0

Хвороби огірків: опис з фото і способи «лікування»

Болезни огурцов: описание с фото и способы «лечения»

У спеціалізованих магазинах для насіння часто можна спостерігати таку картину: люди, як кажуть в Європі, «з великою стурбованістю» намагаються знайти і купити панацею від усіх хвороб і напастей, які вражають їх улюблені присадибні ділянки, городи, дачі, теплиці і прості грядки.

Сьогодні ми торкнемося теми, яка хвилює і цікава багатьом людям. Від чого «хворіють», як правильно зробити діагностику, яка повинна бути профілактика, і які існують способи лікування найпопулярнішою культури - огірків?

Хвороби, які вражають цей ароматний овоч можна розділити на: грибкові, бактеріальні, вірусні.

Грибкові хвороби

 

Альтернаріоз (Alternaria cucumeriana Ell. Et. Ev.). Це хвороба тільки теплична. Розвивається при температурі до 30 ° С і високій концентрації вологості. В першу чергу, вражає огірки, які висаджені біля входу в теплицю, але потім блискавично переходить і на інші рослини. Якщо ви помітили, що нижнє листя вкрилося випуклими, коричневими плямами приблизно 2 см, а з часом сухі плями з'явилися в центрі і по краях, то відразу ж потрібно обприскувати 1% -вим розчином Бордоської суміші, фунгіцидом Фітал або Скор.

 Грибкові захворювання

Антракноз (Colletotrichum lagenarium). Хвороба спочатку вражає листя, потім переходить на стеблову систему і огірочки. На листі утворюються невеликі плями округлої або витягнутої форми, які починають гнити і утворюють виразки. «Хвороба» в'їдається в тканини, і рослина вже не зможе нормально розвиватися - стебла ламаються і молоді огірки гинуть.

Для лікування культури потрібен Квадріс, Медян Екстра, Бордоська суміш. Розповсюджувачами хвороби є вода і комахи.

 Захворювання огірків

Аскохитоз (Ascochyta cucumis). Хвороба теплична, гине від 30 до 50% врожаю. Уражаються ослаблені рослини і починається все зі стебла - з'являються зелені плями округлої форми, поступово буріють, і потім біліють. Вражає так само овочі і листя. Інфекція не залишається в грунті - в ній вона не може розмножуватися. Патоген залишається на стінках теплиці, насінні, залишках рослинності. Профілактика і лікування - як для всіх грибкових захворювань овочевих культур: Квадріс, Фундазол, біофунгіцид Триходермін 20 г.

 Профілактика захворювання овощних культур

Біла гниль (Sclerotinia sclerotiorum). Вражає огірок на всіх фазах його розвитку. Спочатку уражається коренева система, потім стебла. Молоді паростки гинуть від токсичних виділень гриба на самому початку літа. Тканини рослини спочатку жовтіють, потім буріють і покриваються ватоподібним білим нальотом (грибницею). Провокує цю хворобу - неправильний догляд за рослинами і небажане сусідство з іншими культурами. Існує ще й прихована форма цієї хвороби, і на жаль, виявляється вона досить пізно - огірки свіжі і консервовані, здорові на вигляд, абсолютно непридатні для їжі.

Профілактика: - дозволяється полив в вегетативний період, препарат Триходермін, Світч, Квадріс

Профілактика захворювань огірків

Бактеріальні хвороби

Бактеріоз Pseudomonas syringae pv. lachrymans (Smith et Bryan) Young et al. На це захворювання рослини уражаються в роки підвищеної вологості. Характеризується появою на листках плям неправильних форм. Поступово вони стають олійними, темніють, підсихають і «висипаються». Втрати сягають 50%.

 Бактеріальні хвороби

Особливо страшний тандем з гарбузом - він просто убивчий для посівів. Найчастіше побороти цю «хворобу» неможливо, але спробувати можна. Потрібно обробити рослини препаратами, що містять мідь - Медян Екстра, препаратами на основі сінної палички, протибактеріальними фунгіцидами.

Вірусні хвороби 

Мозаїка огірків звичайна Cucumber mosaic cucumovirus (CMV), зелена (ВЗКМО). Хвороба теплична, знищує 50% врожаю. Спочатку хвороба проявляються на молодій розсаді, в деяких зонах розсади з'являється мозаїчність, викривленість. Структура листової пластини деформується, зморщується і загортається всередину. При низькому температурному режимі листочки покриваються бородавчастими наростами, на огірках з'являються цятки. Для профілактики грибкових та бактеріальних хвороб потрібно обробити ґрунт Фітоспорином.

Вірусні хвороби

27.06.2023

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.