0

Високі грядки: що це та як зробити своїми руками

Высокие грядки: что это и как сделать своими руками

Високі грядки ще називають піднятими, насипними. Зовні вони нагадують клумби. Родючий шар ґрунту в них огороджений та знаходиться на 15-50 см вище поверхні землі. Внаслідок цього в грядці створюються особливі умови – сприятливіші для отримання чудового врожаю.

Переваги високих грядок: чим вони кращі від звичайних

shcho vysivaty u vysoku hriadku.jpg

Високі грядки можна назвати наступним кроком у розвитку дрібного сільського господарства. Всі недоліки високих грядок пов’язані лише з необхідністю спорудження огороджувальної конструкції. Зробити її неважко. Їхні переваги – незаперечні:

  • зручність догляду за рослинами - підняті грядки дозволяють працювати з комфортом, при достатній висоті конструкції піклуватися про урожай можна сидячи на стільчику або навіть стоячи;

  • універсальність - високі грядки вписуються в будь-який простір, на них не впливає якість землі на ділянці, їх можна споруджувати на асфальті або бруківці, вони легко розміщуються на невеликих подвір’ях, адже розмір високої грядки власник визначає сам;

  • декоративність - високі грядки бувають прямокутними, трапецієподібними, трикутними, навіть круглими, конструкція виглядає акуратно і може слугувати декором (наприклад, багатоярусна висока грядка у формі піраміди – це справжній міні сад);

  • чудовий урожай - високі грядки захищають рослини від бур’янів та гризунів, земля в них швидше прогрівається, а сам ґрунт є таким родючим, яким його вибрав господар, завдяки цьому урожай на високих грядках у 2-3 рази кращий, ніж на звичайних, а ще треба використовувати менше добрив, адже внесені корисні речовини залишаються в малому просторі.

Який матеріал для високої грядки краще вибрати

7.jpg

Виробники пропонують купити високі грядки з металу, пластику, спеціально підготовлених дощок і т. п. Проте можна обійтися і тим, що є під рукою.

Формально, висока грядка – це просто короб без дна, але зі стінками. Для неї підійдуть дошки, шматки шиферу чи листи металу. Кожен матеріал має свої особливості.

  • Високі грядки з дощок - найкраще використовувати дошки з ясеня, дубу, модрини, кедру, сосни, ялинки. Найменш стійкі породи – липа, вільха, береза, в’яз. Для збільшення терміну служби дошки просочують засобами від гниття (наприклад, залізним або мідним купоросом). Дерев’яний каркас зсередини іноді вкривають плівкою, щоб захистити ґрунт і рослини від можливого впливу використаних препаратів.

  • Високі грядки з шиферу - шифер стійкий до перепадів температур, не піддається корозії та гниттю. Але це крихкий матеріал, уразливий до ударів та тривалого перегріву. Краще використовувати хвилястий шифер: він міцніший від звичайного. Різати матеріал слід поперек хвилі – тоді пластина вийде максимально надійною. Високу грядку з шиферу посилюють дерев’яними або металевими кілками, вбитими по периметру в землю. Пластини скріпляють металевими дугами.

  • Високі грядки з листів металу – зручний і довговічний матеріал, що ідеально підходить для фігурних грядок. При необхідності перенесення каркасу з металу не викличе труднощів, як і демонтування. Зовнішній вигляд металевих стінок акуратний, Їх можна пофарбувати у будь який колір або розписати орнаментами.

  • Високі грядки з композитних дощок - експлуатаційний термін грядки з такого матеріалу буде досить тривалим. В процесі використання матеріал не схильний до появи грибка, цвілі, шкідників, при регулярному контакті з вологою і природними опадами дошка не розбухає і не піддається процесу руйнування. При необхідності матеріал може бути використаний повторно, при цьому якість залишиться на колишньому належному рівні.

Якого розміру має бути висока грядка

8.jpg

Розмір високої грядки підбирається з урахуванням кількох факторів. Перший з них – якість землі на ділянці:

  • якщо ґрунт сам по собі хороший, то грядку насипають на висоту 15-20 см (а нижній шар землі перед цим очищають від дерну і розпушують на 20-30 см вглиб, щоб у коріння був простір для росту);

  • якщо ґрунт поганий, то висота грядки має складати мінімум 25 см (адже треба буде заповнити її родючою землею в достатньому для рослин об’ємі).

Більшості культур для розвитку кореневої системи вистачає глибини ґрунту 15 см. Але зазвичай високу грядку проводять із запасом, щоб створити максимально родючі умови. До того ж коренеплоди (буряк, морква) якраз і потребують значної глибини.

Враховують і фізичні можливості тих, хто буде доглядати за рослинами. Людям у віці або з проблемною спиною зручніше працювати на грядках висотою 40-50 см.

Довжина непринципова, цей залежить від ваших естетичних вподобань. Ширина конструкції підбирається з урахуванням її розташування:

  • якщо доступ до грядки є з обох сторін, то оптимальна ширина – 110-120 см;

  • якщо грядка знаходиться біля огорожі або стіни, то оптимальна ширина 80-90 см.

Як заповнити високу грядку правильно

9.jpg

Перед створенням насипної грядки перекопують під неї землю, прибирають бур’яни. Далі ставлять каркас і заповнюють грядку. Стандартно схема виглядає так:

  1. нижній шар – дренажний, сюди йде бита цегла, каміння, деревне вугілля, керамзит для запобігання застою води в коренях;

  2. шар «довгої» органіки – тобто такої, що повільно розкладається, підійдуть промислові органічні добрива, гілки або грубе бадилля від овочевих культур;

  3. «поживний» шар – тут знаходяться речовини, що будуть безпосередньо живити рослину, використовують перепрілий гній, листя, траву або ж більш ефективні мінеральні добрива.

  4. шар родючого ґрунту – це та земля, в яку буде висівати насіння, для заповнення купують спеціальні ґрунтосуміші або ж змішують землю, взяту на своїй ділянці, з торфом, за бажанням вносять добрива;верхній шар має мати найбільшу товщину з усіх.

Щоб захистити високу грядку від бур’янів, під нижній шар кладуть чорне агроволокно або картон. А для боротьби з гризунами – дрібну сітку. Хоча багато хто залишає грядку, як вона є: без дна.

Полив високої грядки

6.jpg

Полив високої грядки здійснюється ще на етапі її створення. Кожен новий рівень має бути зволоженим, щоб:

  • ущільнити грядку;

  • «зв’язати» шари та сформувати єдину систему.

В обмеженому просторі земля нагрівається і просушується швидко. Тому поливати високу грядку доведеться трохи частіше, ніж у звичайних умовах.

В магазині «Світ Рослин» ви можете придбати шланги та різноманітні аксесуари для поливу.

Вони згодяться і для догляду за насипними грядками, і для роботи на городі в цілому. Потрібно враховувати, що чим вище грядка, чим складніше її поливати вручну, не допускаючи перезволоження ґрунту та руйнування верхнього родючого шару.

Насіння у високу грядку – що висівати?

Високі грядки підходять для вирощування майже будь-яких культур. Звичайно, кукурудзу або картоплю в них не вирощують, але томати, полуницю, перець, редиску – запросто.

Проте найчастіше високі грядки використовують для вирощування салатів та прянощів. Їх насіння ви можете придбати у нас, а разом з ним і всі необхідні інструменти для догляду за рослинами.

shcho vyroshchuvaty u vysokykh hriadkakh.jpg
11.jpg

30.03.2023

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.