0

Вибираємо садовий секатор: на що звернути увагу

Выбираем садовый секатор: на что обратить внимание

Секатори незамінні для садових робіт. Вони призначені для обрізки гілок, укорочення пагонів, формування крони. Вдало вибраний секатор забезпечить довголіття улюбленим рослинам.

Навіщо потрібні секатори та чим вони кращі від звичайних ножиць та ножів

які бувають секатори.jpg

Секатори — на відміну від звичайних ножиць та ножів — мають спеціально розроблений механізм для акуратного зрізу. Завдяки цьому:

  • можна без надмірних зусиль відсікати навіть товсті пагони та гілки;

  • не відбувається значного травмування рослини (вона швидко відновлюється після процедури).

Секатори використовують, коли потрібно щось зрізати. В основному це:

  • санітарна, проріджувальна, омолоджувальна, формувальна обрізка дерев, кущів, живоплотів;

  • формування квіткових композицій на ділянці шляхом укорочення окремих екземплярів;

  • розмноження рослин методом живцювання, щеплення, поділом куща;

  • збирання врожаю винограду, огірків, інших овочів та фруктів без пошкодження пагонів.

Своєчасна обрізка допоможе зміцнити здоров'я рослини, омолодити та відновити, прибрати непотрібні гілки, сформувати крону та поліпшити її зовнішній вигляд, підвищити врожайність. Секатори широко використовують як дачники і садівники-любителі, так і фахівці в професійному садівництві та флористиці.


Які бувають секатори за призначенням

як вибрати кращий секатор.jpg

За особливостями механізму та лез секатори поділяються на кілька груп. Можна купити:

  • Стандартний площинний секатор — має два добре заточені леза, що рухаються по дотичній та виконують акуратний зріз без пошкодження кори. Підходить для зелених гілок, молодих пагонів, сирої деревини. Популярна модель — секатор садовий V-SERIES сталь SK5 KT-V1021.

  • Секатор контактний з ковадлом — працює внаслідок контакту заточеного леза та опорної пластини, яка фіксує гілку. Діє грубо та залишає рвані рани, використовується для старих та сухих гілок діаметром 1–3 см. Добре зарекомендував себе сталевий садовий секатор з ковадлом SK5 V-SERIES KT-V1030K.

  • Секатор із храповим механізмом — мінімізує навантаження на кисть, оскільки містить пружину. Якщо з першого разу гілка не відріжеться, руків'я повернеться у вихідне положення, а лезо залишиться нерухомим. При повторному натисканні процес різання продовжиться. Це хороший варіант для живих та сухих гілок діаметром до 3 см. За посиланням можна побачити типовий садовий секатор з храповим механізмом GR0076N.

  • Секатор-ножиці — невеликий інструмент для обрізки квітів та молодих пагонів. Два однаково заточені леза легко відсікають зайве, мінімізуючи стрес для рослини. Чудовий приклад — ножиці для кущів з прямими лезами V-SERIES або секатор садовий прямий 8 "CARBON-STEEL KT-RG1007.

  • Прищеплювальний секатор — робить дзеркальний зріз на щепі та підщепі, тому гілки з’єднуються для зрощення з принципом пазла. Якісна професійна модель — секатор прищеплювальний Mastertool..

  • Гілкоріз, кущоріз — характеризуються подовженими ручками та міцними лезами. Використовуються для відрізання гілок дерева та стрижки чагарників відповідно. Наприклад, сучкоріз с зубчатою передачею та наковальнею V-SERIES KT-V1221 зрізає гілки діаметром до 4 см.


Як вибрати секатор за розміром, матеріалом, зручністю використання

к вибрати секатор за призначенням.jpg

Секатор вибирають з урахуванням своїх потреб. Ключовий параметр — розмір інструменту:

  1. для квітів потрібні маленькі секатори, для товстих гілок — великі;

  2. для плодових кущів діаметр зрізу становить 1,5–2 см; для винограду, троянд та дерев — 2,5–4 см. Щоб не «вбити» інструмент за кілька сезонів, слід спиратися на середній показник зрізу.

Отже, хороший секатор:

  1. сталевий із тефлоновим покриттям лез, це захистить інструмент від корозії, зменшить тертя, а також збереже лезо від налипання соку та кори;

  2. ручки - ергономічні із гумовими вставками, що забезпечать надійний захват та не допустять мозолів; туго затягнуті гайки і болти гарантують надійне кріплення та безпечність використання;

  3. пружина - краще вибирати поворотну стрічкову (вона вважається надійнішою, ніж дротова спіральна) і прослужить довше.

Важливо, щоб розкритий секатор добре лягав у руку, дозволяючи захопити нижнє руків’я вказівним і середнім пальцями.

Відкриватися та закриватися інструмент має майже без зусиль. При цьому проміжок між лезами повинен бути мінімальним. Для безпечного транспортування потрібен фіксатор, що триматиме леза зімкнутими.

Як доглядати за секатором правильно

Основне правило — зберігати секатор чистим. Тож, після використання слід:

  1. вимити інструмент у мильній воді;

  2. висушити;

  3. у разі необхідності видалити ацетоном смолу та інші стійкі забруднення;

  4. ретельно витерти, прибираючи найменші залишки вологи (навіть якщо секатор не мили);

  5. змастити моторним мастилом або обробити засобом Wd-40.

В розбірних секаторах кожну деталь промивають окремо. Для зручності використовують зубну щітку. Допустимо протирати інструмент бавовняною тканиною, змоченою у спирті.

Якісний секатор прослужить довго, граючи роль незамінного помічника. Ця покупка змінить ставлення до садових робіт: відтепер вони будуть проходити швидко, легко, практично без зусиль.


24.01.2024

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.