування в їжу плодів з таким забарвленням сприяє профілактиці погіршення пам'яті, позитивно впливають на організм.

Рекомендовані сорти - Синій помідор, Чорниця, Бузкове озеро.

5. Зелені – цей колір не показник «незрілості» плоду, а нове чудо селекції. Розроблено томати спеціально для алергіків, у яких є протипоказання до антоціанів/лікопін. Це прекрасний засіб від шкідливих УФ-випромінювань. Профілактика захворювань, катаракти і т.д.

Рекомендовані - Малахітова скринька і Болото.

6. Чорні - в плодах міститься великий відсоток антоціану. Ці томати - відмінні афродизіаки, особливо рекомендується приймати в їжу чоловічій статі.

Рекомендовані сорти - Чорний принц, Де Барао Чорний, Сашер.


фіолетовий томат
чорний томат
білий томат
7. Білі – містять велику кількість антоксантіну. Він нормалізує тиск (артеріальний), зміцнює імунітет, зменшує рівень холестерину. Рекомендовані сорти - Зебра біла.

Також існують:

- Біф томати. Дуже м'ясисті і дуже великі (вага - вище ста п'ятдесяти грамів). Назва перекладається з англійської як «яловичина». Забарвлення - червоне, жовте і рожеве. Причому, червоні томати - добре переносять термічну обробку, чого не скажеш про рожеві і жовті.

Особливих вимог по догляду за такими помідорами немає. Є тільки нюанси - висаджувати потрібно дві-три культури на один квадратний метр, і рослина потребує регулярних підгодівль.

Рекомендовані - Волове серце, Безрозмірний, Рожевий мед.

- Черрі - помідори дуже мініатюрні, сорт названий на честь вишні. Смак солодкий, м'якоть - соковита. Вживаються в їжу як в свіжому вигляді, так і в консервованому.

Рекомендовані - Черрі-Сливка, Дюймовочка.

Біф томат
Черрі томат

Томати можуть відрізнятися також за формою. Вони бувають кругленькі, з носиком, грушоподібні, плоскоокруглі, сливовидні, перцевідні і т.д.


Желаем Вам вдохновения и веселого томатного настроения!

Незвичайний томат
Ідеї з помідорами
15.03.2019

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.