0

Як правильно посадити розсаду баклажанів у відкритий ґрунт чи теплицю

Как правильно посадить рассаду баклажанов в открытый грунт или теплицу

Вирощування розсади баклажанів – справа непроста, проте, вивчивши всі особливості процесу, витрачений час та зусилля перетворяться на багатий урожай «синеньких». Культура вибаглива до процесу пересадки, чутлива до перепаду температур, дефіциту поживних речовин та вологи, але ознайомившись із рекомендаціями вирощування у цій статті, виростити баклажани можна буде так само просто, як і інші пасльонові культури.  

Сівозміна – після чого можна, а після чого не можна садити баклажани

Дотримання правил сівозміни є одним із головних принципів вирощування. Навіть при успішному виборі посівного матеріалу і ґрунту невдалі попередники на місці обраної грядки або несумісні сусідні рослини зведуть результат усіх старань нанівець. Розміщувати баклажани на тому самому місці можна не раніше ніж через три роки. Культури після яких можна і не можна висаджувати баклажани представлені у таблиці.

Хороші попередники

Погані попередники

Огірки, цибуля, рання капуста, бобові культури, петрушка, кінза, кріп, баштанні рослини.

Картопля, томати, перці.

Пасльонові культури не найкращі попередники, однак, вони є добрими сусідами. Баклажани добре ростуть поруч із перцями, адже мають схожі вимоги до вирощування, а однакова висота кущів запобігає пригніченню один одного. «Синенькі» добре ростуть поряд з огірками, горохом, гарбузом, квасолею та кмином, але погано переносять сусідство з томатами. Причиною цього є спільні шкідники та захворювання. Також місце для грядки має бути віддаленим від картоплі через колорадського жука, який є загальним паразитом для культур.

Вибір насіння

Після вибору сорту можна розпочинати вирощування, яке починається з відбору насіння баклажанів на розсаду. Для цього проводиться огляд, калібрування насіння та перевірка їх на схожість та наповнюваність. До сівби насіння необхідно відсортувати. Окремо відбирають великі і міцні екземпляри, а менші висіюються окремо від перших, що забезпечить рівномірні сходи в контейнері. Якщо на насінні видніються плями, механічні пошкодження або нерівності, вони підлягають утилізації.   

Для перевірки наявності порожнього насіння проводять перевірку на наповнюваність. Для цього необхідно приготувати солоний розчин із розрахунку 1 столова ложка солі на 0,5 літра води. Насіння опускають у розчин на 10 хвилин, після чого насіння, що сплило, відбирають, а те, що опустилися на дно, відкладають на посів.

Якщо насіння лежать давно, перед посадкою слід перевірити його на схожість. Для цього береться десяток насіння, яке замочується у воді на одну добу. Потім розкладаються на вологу тканину та розміщуються в теплому місці. Вранці та ввечері проводиться огляд та при необхідності зволожується тканина. Якщо через тиждень половина насіння проклюнеться, значить, воно підходять для посадки.

Підготовка ґрунту для посадки

Підготовка місця для майбутньої грядки починається ще з осені. Залишки попередніх рослин забирають і добре поливають ґрунт, щоб вимити всі залишки добрив. Коли ґрунт підсохне, проводиться перекопування на штик лопати, розбиваючи всі грудки, якщо ґрунт на зиму залишатиметься накритим. Якщо теплиця зимуватиме без даху, грудки можна залишити, адже опади допоможуть позбавитися наявних шкідників. Завдяки цій процедурі навесні можна буде лише розпушити ділянку.

Баклажани добре відгукуються на підживлення органікою, яку вносять під час перекопування. Використовувати можна гній чи перегній із розрахунку піввідра на один кв. метр. Для зниження кислотності ґрунту можна використовувати 2 столові ложки доломітового борошна на 1 кв.м. Для кращого утримування вологи додають половину відра низинного торфу, а щоб зберегти пухкість вноситься склянка тирси. Як мінеральні добрива можна використовувати нітрофоску з розрахунку 60 г/кв. м.

Коли садити баклажани у відкритий ґрунт

Баклажани

У відкритий ґрунт посадка проводиться лише розсадним методом. Вибирають добре освітлене у першій половині дня місце, захищене від вітру. Баклажани є дуже теплолюбною культурою, тому термін посадки розсади залежить від приходу стабільної теплої погоди, коли ґрунт прогріється до +15оС та відступить загроза повернення нічних заморозків. Для пересадки розсади баклажанів у відкритий ґрунт необхідно почекати, поки сіянці виростуть до 20 сантиметрів у висоту, а кожен наростить не менше ніж 6 справжніх листків. Рослини повинні бути на вигляд міцними та красивими з товстим міцним стеблом.

Перш ніж пересадити розсаду баклажанів у відкритий ґрунт, слід провести загартовування рослин. Для цього за тиждень до пересадження слід виносити ємності з сіянцями у більш прохолодне місце, наприклад, на балкон, лоджію або веранду. Спочатку виносять на 1-2 години, з часом тривалість загартовування можна збільшити. Пересадку рекомендується проводити ввечері або в похмуру погоду, коли немає яскравого сонячного проміння, що допоможе молодим рослинам швидше адаптуватися до нових навколишніх умов.

Пересадка розсади

Для посадки розрівнюють грядки і заготовляють лунки глибиною до 30 сантиметрів на відстані 45 сантиметрів друг від друга. Якщо сорт великий, відстань між рослинами слід збільшити до 60 сантиметрів. Адже при загущених посадках культура цвіте рідше, що призводить до зменшеної кількості зав'язей і зниження врожаю. Висаджувати розсаду краще в один ряд, адже кущі у баклажанів розлогі і завширшки вдвічі більші, ніж у висоту. Якщо місця на грядці не дуже багато, можна висадити рослини у два ряди на відстані 60 сантиметрів у шаховому порядку.

У розсади баклажанів досить тонка коренева система і у разі пошкодження вона погано відновлюється, що може призвести до загибелі сіянця. У самі лунки перед пересадкою рекомендується вилити до 2-3 літрів води та внести рідкий коров'як. Також можна використовувати суміш добрив:

  • 1 столова ложка суперфосфату;

  • 1 чайна ложка нітроамофоски;

  • півлітра компосту.

Сіянці акуратно витягають із ємностей разом із грудкою землі та поміщають у лунку з добривами, направляючи корінь вниз. Щоб запобігти обсипанню ґрунту, за 1-2 години до пересадки його добре поливають. Заглиблювати рослини слід на 1 сантиметр глибше, ніж вони росли у ємності. Після посадки ґрунт зволожують та ущільнюють, а над рослинами можна встановити дуги та накрити поліетиленовою плівкою. При ранній пересадці рослини вкривають двошаровою плівкою, що дозволить захистити сіянці, що не зміцніли, від несприятливих погодних умов. Укривний матеріал знімають, коли температура буде стабільно вищою за +5 градусів.

Який ґрунт має бути

Для вирощування баклажанів підходить родючий, добре дренований ґрунт, гарним варіантом стане суглинистий або супіщаний ґрунт. Культура не переносить важкий ґрунт із застоєм води. Якщо на ділянці торф'яний ґрунт вносять перегній. Важкі ґрунти полегшують під час осіннього перекопування за допомогою крупнозернистого річкового піску та перегною. У піщані ґрунти додають тирсу і торф.

Вирощування баклажанів у теплиці

Баклажани в теплиці

Пересадка розсади в теплицю здійснюється за такими ж принципами, як у відкритий ґрунт. Рекомендується вибирати низькорослі сорти баклажанів. Оптимальною температурою для баклажанів стануть значення не більше 20-28 градусів. При вищій температурі квіти обсипаються, зав'язі не формуються, а при значеннях нижче 15-13 градусів зростання рослин сповільнюється або припиняється. Рекомендується підтримувати рівень вологості в межах 60-70%.

Провітрювання важливо проводити для стабілізації температури усередині теплиці. Частота провітрювання залежить від рівня нагрівання конструкції. Провітрювання також допомагає позбавитися конденсату з внутрішньої сторони теплиці. Запобігти утворенню конденсату можна за допомогою антиконденсатної тепличної плівки.

Наступним важливим моментом є організація поливу у теплиці. Розсаду можна поливати за допомогою шлангу вручну або встановити системи поливу. Перший полив проводять не раніше ніж через 4-5 днів, що дозволить розсаді адаптуватися до нових умов. Молоді рослини поливають теплою водою, що допоможе трохи наблизити період цвітіння. Зволожувати ґрунт слід на глибину 20-25 сантиметрів. Баклажани поливають залежно від стану ґрунту, коли просохне його верхній шар або один раз на тиждень. Нестача води призводить до обпадання зав'язей та припинення зростання. Під час плодоношення поливи грядок проводять через 3-4 дні.

Важливо! Поливають рослини тільки під корінь, адже потрапляння води на листя призведе до пошкодження.

Підживлення баклажанів після висадки в ґрунт проводять за наступною схемою:

  1. Терміни першого підживлення припадають на 10-14 день після пересадки, коли розсада укорениться і зможе вбирати поживні сполуки. Для цього використовують комплексні мінеральні добрива на основі азоту, калію та фосфору. Можна застосувати суперфосфат.

  2. Вдруге добрива вносять у період цвітіння. На даному етапі перевагу слід віддати фосфору. Можна використовувати суміш із 2 частин аміачної селітри та 1 частини суперфосфату.

  3. Третє підживлення здійснюється в момент формування зав'язей та плодів. Застосовують такі ж добрива, як і під час цвітіння.

  4. Вчетверте вносять фосфорно-калійні добрива для продовження плодоношення. Можна використовувати суміш калійної селітри та суперфосфату або замінити нітрофоскою.

У догляді за баклажанами не слід забувати про розпушування, яке допомагає боротися з бур'янами та руйнує кірку у верхньому шарі ґрунту, покращуючи повітрообмін. Розпушування проводять на глибину до 4-5 сантиметрів, щоб не зачепити коріння, що росте поверхнево. Процедура проводиться залежно від вологості верхнього шару, зазвичай, через 2-3 дні після поливу.

Вирощування баклажанів із насіння

Розсада баклажанів

Для хорошого пророщування насіння слід використовувати субстрат для розсади.

Терміни посіву насіння баклажанів залежать від висадки розсади у ґрунт, який проводиться через 60-70 днів після посадки. Відібравши міцні екземпляри приступають до стратифікації. Для цього насіння розміщують між вологими серветками і поміщають на 7 ночей у холодильник, при цьому вдень дістають і зберігають при кімнатній температурі. Додатково перед посадкою посівний матеріал можна замочити на 12 годин у розчині зі стимулятором росту, після чого його просушують і висівають.

Для посадки рекомендується використовувати пластикові стаканчики, касети, торф'яні стаканчики або таблетки, адже розсада баклажанів погано переносить пікірування. У кожну ємність із вологим субстратом розкладають по 2-3 насіння, присипають тонким шаром ґрунту. Посіви накривають прозорою плівкою або склом і ставлять у тепле місце, де температура становить 25-30 градусів. З появою сходів накривний матеріал забирається. Після цього температуру на ніч знижують, перенісши розсаду, наприклад, на балкон. Перепади нічної та денної температури допоможуть створити імітацію природних умов, що допоможе в подальшому розсаді легше адаптуватися після пересадки.

Виростити баклажани на домашніх грядках може будь-хто. Незважаючи на примхливість культури, при дотриманні всіх рекомендацій щодо посадки та догляду, можна отримати багатий урожай «синеньких». Купити насіння баклажанів та інших овочевих культур можна в інтернет-магазині «Світ рослин», ознайомившись у каталозі з широким асортиментом сортів, їх фото та описом. На сайті можна оформити замовлення з доставкою в зручне відділення Нової пошти або Укрпошти. Залишити відгук та задати питання Ви можете нижче в розділі коментарів. 

03.11.2021

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.