0

Ягідні чагарники на штамбі

Ягідні чагарники на штамбі: фантастичний урожай і вражаюча краса в саду! 

Незамінним атрибутом будь-якого саду, є ягідні чагарники. Вони не тільки є корисними в плані смачних плодів, а й при певному підході зможуть надати саду унікальний і неповторний вигляд. Однак, коли кущі розростаються, виникає маса проблем. Гілки опускаються на землю, що значно ускладнює як обробіток грунту, так і боротьбу з бур'янами. У той же час, ягоди достигають довше, вони забруднюються, а збирання врожаю ускладнюється.

 Кущі на штамбі

Існує багато рішень цих проблем, але одним з найбільш вдалих є штамбове вирощування чагарнику. Цей спосіб досить широко і давно практикується в Західній Європі. Основною рисою штамбового методу вирощування ягідних кущів є форма - вона являє собою маленькі деревця. Штамбове вирощування ягідних кущів має низку переваг, які не тільки підвищать якість врожаю, але і перетворять сад, надавши йому більш вишуканий і витончений вигляд.

Штамбова форма дуже зручна і практична. Адже за нею набагато простіше доглядати ніж за кущем і, відповідно, підживлення рослини проводиться більш якісно. Ще однією безперечною перевагою є те, що в такій формі кущ менше схильний до грибкових захворювань. Крона краще висвітлюється і провітрюється, а проводити обрізання в рази легше, ніж звичайних кущів. Крім того, ягоди ростуть більше і яскравіше, вони краще насичуються сонячним світлом і, відповідно, стають смачніше, а ще вони не забруднюються землею. З штамба збирати урожай набагато простіше, адже не потрібно нахиляться і напружувати спину. Ну і, безсумнівно, головна перевага штамбових рослин - декоративність. Вони стануть прикрасою будь-якого саду, а проявивши трохи фантазії і завзятості, можна надати своєму саду неповторний і вишуканий вигляд.

Штамбовий агрус

Для вирощування агрусу в штамбової формі використовують два способи: на власне коріння або шляхом щеплення. Перший спосіб полягає в підборі однорічної рослини, в якої добре розвинений один пагін. Ці побіги злегка вкорочують, для створення розгалуження. Через рік на висоті 60-100 см потрібно видалити всі гілочки, таким чином формується штамб. На верхівці залишають 4-6 гілочок, які повинні бути розташовані рівномірно. Вони трохи підрізають, для формування округлої форми. Кожен наступний рік на гілочках потрібно зберігати 4 бічних відгалуження. І вже через 3-4 роки крона штамба придбає кулясту форму.

Штамб агрусуСлід пам'ятати, що штамбовий агрус протягом всього свого життя потребує додаткової опори. Підв'язка до кола здійснюється при посадці саджанця і проводиться в двох місцях: по середині штамба і в кроні.

Другий спосіб трохи складніший, тому що доведеться витратити трохи більше зусиль. Для правильного щеплення агрусу використовуються саджанці або живці золотистої смородини, які попередньо потрібно вкоротити. Щеплення проводиться як взимку, в приміщенні, так і навесні, під час першого сокоруху. Вона здійснюється методом поліпшеної копуліровки, на держаку прищепи залишають 3-4 бруньки. Держак ізолюється поліетиленовою стрічкою, а вже через кілька днів бруньки почнуть прокидатися і з'являтися молоді прирости, які почнуть активно рости. Зняття пов'язки повинно проводиться вчасно, не допустивши появи перестежек.

Самостійне формування штамбів - заняття непросте, що вимагає спеціальної підготовки і терпіння. Тому для того, щоб результат не розчарував - можна придбати готовий саджанець штамбової культури, вирощений спеціалістами розплідників. Такий саджанець набагато легше приживається і дає високий урожай.

Штамбова смородина

Штамб смородиниСтворення штамбової смородини проводиться за тими ж правилами, що і агрусу. Однак варто пам'ятати, що для штамба підходять не всі сорти смородини. Найкраще підходить червона смородина, а особливо її сорти з довгими китицями. Окремо варто відзначити, що тривалість життя смородини на штамбі значно вище, ніж у кущової. Вона може плодоносити протягом 15-18 років.

Крім того, варто пам'ятати і про те, що штамбова смородина потребує підв'язки гілок. Адже при врожаю вони навантажуються і можуть обламатися. Тому ідеальним способом для того, щоб не допустити нещастя, стане спорудження зонтичної чаталовки. Вона збереже гілки в цілісності.

А ще площу пристовбурного кола штамбової смородини можна використовувати з користю. Наприклад, посадити суміш трав навколо деревця, які захистять рослину від шкідливих комах. Для цих цілей варто використовувати чорнобривці і перетруми.

03.03.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.