0

Айва або "благородне яблуко" у Вашому саду

Кожен щасливий власник присадибної ділянки хоче зробити її особливою. Комфортним і затишним для відпочинку всієї сім'ї. Індивідуальність саду надають незвичайні рослини. Про одну із них і піде мова в нашій сьогоднішній статті. Хеномеліс або айва японська – неймовірної краси чагарник, його чудове цвітіння одним з перших порадує Вас навесні. А варення з плодів хеномеліса не залишить байдужою жодну господиню. Де полюбляє зростати айва, як правильно за нею доглядати, щоб отримати рясний урожай? Читайте нижче. 

Айва саджанець

Обираємо місце для посадки 

Для посадки айви обирайте добре освітлене місце. Якщо є можливість висадити рослину з південного боку будинку, вона віддячить Вас пишним цвітінням і хорошим плодоношенням. Добре перекопайте ґрунт і заправте добривами. Хеномеліс, як правило, продається в контейнерах, тому висаджувати його можна з весни по осінь. Залежно від термінів посадки, ґрунт заправляють різними добривами. При посадці навесні та влітку використовуйте азотмісткі добрива. Рекомендуємо: Нітроамофска, Агролайф. При осінній посадці використовуйте добриво Екоплант. Айва не надто любить пересадку, тому її краще не пересаджувати з місця на місце. Вона прекрасно себе почуває на одному місці 50-60 років! 

Посадка 

  1. Викопайте посадкову яму 50х50 см 

  2. Якщо ґрунт не удобрений, внесіть добрива безпосередньо в посадкову яму. 

  3. Покладіть на дно посадкової ями таблетку Ініціатора, він захистить молоді корінці рослини від шкідників. 

  4. Добре полийте контейнер з рослиною. 

  5. Методом перевалки (разом із земляною грудкою) розмістіть рослину в посадковій ямі, таким чином, щоб коренева шийка була на рівні ґрунту. 

  6. Добре полийте, 10 л води під один кущ. 

Сажданець айви ціни

Догляд під час вегетації 

Хеномеліс дуже добре реагує на мульчування. Особливо якщо на вулиці суха погода. Перед мульчуванням добре розпушіть ґрунт навколо куща, на глибину 8-10 см, видаліть усі бур'яни. В якості мульчі використовуйте торф. Оптимальним терміном для мульчування навесні є кінець травня, ґрунт до цього часу вже досить прогрітий і ще добре зволожений. Восени мульчування проводьте з настанням стійких заморозків. Контур мульчувального шару повинен бути по периметру крони. 

Укриття на зиму 

Хеномеліс – теплолюбна рослина. І щоб зберегти красивоквітнучий сорт, молоду рослина на зиму потрібно вкривати. Використовуйте для цього біле агроволокно 50 щільності

Обрізка кущів 

Хеномелес японський добре виносить стрижку і обрізання, що цінується в садівництві. Але садівники неохоче наближаються до його колючих гілок. Використовуйте для обрізки секатор з довгими ручками і високі рукавички. Навесні робіть санітарну обрізку, видаліть усі сухі і пошкоджені морозами гілки. Формуючу обрізку можна проводити з 4-5-річного віку рослини. Найбільш цінними у хеномеліса вважаються пагони, які займають горизонтальне положення на висоті 20-40 см від поверхні землі. Пагони, які стеляться по землі або ростуть вертикально, видаляють. Якщо рослина щорічно додає у зрості менше 10 см – це сигнал для проведення омолоджуючої обрізки. Прорідіть кущ, видаліть усі слабкі пагони. Залиште 10-12 здорових пагонів, бажано 3-4-річного віку, оскільки саме на таких пагонах айва плодоносить, старіші можна видалити. 

Що можна приготувати з плодів айви? 

Желе, пастила, варення, сироп, лікер, компоти – це далеко не повний перелік страв, які можна приготувати з айви. Вона чудово поєднується з яблуками, персиками і чорноплідною горобиною. Її використовують також і в сушеному вигляді. Експериментуйте! 

Успіхів вам!

Айва в інтернет-магазині

28.04.2017

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.