Вирощування малини: 5 правил щедрого врожаю

Выращивание малины: 5 правил щедрого урожая

Малину треба правильно обрізати, поливати, удобрювати, захищати від хвороб, шкідників і бур’янів. А великі соковиті ягоди будуть смачною нагородою!

В нашому магазині ви можете придбати все необхідне для піклування про малину. У нас представлені найкращі добрива, інсектициди, гербіциди, фунгіциди, а також інструменти для саду та городу. Замовляйте – не пошкодуєте!

Правило перше – обрізайте малину

Пагони, що вже дали ягоди, в наступному році будуть родити менше. Обрізка дозволяє направити ресурси рослини на молоді гілки – найперспективніші з точки зору урожаю. До того ж знищення старих пагонів зменшує кількість шкідників та збудників інфекцій в малиннику.

Виконують обрізку до трьох разів за рік.


Терміни обрізки

Навіщо обрізати малину

Як обрізати малину

До розпускання бруньок

Простимулювати розвиток бруньок, видалити хворі або старі пагони, що з якихось причин не були прибрані восени.

Обламані, підмерзлі та старі (темніші) пагони зрізати під корінь, не залишаючи пеньків. Хороші пагони, трохи пошкоджені морозом, видалити частково – до здорової бруньки. Укоротити всі здорові та перспективні пагони: першу групу – на 10-15 см, другу – на половину висоти, в третій залишають довжину 20-30 см. Завдяки цьому ягоди будуть дозрівати поступово протягом літа, а не одночасно.

В період цвітіння

Прибрати хворі, сухі, пошкодженні гілки та листя, прорідити малинник.

Пагони з пожовклим листям вирізти і спалити, тим самим зупинити розвиток інфекцій, раз на декілька тижнів протягом літа видаляти молоді поростки, що з’являються на відстані більше ніж 20 см від центру малинового куща.

Осінь (після збору урожаю)

Прорідити малинник і підготувати його до наступного сезону.

Вирізати всі хворі, а також зайві бічні пагони – щоб дистанція між кущами складала 50-60 см, видалити пагони, з яких влітку зібрали врожай. Залишити 5-10 молодих пагонів в кожному кущі.


Пагони, що вже дали ягоди, в наступному році будуть родити менше. Обрізка дозволяє направити ресурси рослини на молоді гілки – найперспективніші з точки зору урожаю. До того ж знищення старих пагонів зменшує кількість шкідників та збудників інфекцій в малиннику.

Особливості обрізки ремонтантних сортів малини

Ремонтантні сорти дають урожай двічі – в червні-липні та вересні-жовтні. Влітку родять дворічні стебла, восени – однорічні

Другий урожай менш рясний і виснажує рослину. Тому досвідчені садівники переводять ремонтантну малину на одноразове плодоношення. Для цього восени абсолютно всі пагони зрізають під корінь. Весною на їхньому місці виростуть нові гілки, які зацвітуть у серпні, а восени дадуть дуже щедрий урожай. В такому випадку ягоди захищені від шкідників. Адже восени комахи вже не відкладають личинки у плоди.

Якщо ж хочеться мати дві хвилі урожаю ремонтантної малини, то на зиму в кущі залишають 4-6 здорових красивих пагонів. Але всі пошкоджені та хворі гілки видаляють обов’язково!

Правило друге – поливайте малину правильно

Малина потребує вологи з початку весни й до моменту дозрівання ягід. Загалом кущі поливають до семи разів за сезон:

  • вперше – навесні до цвітіння, волога дозволяє сформуватися великій кількості зав’язей;

  • з червня і до середини серпня малину поливають раз в 7-10 днів, особливу увагу приділяючи ремонтантному сорту - після літнього збору урожаю рослина має відновитися і зволоження їй в цьому допомагає;

  • з останніх чисел серпня і до жовтня малину поливають за умови сухої погоди, завелика кількість води призведе до заливання пагонів, які взимку ризикують замерзти, останній раз кущі поливають після опадання листя і перед закриттям на зиму агроволокном.

Коренева система рослини розростається на глибині приблизно 30 см – і саме цей шар має бути рівномірно зволоженим. Поливають малину декількома методами:

  • найкращий спосіб – крапельний (вода рівномірно подається прямо під рослину);

  • найпростіший – по землі (воду пускають по канавках в міжряддях вздовж кущів, але волога поширюється нерівномірно);

  • найнебажаніший – дощування (воду розбризкують, через що є ризик гниття ягід та листя).

В магазині «Світ Рослин» ви можете придбати необхідні інструменти для якісного поливу, в тому числі й крапельного. З нами ваш сад буде яскравим від ягід та завжди здоровим!

Правило третє – використовуйте добрива

Малина потребує підживлення протягом всього сезону. Також препарати використовують під час посадки саджанців. Внесення добрив проводять одночасно з поливом:

  • після танення снігу під кущі вносять азотні добрива для розвитку пагонів та зеленої маси;

  • кожні два тижні підживлюють малину мінеральними або органічними добривами, чергуючи їх, перше внесення проводять весною, друге – на початку літа;

  • в період цвітіння вносять добрива з вмістом калію та суперфосфати суперфосфат подвійний, нітроамофоска), для більш раннього та рясного врожаю додатково підгодовують малину через листя, актуальні препарати з фосфором, азотом, калієм - підгодівлю проводять через 4-6 діб після внесення поживної речовини в ґрунт;

  • в серпні після плодоношення використовують калійні добрива без хлору, а в вересні виконують підгодування суперфосфатами та сульфатом кальцію, це допоможе рослині підготуватися до зими.

В магазині «Світ Рослин» ви можете купити якісні добрива для малини. Якщо вам потрібна консультація, наші спеціалісти обов’язково її нададуть.

Правило четверте – обробляйте малину від шкідників та хвороб

   Важливе правило в боротьбі з хворобами – прибирати та спалювати заражені пагони. Деякі захворювання швидко розповсюджуються і можуть знищити цілий малинник. Лікуються лише видаленням проблемних стебел: бактеріальний рак (зобуватість коренів), кучерявість малини, хлороз (жовтяниця), мікоплазмоз (стовбуріння).

Розповсюджені грибкові захворювання малини. Обробку від них вперше проводять ранньою весною і продовжують протягом сезону. До таких хвороб відносяться:

  • іржа – листя покривається темними плямами, висихає та опадає, а на стеблах розвиваються коричневі виразки, використовують фунгіциди Топаз чи Фітоспорин;

  • антракноз – листя вкривається сірими плямами з пурпуровим обідком, згортається та опадає, відшаровується кора, ягоди не дозрівають, темніють і деформуються, використовують Хорус, Світч, Топаз, залізний купорос;

  • борошниста роса – з’являється пухкий білий шар на листі, яке поступово висихає, деформуються ягоди, фунгіциди проти борошнистої роси – Скор, Топаз та Тіовіт Джет;

  • пурпурова плямистість (дідімелла) – листя вкривається світло-ліловими плямами, що згодом темнішають по краях, по центру з’являються чорні крапки, пагони стають ламкими, бруньки не розвиваються, використовують фунгіциди Світч, Топаз.


obrabotka malini ot rzhavchini.jpg
obrabotka malini ot antraknoza.jpg
muchnistaya rosa malini.jpg
rurpurnaya pitnistost malini.jpg

Хвороби рослин часто виникають через активність шкідників, які є переносниками збудників. Наприклад, хлороз, кучерявість та стовбуріння малини можуть виникати через нематод, кліщів, попелиць. Тому особливо важливо боротися з комахами – в тому числі й ґрунтовими.

Хрущі та дротяники під’їдають кореневу систему малини, тим самим вбиваючи пагони. Один з кращих препаратів від них – біоінсектицид Мезітропін. Препарат:

  1. екологічний, безпечний для середовища та людини;

  2. не накопичується в рослинах;

  3. бореться з багатьма ґрунтовими шкідниками (личинками хруща та колорадського жука, дротяниками, довгоносиками, а також капустянками й трипсами).

Використовують «Мезітропін» весною на самому початку сезону або восени після збору урожаю.

Інсектициди від основних шкідників малини

Інсектициди для малини, як правило, борються з багатьма шкідниками одразу. Найбільш небезпечні комахи:


tlya na maline.jpg
pautinnii kleshch na maline.jpg
galitsa na maline.jpg
malinnii zhuk.jpg
malinnii dolgonosik.jpg
malinnovaya mol.jpg
steblevaya mukha.jpg

Шкідник малини

Препарат

Попелиця

Актеллік або Актара

Павутинний кліщ

Актеллік і Вертімек до цвітіння та після збору ягід

Галиця

Енжіо й Актеллік перед та після цвітіння

Малиновий жук

Актеллік, перед цвітінням – Енжіо

Сунично-малиновий довгоносик

Актеллік до цвітіння

Брунькова міль

Прованто Максі, Прованто Профі ранньою весною

Стеблова муха

ранньою весною – Актеллік

Важливо прибирати всі уражені пагони, а також виносити з малинника опале листя. Чим менш захаращений сад, тим менше місця для активності шкідників (а значить, і розвитку хвороб).

Правило п’яте – захищайте малину від бур’янів

Бур’яни відбирають у малини поживні речовини, знесилюючи пагони та надаючи прихисток шкідникам. Від зарослів позбуваються механічним способом та за допомогою гербіцидів:

  1. ранньою весною (вперше) та до початку цвітіння (вдруге) проходяться по малиннику сапою і видаляють всі сходи бур’янів;

  2. до початку вегетації, під час неї або після збору урожаю оброблюють міжряддя гербіцидами. Використовуються як препарати вибіркової дії (наприклад, Антипирій від пирію), так і засоби суцільної дії (Мастак, Антибур'ян, Фюзілад Форте).

Обробку гербіцидами не проводять одночасно з використанням фунгіцидів та інсектицидів. Спочатку борються з хворобами та шкідниками – і лише через кілька днів переходять до роботи з бур’янами. Обов’язково читають інструкцію до препарату!

Магазин «Світ Рослин» радо допоможе вам виростити чудовий урожай малини. Звертайтеся до нас, щоб купити найкращі добрива, інсектициди, фунгіциди для малини, а також всі необхідні інструменти для городу і саду. У нас є все, що може вам знадобитися!


malina uhod.jpg
malina.jpg

13.03.2023

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.