0

Все що потрібно знати про грунт та харчування рослин

Все что нужно знать о грунте и питании растений

Ґрунти та харчування рослин

Ви стільки сил і часу вкладаєте в свою ділянку, а рослини все одно погано ростуть і урожай мізерний?  Можливо, справа в ґрунті.  Адже саме він є домівкою і джерелом харчування рослин.

На засвоєння рослинами макро- і мікроелементів впливає механічний склад ґрунту і його кислотність.

Які бувають ґрунти?

Стисніть грудку вологої землі в руках.  Якщо вона збереже форму - у вас глинистий ґрунт.  Суглинок при формуванні з ґрунту колечка дасть тріщини, а супесчанік - розсиплеться.

Глинисті і суглинні ґрунти багаті мікроелементами, але повітрообмін в них поганий.  Це ускладнює роботу мікроорганізмів і коріння погано дихають.  Тому, добрива не засвоюються.  Після дощів земля береться кіркою, стає кам'яною.

Що робити? Завезіть на ділянку пісок.  Внесіть гній або перегній.  Мульчуйте - так ваші грядки не зіб'ються.  Сійте злакові сидерати - жито, овес.  Вони розпушать і піддобрять землю.

Піщаний і супіщаний ґрунт легко обробляти, він повітропроникний і не затримує вологу.  Рослини поливають частіше і витрата добрив більше, так як ті швидко вимиваються.

Як поліпшити? Восени під перекопування вносіть органіку: гній, перегній, біогумус.  Сійте сидерати - гірчицю, вику, олійну редьку.  Мульчуйте рослини сіном, соломою, скошеною травою.  Проведіть на ділянку крапельний полив.  Віддавайте перевагу гранульованим добривам тривалої дії.

Також на правильний розвиток рослин і харчування впливає кислотність грунту.

Кислотність грунту - що це?

рН - «pondus Hydrogenii» - це показник кислотно-лужного балансу іонів водню.  Буквально - вага водню.

Показники рН і кислотність грунту:

 • 3,5 - 5рН - кислий

 • 5 - 6 рН - слабокислий

 • 6 - 7 рН - нейтральний

 • 7 + - рН - лужний

Що залежить від кислотності грунту?

  •  Доступність макро- і мікроелементів;

  • Діяльність мікроорганізмів;

  • Коренеутворення рослин.

При нейтральній або слабокислій рН, рослини повністю засвоюють добрива і проходить природне утворення біогумусу.

У кислому ґрунті багато мікроелементів переходять в недоступну для рослин форму.  Рослини не отримають кальцій, магній, калій, натрій.  Збільшується концентрація алюмінію, марганцю, заліза.  У великих дозах вони згубно впливають на рослину.  Корисні бактерії погано розвиваються, пропадають дощові черв'яки.

У лужних ґрунтах страждають коріння рослин.  Вони погано розвиваються і засвоюють харчування.  Цинк, мідь, бор, марганець стають недоступними для рослин.  Виникають хлорози, сповільнюється зростання, знижується плодоутворення.

Ґрунти та харчування рослин
Які бувають ґрунти?
Глинисті і суглинні ґрунти
Кислотність грунту - що це? Показники рН і кислотність грунту

Як визначити кислотність грунту?

1. За допомогою кіслотомера.  Занурте щуп у вологу землю - він швидко і точно визначити показник рН.

2. Скористайтеся лакмусовим папером.  Перемішайте жменю землі з водою.  Нехай розчин півгодини настоїться.  Занурте в нього лакмус.  Чим червоно стане індикатор - тим кисліше реакція.  Синій колір - грунт лужний.

3. Народний метод.  Самий неточний.  Кислотність визначають за допомогою соди і оцту.  Реакція земляного розчину на оцет дають лужні грунту, на соду - кислі.

Що робити, якщо реакція ґрунту кисла?

Є рослини, які пристосувалися до кислого ґрунті - ацидофіли.  Вони навчилися утворювати мікоризу - грибокорінь.  Грибкові організми живуть в співдружності з рослинами і допомагають добувати важкодоступні мікроелементи.  Натомість мікоризні гриби отримують полісахариди.  Кисле середовище таким рослинам необхідне.  Тому, коли садите лохину, брусницю, журавлину, вносіть верховий торф.  Кисле середовище люблять гортензії, рододендрони, вересові і хвойні.  Добре росте щавель і шпинат.

Для розкислення ґрунту його вапнують.  Для цього під перекопування внесіть вапно, доломітове або кісткове борошно.

Лужний грунт.  Що робити?

Слаболужну реакцію ґрунту люблять капуста, коренеплоди.  На солонцях з реакцією рН вище 8 страждають всі культурні рослини.

Для закислення ґрунту використовуйте гіпс, верховий торф, гранульовану сірку.  Вносіть амонійні і сульфатні форми добрив.  Заповнюйте дефіцит мікроелементів листовими підгодівлями.

Діяльність людини є одним з основних факторів ґрунтоутворення.  Ми навчилися створювати оазиси в пустелях і осушувати болота.  Ми вирубуєм ліси, освоюючи нові оранки.  Добре це чи погано?  Добре, якщо обробляючи ґрунт, ми прагнемо його відновити.  Погано, якщо не думаємо про тих, хто прийде після нас.  Навіть сама родюча земля виснажується, якщо її не відновлювати.  І, навпаки, найбідніші солончакові ґрунти можна збагатити і отримувати завидні врожаї.  Все в наших руках.

Вносіть органіку, корисні мікроорганізми.  Сійте сидерати, стежте за структурою і кислотністю ґрунту.  Додавайте добрива розумно.  І земля віддячить вам рясним врожаєм.


Як визначити кислотність грунту?
13.11.2020

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.