Все про гладіолуса: посадка, догляд, корисні поради

Всё о гладиолусах: посадка, уход, полезные советы

Етимологія назви його проста і зрозуміла. Ми називаємо цю квітку древнім латинським словом Gladiolus, що перекладається як «меч», а друге його ім'я - Шпажник - він отримав через свою зовнішню схожість зі шпагою.

Гладіолуси купити

Гарячий африканський «хлопець»

Ми настільки звикли бачити його на наших рідних клумбах, в ландшафті дачних ділянок і двориків, що створюється враження, ніби гладіолус завжди зростав тільки в наших краях. Він немов створений для того, щоб прикрашати собою палісадники наших міст і сіл, а його період цвітіння сприймається як останнє вечірнє вбрання наприкінці літа. Деякі сорти квітнуть до самого вересня, і тому мають честь урочисто брати участь у шкільних лінійках, прикрашаючи букети дітвори.

І здавалося б: до чого тут взагалі Африка? Хтось помилково про неї згадав? Ми ж з дитинства знаємо, що Африка - це екзотичні фрукти, заповідники з дикими левами і зебрами і запальні танці корінних народів. Але Африка - це ще й батьківщина гладіолусів. Там і понині збереглися поля дикорослих різновидів цієї квітки, саме з цих сонячних країв і веде свою спорідненість шпажник.

Цибулини гладіолусів

Тільки уявіть собі! До того, як потрапити до Вашого квітника, ця рослина виконала довгий шлях з південноафриканських просторів, встигло побувати «головним болем» стародавніх греків, які вважають гладіолуси настирливими бур'янами, і прикрасою розкішних садів давньоримських патриціїв. Цибулини гладіолусів у різні часи то безжально викорінювали, то дбайливо культивували, і навіть подавали до столу. Приходив якийсь середньовічний селянин до іншого на келишок пива, а той йому: «Егегей! Як ти вчасно, у мене саме гладіолуси замаринувати і пиріжки з гладіолусовим фаршем спекли!» І це все не просто так, адже цибулини гладіолуса багаті поживними речовинами. Але якщо Ви вирішите оцінити смакові якості гладіолуса, наполегливо не рекомендуємо Вам це робити, адже сучасні голландські цибулини, як правило, поставляються обробленими спеціальними засобами для того, щоб продовжити термін їх зберігання, захистити від захворювань і підвищити схожість.

Правила догляду за гладіолусами

Гладіолус досить невибагливий і не зажадає у Вас занадто багато часу і сил. Але для того, щоб рослина розвивалася швидко і гармонійно, виглядала здоровою і красивою, потрібно знати про вподобання гладіолуса щодо ґрунту, освітлення і поливу.

Гладіолуси ціни

Правило №1. Побільше світла!

Гладіолус, як знатний красень, любить поніжитися в світлі природних «софітів», покрасуватися і насититися сонячними променями. Тому Ви можете сміливо висаджувати його на найосвітленіших ділянках, саме там він проявить себе у всій красі. Висаджені в затінених ділянках гладіолуси можуть з часом дрібнішати і втрачати яскравість свого забарвлення.

Не бійтеся висаджувати гладіолус під прямими сонячними променями, ці квіти люблять «позасмагати» на сонечку!


Правило №2. Краще недолити, ніж перелити!

Цибулинки гладіолуса в перші дні після посадки дуже чутливі до вологи. У заболочених перезволожених ґрунтах вони можуть дуже швидко піддатися гниттю. Тому саме в перший час після посадки поливати гладіолус потрібно дуже дбайливо і акуратно. Коли з'явиться перша зелень, що перевищує 5 см, можна поступово збільшити обсяг поливу. Далі - помірно поливати в міру потреби, але стежити, щоб ґрунт не засихав.

Правило №3. Поживний ґрунт - запорука пишного цвітіння

Гладіолуси дуже люблять ґрунт, насичений поживними речовинами. Вони чудово ростуть на удобрених чорноземних, суглинкових і супіщаних ґрунтах. Якщо у вашому квітнику бідний глинистий або піщаний ґрунт - це легко виправити за допомогою внесення добрив. Навесні - азотомістких (Нітроамофоска, Агролайф), восени - безазотних або з вмістом азоту в невеликій кількості: Екоплант або Суперфосфат.

Правило №4. На зимівлю - в «теплі краї»

Коли гладіолуси вже відцвіли, важливо почекати, поки цибулина дозріє. Для цього - чекаємо, поки зелень підсохне, а потім - зрізаємо її. До настання заморозків викопуємо цибулини, акуратно очищаємо від забруднень і сортуємо.

Важливо: без жалю відсортовуємо заражені і гнилі цибулини, щоб вони не поширювали гнилі і захворювання на інший посадковий матеріал.


На зберігання цибулини ховаємо в льох або схоже за мікрокліматом місце. Там вони будуть спати до самої весни.

Періодично перевіряйте стан цибулин, що знаходяться на зберіганні: перебирайте, провітрюйте і видаляйте гнилі, якщо такі є.


Правила посадки гладіолусів

Крок 1. Так, ще раз переберіть і відсортуйте. Не лінуйтеся, і неважливо, що ви це робите вже втретє. Це все - для блага рослини і для краси клумби.

Крок 2. Замочіть цибулини на 10 годин у розчині Фундазола або Актари. Це дозволить знищити шкідливі організми, яким вдалося перезимувати на цибулині, захистить від хвороботворної мікрофлори, яка буде «чекати» цибулини у відкритому ґрунті і простимулює якнайшвидше проростання і приживання рослини.

Крок 3. Після обробки висушіть посадковий матеріал в прохолодному освітленому місці.

Крок 4. На перекопаній ділянці, збагаченій добривами, проробляємо невелику канавку, глибиною 11-13 см.

Крок 5. Розкладаємо в канавці цибулини на відстані 10-15 см одна від одної.

Крок 6. Щедро поливаємо і чекаємо, поки вода в лунці повністю вбереться. Якщо залишити «болото», надмірна волога може нашкодити посадковому матеріалу.

Крок 7. Засипаємо канавку землею.

Тада-а-а-а-а-ам! Гладіолуси посаджені!
Тепер справа за малим: помірно поливати в міру висихання ґрунту.


25.05.2018

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.