0

Все що ви хотіли знати про мікрозелень

Все что вы хотели знать о микрозелени

Сонечка так мало восени. Не встиг з роботи повернутися, а вже темінь за вікном. Поганий настрій лікується вітамінами і корисним заняттям. Давайте прикрасимо наші підвіконня мікрозеленню. Це смачно, швидко, корисно і красиво.

Ще з середини минулого століття кухарі використовували мікрозелень для прикраси ресторанних страв. Але пройде ще півстоліття до масового захоплення мікрогріном. Початок тріумфу зелених паростків покладуть зародки злаків.

Послідовники здорового способу життя в середині 90-х років минулого століття виділили місце на підвіконні для пророщування насіння. Одного разу зародки переросли і дали молоді листочки. Паростки були набагато смачніше пророслих зерен. І вже за двадцять років маленький городик в судочку ми купуємо в супермаркеті поруч з будинком.

Мікрозелень – це пророщені з насіння молоді пагонці. Паростки готові до вживання від сім'ядольних до двох справжніх листочків. В цей час рослини продукують вироблення гормонів росту - ауксинів і цитокінінів, і концентрація корисних речовин в них максимальна. 


Чим корисна мікрозелень?

  • У мікрогріні в п'ять разів більше вітамінів, ніж у дорослих рослинах. 

  • Молоді паростки містять антиоксиданти і при регулярному вживанні подовжують молодість і покращують пам'ять.

  • Це запас корисної клітковини.

  • Ніжний пікантний смак підкреслить будь-яку страву і урізноманітнить меню. З мікрозелені готують салати, збивають шейки, ними прикрашають страви і бутерброди.

  • Отримати урожай мікрогріну вдома можна за 1 - 2 тижні. Наприклад, крес-салат і гірчицю зрізають через 7 - 10 днів після висіву насіння. 

Як вибрати насіння?

Насправді - вибір величезний. Насіння капусти, редиски, цибулі, буряка, соняшнику, амаранту і люцерни - це неповний список культур, які вирощують на підвіконні. А ось перець, томат, баклажан для пророщування не годяться. Паростки пасльонових містять алкалоїди і можуть викликати отруєння.

Не всім припадуть до смаку і баштанні культури - гарбуз, кабачок, огірок і кавун. Вони гірчать. Як втім і насіння квасолі. А ось горошок виходить дуже ніжним і смачним.

Насіння моркви, петрушки, кропу проростають довго, тому для мікрогріну не використовуються.

Не варто зупиняти свій вибір на оброблених препаратами насінні. Якщо хочете бути впевненими в якості, вибирайте пачки з відміткою «мікрозелень». Там і насіння більше, ніж в упаковках для городу.

Мікрозелень в їжі
Чим корисна мікрозелень

Як виростити мікрозелень?

Мікрогрін вирощують на кокосовому субстраті, вермикуліті, гідрогелі, в звичайному ґрунті. Так що там! Знаходяться умільці, у яких грядочки розташовані на ватяних дисках, марлі, серветках та ... туалетному папері. Головне, підібрати зручний для себе спосіб. Наше завдання - забезпечити вологе середовище для проростання насіння. Якщо вирощуєте вперше - зупиніть вибір на кокосі або  вермикуліті. Вони нейтральні і тривалий час утримують вологу. Якщо використовуєте гідрогель, попередньо замочіть його на 2 - 3 години.

Ємність також не принципова. Підійдуть контейнери і судочки висотою 3 - 10 см. Лоточках з-під печива, ємності для розсади - головне, щоб на підвіконні помістилися і насіння вистачило.

  1. Насипте в ємність субстрат. Змочіть його з пульверизатора. Густо розкладіть по поверхні насіння, присипте невеликим шаром ґрунту, змочіть злегка ще раз пульверизатором. Насіння гороху, соняшнику, буряка замочіть попередньо на ніч.

  2. Накрийте ємність плівкою і приберіть на 2 - 3 дні в темне місце. Так насіння швидше і дружніше зійдуть.

  3. Як тільки паростки проклюнуться, переставте ємності на підвіконня. Зніміть плівку.

  4. Зрізайте урожай, коли розкриються сім'ядолі і до двох справжніх листків. Саме в цей час мікрогрін найсмачніший і найкорисніший. Пізніше паростки грубіють і втрачають частину вітамінів.

Як виростити мікрозелень
Виростити мікрозелень вдома

Корисні хитрощі

Зручно вирощувати в одному судочку відразу 4 - 5 культур. Так мікрогрін займає менше місця, а урожай різноманітніше. 

Якщо вирощувати в три етапи, мікрозелень буде на столі постійно. В одному судочку паростки проростають, у другому - підростають, а в третьому - вже зрізаються.

Слідкуйте, щоб насіння не закисало і не покривалися пліснявою. Особливо, якщо вирощуєте на марлі чи ваті. Для цього матеріал, який замінює субстрат, потрібно періодично оновлювати.

Зрізайте паростки вранці. У першій половині дня вони найніжніші і смачні.

Використовуйте мікрогрін в свіжому вигляді. Так організм отримає всі корисні нутрієнти. Немає потреби заморожувати зелень або запасати. 

Експериментуйте з мікрозеленню. За короткий проміжок часу у вас з'являться фаворити. Наприклад, амарант і буряк яскраві і святкові. Гірчиця, крес-салат і дайкон мають ніжно-гострий пікантний смак, а горошок і капуста привносять в блюдо ніжні нотки. Обов'язково виростыть кінзу. Вона некваплива в порівнянні з іншими культурами, але має дуже яскравий смак. Для вирощування кінзи використовувати кокосовий субстрат

Вирощуйте мікрогрін та отримуйте необхідні вітаміни протягом усієї зими. До того ж, зелена грядочка прикрасить віконце і задасть літній настрій. Навіщо хандрити? А ну-ка, насіння на підвіконня!

Лайфхаки для мікрогріну
Мікрогрін вдома

19.11.2020

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.